KRITISK: Professor i samfunnsmedisin, og fastlege ved Mathesonsgården Legesenter, Stein Westin, advarer mot helseangst blant folk flest. Foto: THOR NIELSEN

Professor: Private helseaktører skremmer oss syke

Private helseaktører skremmer folk til overbehandling, mener professor i sosialmedisin, Steinar Westin. Han får støtte fra en rekke helsetopper og fastleger.

  • Bjørg Bakke
  • Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Angst for sykdom er lett å selge. Fastleger plages av at private aktører driver opp et marked av helseangst, sier Westin.

Professoren mener både legemiddelindustrien, private helseaktører og også pasientforeninger, er med på dette kjøret.

Frykter «sykevesen»

- Helsevesenet har et ansvar for ikke å erte opp befolkningens helseangst. Vi må ikke bli et «sykevesen», poengterer han.

Westin har blant annet vært med på å vise at hele tre av fire voksne nordtrøndere hadde blitt pasienter, om en skulle ha behandlet blodtrykk etter retningslinjene myndighetene anbefaler.

- Flere prestisjetunge spesialistmiljøer deler seng med legemiddelindustrien. De venner seg til å tenke på en bestemt måte. Mer eller mindre bevisst, sier han.

Vanskelig runddans

Hvis en pasient har fått utført en CT-undersøkelse som viser et «kanskje-funn», er det fastlegen som må gå nye runder for å få svar på problemet.

- Vi kommer inn i en vanskelig runddans om sykdom, der vi hele tiden må avkrefte falske alarmer. De private helseaktørene er med på å skremme folk til overbehandling, sier Westin.

Professor i medisinsk etikk, Bjørn Hofmann, mener helseangsten skyldes overbehandling.

- En ville ofte dødd med sykdommen og ikke av den, men dette er ikke pasientene klar over, sier han.

Definisjonen på overbehandling er at det gis behandling som ikke er nødvendig. Den er ofte knyttet til en diagnose som igjen gir et behandlingsregime.

Nylig leverte Helsedirektoratet en rapport om temaet til Helse- og omsorgsdepartementet. Ansvarlig for ekspertgruppen, Jørgen Holmboe, mener problemet også skyldes finansieringsordningene i helsevesenet. De belønner undersøkelser.

- En får bedre betalt for å gjøre undersøkelser enn å forklare hvorfor en ikke skal gjøre dem, sier Holmboe.

Legemiddelindustrien er ikke enig i kritikken, og mener de slett ikke har skyld i overbehandling av det norske folk.

- Vi utformer ikke behandlingsretningslinjer, diagnostiserer eller behandler, påpeker administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem til VG.

Virkelighetsfjern

Selv om legemiddelindustrien bruker betydelige beløp på markedsføring, ser hun ikke på dette som et problem.

- Jeg tar det for gitt at norske leger har integritet og faglig kompetanse til å opptre uavhengig, sier Bekkemellem.

Administrerende direktør ved den private helseklinikken Aleris, Grethe Aasved, synes debatten blir fjern fra pasientenes virkelighet.

- Jo flere pasienter, til mer tjener vi, ja. Men, vi etablerer tilbud der behovene er store, som innenfor kreftdiagnostikk og sykelig overvekt. Og vi følger de samme retningslinjene som det offentlige, avslutter Aasved.

Kreftforeningen kjenner seg ikke igjen i overbehandlingskjøret.

- Vi bidrar til folkeopplysning, og uttaler oss til media når vi blir spurt, sier avdelingssjef David Hemmingsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder