VARME FØLELSER: Nordmenns sexlyst stiger i takt med antall soltimer. - Nordmenn tar turen ut fra vinterdvalen og oppsøker sosiale settinger når sola titter frem, mener sexolog Siv Gamnes. Foto: MICROSTOCK

Sexolog om vårsola: - Ingen tvil om at lysten øker

...men det er langt igjen til kroppens favorittemperatur på 28 grader

Føler du deg våryr nå er du ikke alene. At Norge bader i vårsol innvirker direkte på driftene våre.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
Pent

Av Stella Bugge og Camilla Svennæs Bergland.

- Det er ingen tvil om at sexlysten øker når sola titter frem. Nordmenn tar turen ut fra vinterdvalen og oppsøker sosiale settinger, mener sexolog Siv Gamnes.

PROTOKOLL: Send inn ditt beste vårbilde her!

Mandag kunne VG fortelle at hele 17 av 19 fylker bader i sol i det som så langt trolig er årets beste værdag. Foruten tilskudd av D-vitaminer og en gryende brunfarge, har solstrålene en klar effekt.

- Lykkehormonene og nærhetshormonene øker i takt med sollyset. Som et resultat av dette får man mer overskudd, noe som også gir økt sexlyst. Vi blir også mer spontane og trekker oftere ut i sosiale settingen som gjør at vi øker sjansene for å finne en seksualpartner, sier Gamnes.

Når gradestokken øker, er det også flere som oppsøker helsesentre for å teste seg for seksuelt overførbare sykdommen.

- Vi ser at når sola kommer, og folk har fri kommer det også flere folk som ønsker å teste seg for kjønnssykdommer. Det er også flere som tester positivt i de varme månedene, sier Gamnes.

- Trives best i 28 grader

Forsker Terje Bongard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) sier at det ikke er rart at lysten stiger når temperaturen går opp og vi får mer sollys.

FORSKER: Terje Bongard. Foto: THOR NIELSEN/VG

- Vi er egentlig tilpasset et tropisk klima. I 28 grader trives vi best. Det er kroppen vår, vi kommer fra Afrika, Terje Bongard og viser til at den fellesmenneskelige følelsen er evolvert i Afrika.

Mannen som har Norges første doktorgrad i menneskets atferdsøkologi mener det er helt grunnleggende menneskelig å føle glede ved sol og varme.

- Det gir en belønningsfølelse, sier Bongard. Og velværet øker.
Når boblejakkene forsvinner i varmen, ser vi også litt mer av hvordan de rundt oss egentlig ser ut.

- Vi tar av oss klærne og ser på andre rundt oss. Det vekker seksuelle følelser. Sexlysten er der hele tiden, men du blir minnet på den når du ser former og naken hud, og ser hvordan folk ser ut igjen. Da blir knappen trykket på, sier Bongard.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder