REAGERER: - Jeg har ikke tidligere opplevd at en stortingsrepresentant går god for denne typen ytringer, sier Ap-politiker Hadia Tajik som reagerer på Frps Ulf Leirstein «liker» en YouTube-video som hevder at Tajik godtar oppfordring til drap. Foto:Trond Solberg,VG

Hadia Tajik ut mot «ekstremvideo»-like: Frp-Leirstein beklager

Frps Ulf Leirstein ga tommelen opp for en YouTube-video som påstår at Aps Hadia Tajik godtar oppfordring til drap. Både Hadia Tajik og Arbeiderpartiet tar sterkt avstand fra videoen.

 • Jonas Tjersland
 • Trond Solberg

Artikkelen er over fem år gammel

I helgen ble det kjent at Frps justispolitiske talsperson, Ulf Leirstein, mener Ap-politiker Hadia Tajik må tåle Facebook-kommentarer som «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen».

Leirstein ga nemlig tommelen opp – eller en såkalt Facebook-«like» – på kommentaren som ble lagt ut på hans egen Facebook-side.

I samme tråd er det også lagt ut en YouTube-video med tittel «Hadja Tajik (AP): Godtar oppfordring til drap». Denne videolenken har også fått en «like» av Ulf Leirstein.

Video

FACEBOOK-SIDEN: Det var denne videolenken som ble "likt" av Frps Ulf Leirstein. Foto: Faksimile Facebook,

Den tre minutter lange videosnutten består blant annet av diverse nyhetsklipp fra NRK og TV2, kombinert med egenproduserte sitater som videoavsenderen hevder er en uttalelser som Tajik har kommet med.

Videoen avslutter med en plakat med følgende tekst: «Eg er mot halshogging og alle formar for vald mot Hadja Tajik» og «Men stem på eit anna parti enn det partiet ho representerer.»

- Overrasker meg

Hadia Tajik opplyser til VG at hun ble gjort oppmerksom på videoen for et par dager siden.

– Vanligvis blir slike budskap delt eller satt pris på at mer obskure personer. Det at Leirstein, som er justispolitisk talsperson for sitt parti, har valgt å gå god for denne videoen, er det som overrasker meg, sier Hadia Tajik til VG.

Arbeiderpartiet sentralt reagerer kraftig på videoen.

TAR AVSTAND: - Arbeiderpartiet tar sterk avstand fra denne videoen fordi den bevisst og uriktig fremstiller hva Hadia Tajik faktisk sier og mener, sier partisekretær Raymond Johansen. Foto:,

– Arbeiderpartiet tar sterkt avstand fra denne videoen fordi den bevisst og uriktig fremstiller hva Hadia Tajik faktisk sier og mener. Denne videoen kommer i kategorien netthets og er med på å spre fordommer, sier partisekretær Raymond Johansen til VG.

Ny erfaring

Hadia Tajik er leder i justiskomiteen på Stortinget – og i samme komité sitter også Frps Ulf Leirstein.

– Jeg har ikke tidligere opplevd at en stortingsrepresentant går god for denne typen ytringer. Jeg har ikke heller ikke sittet i samme komité som noen som mener jeg oppfordrer til drap. Det er en ny erfaring. Han må nesten forklare hvorfor han har valgt å gjøre dette: Hva som gjør at han føler at han har ryggdekning til å trykke «liker» på denne typen kommentarer, sier Hadia Tajik til VG.

– Hva mener du om at Leirstein gjør dette offentlig?

– Nå har ikke Leirsteins aktiviteter på sosiale medier direkte innflytelse på mitt liv. Men det har det på andres. Han hausser opp hatefulle ytringer og sjikanerende kommentarer ved å gi de som står for dette bekreftelse.

– Han setter en standard på hva som er en akseptabel debattform, og han viser også andre unge mennesker med samme tro som meg at selv om man følger alle politiske spilleregler, så er «anklagene» om å være muslim, og dermed drive med «muslimdominans» eller «oppfordring til drap», anklager som ikke er langt unna, sier Hadia Tajik.

Leirstein beklager

Sent tirsdag kveld valgte Ulf Leirstein å beklage «like»-en. Gjennom Frps kommunikasjonssjef André Melchior Larssen, sendte Leirstein følgende uttalelse:

BEKLAGER: - Noen ganger går det litt fort i svingene på Facebook og denne gangen trykket jeg liker på en video uten at jeg hadde gått gjennom hele innholdet, det beklager jeg, sier Ulf Leirstein. Foto:,

– Noen ganger går det litt fort i svingene på Facebook og denne gangen trykket jeg liker på en video uten at jeg hadde gått gjennom hele innholdet, det beklager jeg, sier Leirstein.

Og legger til:

– Hadia og jeg er gode kollegaer i justiskomiteen som stadig vekk er rykende uenige i politiske saker, men jeg mener selvfølgelig ikke at hun oppfordrer til mord.

Han tok også kontakt med Hadia Tajik:

– Jeg har i kveld sendt en beklagelse til Hadia personlig og håper hun ikke tar dette ille opp. Jeg ser frem til mange friske debatter og et godt samarbeid i tiden fremover, sier Frps justispolitiske talsperson.

– Fantasifull

Hadia Tajik avviser på det sterkeste at hun støtter budskapet som er forsøkt fremstilt i videoen.

– Den er beviselig feil, og den er fantasifull. Oppfordring til drap er selvfølgelig i strid med mitt personlige standpunkt, og det er i strid med norsk lov, sier Tajik.

– Hva vil du gjøre med videoen?

– Jeg har tatt kontakt med partikontoret og bedt dem se på om det går an å varsle YouTube. Jeg har forstått at videoer som måtte være sjikanøse, kan vurderes fjernet. Men jeg er innforstått med at når noe ligger på nett, så er det offentlig tilgjengelig, og kan bli lagt ut igjen andre steder. Da blir det delt og diskutert. Det mest problematiske er ikke at videoen er å finne, men at Leirstein som justispolitisk talsperson går god for den, sier Tajik.

– Blir du lei deg?

– Rent personlig så blir jeg oppgitt. Det er ikke hyggelig å bli løyet om. Men det som er viktig er at jeg opplever et mønster i en del av kommentarene han har klikket på, som den om «muslimdominans» tidligere i tråden hans. I så fall rammer det flere enn meg, sier Hadia Tajik.

– Har Leirstein sagt noe til deg direkte?

– Han har aldri gitt uttrykk for denne typen ting til meg direkte, sier hun.

Forsker: – Løgnaktig

Forsker Lars Gule mener det er riktig av Frps Ulf Leirstein å beklage overfor Hadia Tajik.

– Fremstillingen av Hadia Tajik i denne videoen er ikke bare tendensiøs. Den er løgnaktig. Og laget av en velkjent nettaktivist av det ekstreme slaget. At Ulf Leirstein "liker" denne fremstillingen sier dessverre mye om en vilje til å stigmatisere en politisk motstander gjennom bruk av ekstreme virkemidler, sier forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gule er ekspert på ytterliggående islamisme og følger nøye med på ekstreme ytringer på nettet.

– Når Tajik sammenstilles på en tendensiøs måte med islamistiske ekstremister, har vi nok et eksempel på hvordan muslimer slås sammen til én gruppe – hvor liksom alle er like ille. Hvis Leirstein skal beholde noen som helst troverdighet som seriøs politiker, må han beklage denne støtten til nettekstremistisk hets mot muslimer generelt og Tajik spesielt, sier Lars Gule.

Mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. Ap-Raymond tar «hetsoppgjør» med Frps Ulf Leirstein: - Leirstein må endre oppførsel

 2. Kronikk: Troll som ikke sprekker

 3. Tajik gråt etter Frp-oppgjør

 4. Netthets-krangelen: Her er Frp-uttalelsene som får Ap til å rase

 5. Abid Raja: - Stortingsrepresentantene fremsto med lite verdighet

 6. Den heftige «netthets»-krangelen fortsetter: Frp: Drittpakke fra Ap

Fra andre aviser

 1. «Like» og lær

  Bergens Tidende
 2. Tajik (Ap) til Frp: - Dere har en skittentøyvask å ta

  Aftenposten
 3. Hadia Tajik: Det er kreativt å mene at jeg er følsom

  Aftenposten
 4. Sandberg: - Er Arbeiderpartiet også for opphevelse av rasismeparagrafen?

  Aftenposten
 5. «Vi kaster heller ut deg din lavpanna Innvandrer avkom»

  Aftenposten
 6. Frps ansvar

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder