To av de siktede nekter straffskyld

Forsvarer: – Min klient er veldig syk

Alle fire Tina-siktede varetektsfengslet

STAVANGER TINGRETT (VG) Alle de fire siktede for drapet på Tina Jørgensen er varetektsfengslet. Tre av dem i fire uker og den siste i to.

Artikkelen er over fire år gammel

Mannen ble pågrepet som nummer tre av de fire som er siktet i saken klokken 17.55 torsdag er fengslet i to uker, med full isolasjon og brev- besøks- og medieforbud.

Advokat Arild Holden møtte i retten for John Christian Elden som forsvarer 36-åringen.

– Politiet ba om fire uker, men det ble to, blant annet av helsemessige hensyn, sier Holden etter at fengslingsmøtet var avsluttet.

Fire menn pågrepet for Tina-drapet: Dette er den siktede kameratgjengen

Den 36 år gamle mannen som selv meldte seg på oppfordring fra politiet torsdag, er fengslet i fire uker. Det samme er 36-åringen som først ble pågrepet og 38-åringen som var den siste som ble pågrepet. De blir sittende på full isolasjon.

– Min klient nekter for å ha noe med dette å gjøre, og tar siktelsen svært tungt, sier 38-åringens forsvarer Olav Sylte til VG.

Holdens klient har tatt betenkningstid.

– Klienten har det fryktelig tungt og erkjenner ikke straffskyld. Han benekter på det sterkeste at han har gjort noe galt og har slitt psykisk etter siktelsen, sier Holden som har hatt et kort møte med 36-åringen som ennå ikke er avhørt.

Politiet har bedt om at de fire siktede i saken varetektsfengsles i fire uker med fulle restriksjoner.

– Retten har fulgt vår argumentasjon for at det er skjellig grunn til mistanke for at han har hatt en rolle i denne saken. Grunnalget for fengslingen er fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Karsten Monsen til NTB.

- Han er svært syk

Under Holdens møte med klienten var siktedes helsetilstand hovedtema. På spørsmål fra VG sier Holden at hans klient har vært på legevakten to ganger siden han ble pågrepet i går.

– Foreløpig har mye dreid seg om hans tilstand og når han kan forklare seg for politiet. Jeg har informert dommeren om at han snarest går i et avhør fordi han har en del opplysninger som er gunstige for ham selv. Han akter å fortelle hvorfor han ikke er innblandet, sier advokaten.

Ifølge Holden er siktede svært syk.

– Jeg besøkte ham i politiets glattcelle og det var ikke noe hyggelig syn. Han helsetilstand har åpenbart blitt forverret. Politiet har begjært isolasjon, og etter min oppfatning er han ikke i stand til å sitte isolert. Skal han i fengsel så må det være under lempeligere forhold.

Ifølge sin forsvarer Olav Sylte nekter også hans klient, 38-åringen som var den siste som ble pågrepet, straffskyld.

Det er ennå ikke kjent hvordan de to andre stiller seg til siktelsene.

Motsatte seg fengsling

Holdens klient samtykker ikke til fengsling og møtte selv i retten.

– Dette til tross for at han er i en veldig dårlig tilstand, og er meget preget av at han har havnet på glattcelle, sier Holden.

Siktede var ikledd sorte joggebukser, joggesko og en oransje hettegenser som han hadde dratt over hodet. Han var tydelig ukomfortabel med at pressen var tilstede. Fengslingsmøtet går for lukkede dører.

DREPT: Tina Jørgensen (20) forsvant etter en bytur i Stavanger 24. september 2000. En drøy måned senere ble hun funnet død i en kum. Foto: , Politiet

Den første mannen (36) som onsdag ble pågrepet og siktet for drap eller drapsforsøk på Tina Jørgensen ble tidligere i dag varetektsfengslet i fire uker. Han hadde på forhånd samtykket til fengsling og møtte derfor ikke i retten.

Politiadvokat Herdis Traa ba om varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, to av dem i full isolasjon.

Forsvarer til Tina-siktet (36): – Politiet er på rett spor

Hans forsvarer Odd-Rune Tostrup sier at han tror politiet er i ferd med å oppklare den snart 15 år gamle drapsgåten.

I samme omgangskrets

Ifølge VGs opplysninger var de fire mennene i samme omgangskrets i ungdomsårene i Lyngdal, men enkelte av dem skal ha hatt lite kontakt de senere årene.

Tina har vært på sommerturer til en campingplass i Lyngdal, et sted som blir beskrevet som en typisk møteplass for lokale ungdommer, og det er her hun skal ha blitt kjent med spesielt 36-åringen som først ble siktet.

– Vi vet at noen av disse fire kjente Tina, sier Dahl på en pressekonferanse torsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder