TAR GREP: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, her sammen med Børge Brende, kommer trolig til å sende en av sine mest erfarne diplomater som ny ambassadør til Norge. Foto: REUTERS
TAR GREP: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, her sammen med Børge Brende, kommer trolig til å sende en av sine mest erfarne diplomater som ny ambassadør til Norge. Foto: REUTERS

Sender superdiplomat til Norge etter sexskandale

INNENRIKS

Israel tar ingen sjanser etter sexskandalen som rammet ambassaden i Oslo i vinter: Nå blir en av landets toppdiplomater trolig ny ambassadør i Norge.

Publisert:

Leder for Europa-seksjonen i det israelske utenriksdepartementet, Raphael Schutz, er storfavoritt til å overta som ambassadør i Norge. Det får VG bekreftet fra tre uavhengige kilder med detaljert kjennskap til den interne prosessen i den israelske regjeringen.

Schutz overtar etter Naim Araidi som ble tvunget til å gå av i februar etter anklager om seksuell trakassering av flere kvinnelige ansatte ved ambassaden.

Etter det VG forstår skal saken ha blitt ansett som svært pinlig for det israelske utenriksdepartementet. Det skal være noe av bakgrunnen for at departementet nå ønsker en person med stor tyngde og erfaring til ambassadørstillingen i Norge.

Raphael Schutz er blant Israels mest erfarne diplomater og blir av kilder i israelsk UD omtalt som «en av de beste» i den israelske utenrikstjenesten. Han har tidligere tjenestegjort som ambassadør i Spania og er nå øverste sjef ved Europa-seksjonen i Utenriksdepartementet.

Bakgrunn: Israelsk ambassadør kan bli straffeforfulgt i Israel

Nøkkelland

Når Schutz etter alt å dømme overtar som ny ambassadør i Norge i mai blir han dermed en av de høyest rangerte embetsmennene som har vært Israel-ambassadør i Skandinavia.

- Dette er en oppsiktsvekkende utnevnelse. Folk på dette nivået blir vanligvis ambassadører i ett av G8-landene, og ikke et lite land som Norge, sier en kilde med innsyn i prosessen.

Internt i det israelske utenriksdepartementet blir imidlertid Norge betegnet som ett av rundt 20 såkalte nøkkelland, som regnes som spesielt viktige. Årsaken er blant annet Norges rolle som leder for giverlandsgruppen for Palestina, får VG opplyst. I tillegg har Israel forhåpninger om et tettere samarbeid innenfor olje og gassvirksomhet.

Talsmann for utenriksdepartementet Yigal Palmor bekrefter at prosessen med å utnevne en ny Norges-ambassadør er godt i gang og at ansettelseskomiteen tar sikte på å legge frem sin innstilling for regjeringen 24. april.

- Vi håper at den nye ambassadøren kan være på plass i Oslo i løpet av mai, sier Palmor. Han ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger om at den erfarne Europa-diplomaten skal være på vei til Oslo.

Sendt hjem

Eks-ambassadør Naim Araidi ble sendt hjem 14. februar etter anklager om «upassende seksuell atferd» mot flere kvinnelige ansatte ved ambassaden. Den seksuelle trakasseringen skal ha foregått både på ambassaden og i ambassadørens residens. Anklagene ble tatt svært alvorlig, og etter få dager ble ambassadøren suspendert og sendt ut av Norge.

Palmor bekrefter overfor VG at Araidi ikke lenger er ansatt i utenrikstjenesten.

Araidi overtok som ambassadør i Norge i 2012 uten noen bakgrunn som diplomat, men som dikter og litteraturprofessor. Han er druser, en arabisk minoritet som primært holder til i Syria, Libanon og Israel.