OVERLEVDE: Vibeke Sefland (41) opplevde noen dramatiske døgn når skredene gikk på Everest sørside.
OVERLEVDE: Vibeke Sefland (41) opplevde noen dramatiske døgn når skredene gikk på Everest sørside. Foto: privat,

Norske Vibeke Sefland (41) havnet midt i katastrofen: – Det raste overalt

Kjærestepar i Katmandu: – Vi var sikre på å dø

INNENRIKS

Vibeke Sefland (41) befant seg mellom camp 1 og camp 2 på Mount Everest da raset kom. Teamets medisinsk ansvarlige mistet livet.

Publisert: Oppdatert: 29.04.15 06:35

Sefland er nå i sikkerhet i Gorak Shep, men sier på telefon at hun har tenkt seg tilbake til Base camp for å lete etter eiendeler.

Sefland dro til Nepal for å klatre Mount Everest sammen med flere andre klatrere tilknyttet det amerikanske ekspedisjonsselskapet Madison Mountaineering. Planen var å klatre sørsiden av Everest med toppforsøk rundt 17. mai.

– Vi var på vei til Camp 2 da det begynte å dundre fra alle sidene. Det drønnet noe helt vanvittig og vi så ingenting. Hele isbreen dirret og det var som å stå i en liten robåt i kraftig sjø. Så ble vi slått i bakken av en kraftig trykkbølge, forteller hun.

Hjelpearbeidere fra hele verden har hørt Nepals rop om hjelp etter jordskjelvkatastrofen, men fortsatt uteblir mye av nødhjelpen, og fåtallet har klart å komme seg inn i det fattige fjellandet.

Tirsdag formiddag sier landets statsminister at han frykter at så mange som 10. 000 menneskeliv kan være tapt etter katastrofen, skriver Reuters.

Mistet en på laget

Også Seflands team ble hardt rammet av katastrofen. Etter skjelvet fortsatte klatrerne teamet til Madison Montaineering opp til Camp 2 hvor de tilbragte de neste to nettene. De rasjonerte på batterier, mat og brensel.

– Vi var 14 klatrere, fire guider og 10 sherpaer.

Mens de avventet situasjonen fikk de vite at teamets medisinske ansvarlig i Base Camp, Marisa Eve Girawong, hadde omkommet i jordskjelvet.

– Hun ble truffet av trykkbølgen som kom etter skredet. Flere andre i teamet som oppholdt seg i Base Camp ble skadet, opplyser Sefland.

De norske klatrerne fra Hvitserk ble evakuert med helikopter fra Camp 2. Klatrerne i Madison Mountaineering returnerte til Camp 1 og ble deretter evakuert med helikopter derfra.

Sefland sier at resten av teamet har begynt på returen til Katmandu. Selv har hun valgt å bli igjen i Base Camp.

– Katmandu ligger i ruiner og et par av landsbyene på vei ned er også ødelagte. Jeg har sagt farvel til de andre som har kansellert ekspedisjonen, men har bestemt meg for å gå opp igjen for å se om jeg kan finne tingene mine, sier hun.

Pressevakt i UD, Kristian Enstad, opplyser til VG at de regner med at det befinner seg rundt 300 nordmenn i Nepal.

– Vi bruker alle kanaler for å få oversikt over de som er der. Foreløpig er det i underkant av fem personer som vi ikke har kommet i kontakt med, sier hun til VG.

Søkte sikkerhet under en stein

Ole Evald Grunnfoss (28) og hans svenske kjæreste Sandra Ljungkvist (23) sto midt i dramatikkens sentrum da jordskjelvet rystet Nepals hovedstad Katmandu lørdag.

Kjæresteparet flyktet langs hovedstadens trange shoppinggater da glass og mursteiner kom regnende ned fra høyden. De søkte sikkerhet under et tak av marmorstein.

– Vi trodde taket skulle rase sammen, og vi var sikre på å dø. Alle rundt oss slo armer rundt hverandre, og sa hvor høyt de elsket hverandre, sier Ole til VG.

Kort tid etter det første skjelvet ble kjæresteparet rystet på nytt – denne gangen gikk Ole i bakken.

– Jeg fikk panikkanfall. Jeg vet ikke hva som skjedde, men plutselig mistet jeg følelsen i høyre arm. Det var små prikkninger som til slutt beveget seg til ansiktet, og jeg gikk deretter rett i bakken.

Han forteller historien til VG fra hotellet i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, etter å endelig kommet i sikkerhet.

– Vi er svært takknemlige for at vi lever. Vi vet det er mange som det ikke har gått like bra med, og det er svært tungt å tenke på, sier Ole.

Sov i visepresidentens hage

Paret er på reise rundt om i Asia og hadde vært tre uker på trekking i Nepal da katastrofen var et faktum.

– Det var fullt kaos. Første natten fikk flere av turistene soveplass i visepresidentens hage, og deretter ble vi liggende to netter utenfor flyplassen i påvente av et fly til Kuala Lumpur, sier Ole.

Natt til tirsdag kom endelig redningen, etter to dager i usikkerhet. Flyet som skulle ta kjæresteparet i sikkerhet fikk endelig landingstillatelse.

– Nettene var forferdelige. Det var kaldt, og enhver liten rystelse skapte stor uro blant folk, sier han.

Her kan du lese mer om