Borten Moe om flommen: Dramatisk og uavklart

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) følger nå flomsituasjonen på Østlandet fra time til time. Han betegner situasjonen som dramatisk og uavklart.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Statsråden ble onsdag ettermiddag briefet om flommen som har gjort store materielle skader flere steder på Østlandet. Han understreker at situasjonen fortsatt er uavklart flere steder.

- Situasjonen er krevende og dramatisk mange steder. Samtidig er den fortsatt uavklart, med mye vann som beveger seg nedover i mange vassdrag. Vårt fokus nå er å fortsette arbeidet på alle fronter for å redusere skadeomfanget mest mulig, sier Borten Moe.

LIVEDEKNING: Få siste nytt om flommen i vårt direktestudio

Lært mye

BEKYMRET: Olje- og energiminister Ola Borten Moe karakteriserer flomsituasjonen som dramatisk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En rekke veier er fortsatt stengt og flere hundre mennesker er evakuert på grunn av de enorme vannmassene. Samtidig gjør NVE det klart at flomfaren fortsatt ikke over.

- I Glomma ligger flomtoppen nå rundt Elverum, mens i Mjøsa vil toppen trolig ikke komme før i neste uke. Akkurat nå er vi likevel mest bekymret for situasjonen for Øyeren, men også hele Drammensvassdraget er utsatt, sier NVE-direktør Per Sanderud.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Olje- og energiministeren understreker at han er godt fornøyd med innsatsen til NVE og de andre etatene som er involvert i arbeidet med å begrense skadene av flommen.

- Dette er et naturfenomen som vi ikke kan avskaffe, men vi har lært mye av tidligere flommer både når det gjelder forebygging, kartlegging og varsling, sier han.

Stengte veier

Statens vegvesen melder ved 13-tiden at situasjonen på vegene i Oppland og Hedmark fortsatt er alvorlig, med om lag 60 veger som er berørt av flommen.

- Det er svært høy vannstand også i Glomma. Statens vegvesen har nå spesielt fokus på utviklinga for vegene i Solør, skriver de i en flommelding.

De opplyser at de og entreprenørene jobber for fullt for å sikre framkommeligheten og åpne stengte veger.

- Det er likevel ingen grunn til å regne med at de stengte hovedvegene E6 og Rv 3 i Hedmark og Oppland vil bli åpnet torsdag. Nye veger kan også bli stengt på kort varsel på grunn av flommen, heter det i meldingen.

- Ute av kontroll

Kvam i Gudbrandsdalen er blant områdene som er hardest rammet av flommen. Kvam sentrum ble onsdag kveld oversvømt av vannmassene fra elvene Stoåa og Vesleå og mer enn 150 mennesker er evakuert. Kommunen beskriver situasjonen i bygda som «ille».

- Deler av Kvam er i stor trøbbel, elven Storåa er ute av kontroll, og det er en svært krevende situasjon, sier administrasjonssjef i Nord-Fron kommune, Arne Sanbu, til VG.

- Det er enorme krefter som har vært på ferde i Kvam. Det er bare to år siden forrige flom. Det er ingen grunn til å underdrive dramatikken i det som har skjedd, sier Borten Moe.

Se oppdaterte trafikkmeldinger her

Han understreker at arbeidet nå dreier seg om å håndtere den akutte situasjonen, og begrense skadene.

- Når vannet trekker seg tilbake, må vi brette opp ermene og bygge opp igjen samfunn og infrastruktur, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder