DYR GJEST: Newzealenderne tok i bruk både båt og fly i søket etter Jarle Andhøy og hans besetning. Prislappen på søket endte opp på intet mindre enn 42.000 kroner. Foto: SCANPIX

Andhøy har kostet New Zealand titusener

Jarle Andhøys ekspedisjon i Antarktis i vinter kostet New Zealands skattebetalere om lag 9.000 dollar, tilsvarende nærmere 42.000 kroner.

Artikkelen er over åtte år gammel

Det skriver nyhetsbyrået APNZ.

Tollvesenet på New Zealand satte i gang et søk etter yachten Nilaya i slutten av januar da Norge orienterte New Zealand om at Jarle Andhøy, ifølge hva man da visste, planla en tur til Antarktis med båten.

Newzealenderne tok i bruk både båt og fly i søket, og dokumenter fra tollvesenet viser ifølge APNZ at dette kostet om lag 9.000 dollar.

Den største utgiften var drivstoff til flyet, ifølge tollvesenet, som presiserer at det er satt av penger i budsjettene til slike søk.

Nære venner til VGTV: - Derfor drar Andhøy tilbake

Andhøy og mannskapet hans om bord på båten «Nilaya» reiste tilbake til New Zealand og McMurdo-sundet i slutten av januar, for å lete etter spor av «Berserk» og sine tre omkomne kamerater.

Båten forsvant under en ekspedisjon i fjor, og har aldri blitt funnet. Nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo omkom i forliset. Det samme gjorde sørafrikaneren Leonard J. Banks (32). Målet med Andhøys ekspedisjon har vært å få svar på hva som egentlig skjedde da de forsvant i isødet.

Andhøy har høstet kritikk for å returnere til de antarktiske farvann. Lederen ved den newzealandske forskningsstasjonen Scott har uttrykt at Andhøys ekspedisjon vil være svært farlig å gjennomføre på denne tiden av året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder