SJEF: Per Høiby, administrerende direktør i First House, utenfor PR-byråes lokaler i Inkognitogaten i Oslo. Foto:Frode Hansen,VG

First House-sjef: Støre snakker mot bedre vitende

VG har vært i kontakt med alle First House-ansatte som tidigere har vært en del av regjeringsapparatet for Ap. Slik svarer de på Jonas Gahr Støres utspill.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg meldte meg inn i AUF i 1977 og betalte min første kontingent til Arbeiderpartiet for mer enn 35 år siden. Jeg har hele mitt liv hatt en sterk tro på de sosialdemokratiske verdiene. Det har jeg fortsatt. Jeg har brukt mange år av mitt liv til å arbeide for Arbeiderpartiet, og jeg ønsker Jonas alt godt som leder, skriver Jan Erik Larsen i en e-post.

Torbjørn Giæver Eriksen, som var Jens Stoltenbergs statssekretær, skriver følgende:

– Jeg har brukt hele ungdomstida og mine beste arbeidsår i og for Arbeiderpartiet. Jeg vil alltid stemme på partiet, og mener det må være rom for partimedlemmer å jobbe i privat næringsliv.

Les Ap-leder Jonas Gahr Støres oppgjør med First House her.

Bjarne Håkon Hanssen og Morten Wetland ønsker ikke å kommentere saken.

First Houses administrerende direktør Per Høiby sier følgende i en kommentar:

– Jonas Gahr Støre må snakke mot bedre vitende eller være feilinformert når han hevder at First House hjelper kunder med å omgå norske miljøkrav. Det er en feilaktig påstand som Gahr Støre enten må dokumentere, eller trekke tilbake.

– Jeg er uenig i Gahr Støres øvrige vurderinger, men synes det er bra at VG lar ham gi uttrykk for den i debatten om kommunikasjonsbyråenes rolle og betydning.

– Det er i dag tidligere topp-politikere i alle store kommunikasjonsbyråer. De bidrar til å opplyse og guide kunder i en verden som for mange av disse kundene er fremmed og vanskelig å forstå. I de fleste andre sammenhenger vil en slik kunnskapsoverføring bli sett på som positiv. Selv mener jeg det er uheldig hvis denne kompetansen skal være forbeholdt bare aktive politikere og noen få utvalgte i media.

Dette er First House-sluggerne:

Flere av First Houses til sammen nesten 40 rådgivere og assosierte partnere har bekledt stillinger helt i toppen av norsk politikk:

Bjarne Håkon Hanssen : Tidligere landbruksminister, arbeids- og inkluderingsminister og helseminister. Innvalgt på Stortinget fra Nord-Trøndelag siden 1997.

Erlend Fuglum: Var en av senterpartileder Liv Signe Navarsetes nærmeste rådgivere. På First Houses nettsider beskrives han som «en del av troikaen som ledet regjeringens felleskommunikasjon» under Jens Stoltenberg. Statssekretær i Kommunaldepartementet fra 2012 til 2013. Jobbet i First House også før dette.

Haakon Dagestad: Stabssjef og pressesjef for Høyre-leder Erna Solberg fra 2010 til etter stortingsvalget i 2013. Mangeårig erfaring fra Høyre, lokalt og nasjonalt.

Jan-Erik Larsen: Statssekretær ved Statsministerens kontor i to perioder, 2000-2001 og 2008-2009. Han har også vært spesialrådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, hatt en reke toppjobber i mediene, og er venn av tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Johanna Ellefsen Rostad: Kom til First House i 2011, fra stilling som rådgiver og taleskriver for daværende nærings- og handelsminister Trond Giske.

Ketil Lindseth: Var statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet i 2009, etter å ha vært politisk rådgiver samme sted. Før det var han politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Morten Andreas Meyer: Var moderniseringsminister for Høyre i Bondevik-regjeringen, fra 2004 til 2005. Før dette var han en av daværende statsråd Erna Solbergs nærmeste medarbeidere, som statssekretær i Kommunaldepartementet.

Morten Wetland: Har 12 år bak seg på Statsministerens kontor, som henholdsvis byråsjef, spesialrådgiver, ekspedisjonssjef og statssekretær. Har også vært statssekretær i Næringsdepartementet og ambassadør.

Tor Mikkel Wara: Var stortingsrepresentant for Frp fra 1989 til 1993. Har vært finanspolitisk talsmann og medlem av Oslo bystyre for Fremskrittspartiet. Har drevet med reklame og PR siden 1994, da han gikk til Geelmuyden.Kiese.

Torbjørn Giæver Eriksen: Var statssekretær for tidligere statsminister Jens Stoltenberg i seks år, frem til han gikk til First House i 2012. Før dette var han blant annet informasjonsrådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og politisk rådgiver i Finansdepartementet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder