INNRØMMER TØFF TID: Cecilie (t.v) og Kathrine Fredriksen stilte til intervju med VG i går, før de samlet sine nærmeste venninner til julebord. FOTO: FRODE HANSEN/VG
INNRØMMER TØFF TID: Cecilie (t.v) og Kathrine Fredriksen stilte til intervju med VG i går, før de samlet sine nærmeste venninner til julebord. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Fredriksen-døtrene åpne om brudd og krise

Festet på Theatercafeen i natt

INNENRIKS

Forteller om bruddet med Trøim

Møter krisen med gjeldskutt

Gleder seg til julefeiring i Norge

For første gang prater Fredriksen-familien om bruddet med Tor Olav Trøim. John Fredriksens døtre Kathrine (30) og Cecilie (30) sier bruddet har gjort konsernet ryddigere.

Publisert: Oppdatert: 11.02.16 11:48

Lørdag kveld overtok John Fredriksens døtre hans julebord-tradisjonTheatercafeen.

De to hadde invitert ti nære venninner til bords - latteren runget over bordet.

– Dette er våre gode venner, som har alltid har vært lojale mot oss. Vi ønsker å videreføre fars tradisjon med å samle venner til et julebord her på Theatercafeen, sier Cecilie, mens det skjenkes champagne og hvitvin.

– Vi vil lage våre egne tradisjoner og håper dette blir noe vi fortsetter med hvert år, vår fars julebord er legendariske - det er vanskelig å leve opp til. Vi får se, sier Kathrine.

Tidligere på dagen fikk VG et intervju med de to, om den krevende tiden de er inne i, med fallende oljepris, som spesielt rammer deres riggvirksomhet. Og om bruddet med John Fredriksens høyre hånd gjennom mange år, Tor Olav Trøim.

- Far har senket skuldrene godt etter bruddet

Slik vurderer de oljeprisfallet som har gjort at de er påført papirtap på over ti milliarder kroner.

– Det er klart at det får konsekvenser for mye av vår business. Vi har likevel is i magen. Vi har heldigvis en såpass sterk cashposisjon at vi ser på dette som en tid til å fokusere på drift, kostnader og selvsagt muligheter, sier Kathrine.

– Det ble i striden med Trøim fremstilt som om det var han som trakk seg ut av deres selskaper. Kan dere si noe om det?

– Vi vil helst ikke snakke for mye om ansatte. Men det er mye her folk ikke vet. Kanskje dere får sannheten en dag i form av en biografi, sier Cecilie.

– Analytikerne har trukket frem Trøims utgang som en årsak til aksjefallet i Seadrill i høst. Hvordan kommenterer dere det?

– Sammenlign de andre drilling-selskapene så har du svaret, sier hun.

De trekker frem at bruddet med Trøim har sine gode sider.

– Vår far har senket skuldrene godt etter bruddet. Han fokuserer på å drive bedre og billigere med mer kontroll.

– Vi har fanget opp at John Fredriksen har vært opptatt av ryddighet og kostnadskontroll, mens Trøim har fokusert på vekst?

– Dette stemmer, sier Kathrine.

- Vil jobbe tett med far

– Hvordan er livet i deres konsern etter at Trøim er borte?

– Roligere og ryddigere. Tiden har vært tung for oss alle, mye godt har faktisk kommet ut av alt. Hadde dette skjedd om ti år, ville ikke vår far vært like operativ, dermed hadde det vært veldig tøft for Cecilie og meg, sier Kathrine.

– Dere har engasjert dere mer i businessen. Hva tenker dere om deres egen rolle i fremtiden?

– Vi ønsker å jobbe tett sammen med vår far, sier de begge.

Cecilie sa i forbindelse med Nor Shipping-messen i 2011, at hun var innstilt på å gå den lange veien som kreves for å ta over driften etter deres far når han en gang i fremtiden forlater roret.

- Er det fortsatt status og hvordan har dere opplevd de tre årene?

– Jeg tror vi alle har forstått at det er vanskelig å være like operativ som vår far. Samtidig har vi en enorm respekt for alt han har bygget opp og vil videreføre det i generasjoner videre. Det lover vi, sier Kathrine.

– Har Trøims avgang gjort at dere har fått større ansvar?

– Ja.

– Hva tenker dere om 2015; rigge for storm eller satse?

– Vi har bevisst lagt en strategi hvor vi har sluttet å låne penger til å betale utbytte, samt betale tilbake gjeld. Vi har lært av faren vår at man skal alltid rigge for storm og holde hodet kaldt.

Norsk ribbe

De bor i London, men norsk jul blir der, etter et krevende år.

– Vi har lært mye dette året, på godt og vondt. Vi tar juleferie med stor takknemlighet for livet, familien og vår far. Vi feirer jul med familie her i Norge, så reiser vi til Thailand og deretter til Japan for å døpe to tørrlastskip knyttet til selskapet Golden Ocean. De skal hete Golden Kathrine og Golden Cecilie.

– Selv om dere er i utlandet; kjører dere tradisjonell norsk jul med ribbe?

– Ja, pappas søster tante-Gerd lager virkelig verdens beste ribbe. Det er julens høydepunkt for oss. Vi elsker familien vår og alle de gode tradisjonene mamma og pappa har oppdratt oss med. Derfor er den årlige julefeiringen i Norge hellig for oss, sier Cecilie.

– Har dere noen spennende nyttårsønsker?

– Vi håper at 2015 blir et roligere år, enn det som har vært. Det har vært mildt sagt turbulent. Vi ønsker å tilbringe mer tid med de som har vist seg å være lojale, og fokusere på de viktige tingene i livet.

Faren John hadde egentlig tenkt å innta Theatercafeen lørdag kveld han også, men skygget banen når døtrene inntok stedet.

Fredriksen spiste med kamerat

– Han har fortsatt sin tradisjonsrike julelunsj her. I dag valgte han å gå ut å spise et annet sted med en kamerat.

– Han har tidvis gitt mye i driks eller til trengende på utsiden. Har dere noen slike edle hensikter i kveld?

– Vi får se hvem som dukker opp men har ikke noen planer om det, det er jo dårlig tider i oljeservicen for tiden, sier Kathrine.

– Celina Midelfart er ikke invitert?

– Ingen kommentar, sier de to før de vender tilbake til julegleden ved bordet.

Her kan du lese mer om