TIRPITZ-PLATER: Minst én «Tirpitz»-plate eksisterer fortsatt og brukes til å tette igjen hull i Oslos gater. Foto: EIRIK AUDUNSON SKAAR
TIRPITZ-PLATER: Minst én «Tirpitz»-plate eksisterer fortsatt og brukes til å tette igjen hull i Oslos gater. Foto: EIRIK AUDUNSON SKAAR

Her ligger «Tirpitz» 70 år etter

INNENRIKS

Da det ble ødelagt og senket for snart 70 år siden, var det tyske slagskipet fryktet på havet. Nå gjør «Tirpitz» nytte for seg på veiene i Oslo.

Publisert: Oppdatert: 13.07.13 18:37

- Det er ikke akkurat noe du tar under armen. Det er den sterkeste platen vi har i Vann- og avløpsetaten, sier ingeniør Dominic Henshaw i Oslo kommune.

Senket i inferno

Slagskipet «Tirpitz» hersket i Atlanterhavet under store deler av 2. verdenskrig.

«Tirpitz», som er søsterskipet av det mer kjente «Bismarck», ble sabotert i en risikofylt operasjon i september 1943 mens det lå i Kåfjord og ventet på allierte konvoier på vei til Russland. Det ble skadet, men holdt seg flytende.

Britene fryktet at tyskernes største slagskip skulle repareres.

- Churchill kalte den for «The Beast», og skulle på død og liv ha den senket. I 1944 fylte britene opp 20 Lancaster-fly med spesiallagde tallboy-bomber. Det var et inferno i 20 minutter. En av bombene landet på skipssiden og snudde det rundt, forteller Eirik Audunson Skaar.

Han skriver masteroppgave på Kunsthøgskolen i Oslo hvor Tirpitz-platen er et hovedtema. I mars i år stilte han ut platen sammen med en videomontasje.

- «Tirpitz»-platen har en dramatisk historie og er en visuell dokumentasjon på de destruktive kreftene som utløses i strid. Platas nåværende funksjon som grøftelokk betyr at den blir ignorert og usynliggjort for ettertiden. Jeg mener dette unike stålstykket er et viktig krigsminne som hører hjemme på et museum, sier Audunson Skaar.

120.000 kroner

912 av mannskapet omkom i 1944, og det tyske nederlaget var et skritt på veien mot fred og alliert seier.

Etter krigen kjøpte Høvding Skipsopphuggeri vraket for 120.000 kroner av den norske regjering. Og med en vekt på mer enn 40.000 tonn, var det mye stål å berge.

- De brukte rundt ti år, bare på å hugge den opp, og fortsatt ligger det store rester igjen ved Håkøya utenfor Tromsø. For motstandsmannen Høvding ble dette en gullgruve.

- Er forbløffet

Oslo kjøpte flere plater, såkalte «Tirpitz-plater» blant fagfolkene.

70 år etter sabotasjen gjør stålet fortsatt sin nytte.

- Den tid disse platene ble kjøpt var det vann- og avløpsetaten som kjøpte de fleste. Oslo veivesen kjøpte noen de også, sier Alise Davidsen, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten.

Platene stammer sannsynligvis fra det indre panserskallet til «Tirpitz», ved skottene til torpedorommet, forteller Audunson Skaar.

- Platene er spesielt sterke fordi de både er seige og harde. Derfor har kommunen brukt og brukt disse.

Platen han har lånt veier fem tonn og er fem centimeter tykk.

- Det er jo ganske spesielt at vi har en slik gjenstand i vår hverdag som vi går og kjører på. Jeg er litt forbløffet. Det viser den store forskjellen i å ta vare på krigsminner fra tapende og vinnende part i en krig.