«Dette er NN fra 476 – Jeg har et GISSEL! på rommet»

MASSIV RESPONS: Mellom 70 og 80 politifolk var operative under gisselaksjonen på hotellet midt i Oslo sentrum 8. desember i fjor. Foto:Frode Hansen,VG

Slik var gisseldramaet på Oslo-hotellet

Den ungarske gisseltakeren (41) bandt renholderens armer og ben med tau og tapet igjen munnen hans. «Er du redd?» spurte gisseltakeren gjentatte ganger.

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fem år gammel

Renholderen, en 34 år gammel mann, bare nikket til spørsmålene fra hotellgjesten som tok ham som gissel.

Noen minutter tidligere hadde renholderen banket på rom 476 på Hotel Royal Christiania i Oslo sentrum. Han stusset over at hotellgjesten var på rommet mens han skulle gjøre jobben sin.

Etter å ha gjort rent badet, gikk renholderen ut i stuen. Da reiste hotellgjesten seg fra sengen, gikk bort til døren til rommet og lukket denne. Hotellgjesten ba deretter renholderen om å sitte ned.

– Det er plassert en bombe et sted i Oslo som jeg kan detonere fra hotellrommet. Du er tatt som gissel, var beskjeden fra hotellgjesten.

Han understreket flere ganger at han ikke hadde til hensikt å skade renholderen, men opplyste at han trengte et gissel for å kunne kreve én million euro fra norske myndigheter.

Slik startet gisseldramaet på hotellet midt i Oslo sentrum 8. desember i fjor. Fredag ble gisseltageren, en 41 år gammel ungarsk mann, dømt til fengsel i ett år og syv måneder av Oslo tingrett.

MIDT I SENTUM: Hotel Royal Christiania ligger rett over gaten fra kjøpesenteret Oslo City og bare et steinkast unna Oslo sentralbanestasjon. Foto:Frode Hansen,VG

«Urgent to the receptionist»

Renholderen så at hotellgjesten hadde en stor kniv festet til buksen sin, og gjorde derfor ikke motstand. Deretter ble 34-åringens armer og ben bundet med tau. Munnen ble tapet igjen.

Hotellgjesten, som nå var blitt gisseltager, opptrådte høflig og varsomt. På et tidspunkt tilbød han renholderen sjokolade og juice. Likevel fryktet renholderen for livet sitt.

– Du skal få noen av pengene etter aksjonen, forsøkte gisseltageren berolige renholderen med.

Gisseltageren kontaktet resepsjon og ba dem om å sende opp en person til rommet hans. Den ansatte som gikk opp fikk med seg en konvolutt med teksten «Urgent to the receptionist».

Inni konvolutten var det en lapp med følgende tekst oversatt fra engelsk. De viktigste ordene var skrevet med store bokstaver:

AKSJONERTE: De spesialtrente politimennene i beredskapstroppen tok seg inn på rommet og pågrep den ungarske 41-åringen etter at han hadde sluppet løs renholderen. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

«Dette er NN fra 476.

1. Jeg har et GISSEL! på rommet.

2. Det er en BOMBE et sted i Oslo, og jeg har utløseren.

3. Hvis noen tar seg inn på rommet så DREPER jeg gisselet og detonerer BOMBEN.

4. Ring politiet, jeg vil snakke med en FORHANDLER via en ungarsk-norsk tolk.

VÆR ROLIGE OG RASKE!»

Forhandlet i to timer

Mens den hotellansatte var på vei ned til resepsjonen, dro gisseltageren frem et elektrosjokkvåpen. Han viste frem våpenet og aktiverte det, slik at renholderen skulle få se hvordan det fungerte.

I resepsjonen leste de lappen fra gjesten på rom 476. Hotelldirektøren ble varslet, og han ga beskjed om at politiet måtte kontaktes umiddelbart.

Gisselsituasjonen førte til massiv respons fra Oslo politidistrikt. Mellom 70 og 80 politifolk var operative, mannskaper fra både bombegruppen og beredskapstroppen deltok i aksjonen, noe som illustrerer hvor alvorlig politiet tok situasjonen.

Også Forsvaret ble varslet.

En av Oslo-politiets krise- og gisselforhandlere opprettet direkte kontakt med gisseltageren på rom 476. Det var ikke behov for tolk, da samtalene ble gjennomført på engelsk.

Forhandleren hadde totalt syv samtaler med gisseltageren. Samtaletiden var på totalt to timer.

– Han stilte krav om fritt leide gjennom å få tilgang til en spesiell bil og en pengesum på én million euro, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt da gisselsituasjonen var over.

Endret kravene

Etter hvert følte politiet seg relativt sikre på at gisseltageren ikke hadde kontroll over noen bombe. Han snakket kun generelt om bomben, og svarte ikke på detaljerte bombe-spørsmål.

Under forhandlingene gikk gisseltageren etter hvert bort fra kravet om bil og penger. Han krevde i stedet oppholdstillatelse og arbeid i Norge.

BOMBEHUND: Oslo-politiets bombegruppe sto klare i tilfelle den mulige bomben ble lokalisert. En av politiets hunder som er trent opp til å lukte opp sprengstoff jobber her i umiddelbar nærhet til hotellet. Foto:Frode Hansen,VG

Forhandleren fikk også snakke med renholderen i noen sekunder. Den 34 år gamle mannen var lavmælt og skjelven i stemte, men han klarte å oppgi navn og fødselsdato.

Klokken 14.30 var gisseldramaet over. Da ble renholderen sluppet ut av rom 476, hvor han var blitt holdt fanget siden klokken 10.

De topptrente politifolkene i beredskapstroppen tok seg deretter inn på rommet og pågrep den ungarske 41-åringen.

I Oslo tingrett tilsto 41-åringen alt han var tiltalt for. I den ferske dommen kommer det frem at han tidligere har jobbet i ambulansetjenesten i hjemlandet Ungarn.

Lønnen var lav, og i fjor høst søkte han og fikk en langt bedre lønnet jobb som sjåfør. Men i desember ble jobbtilbudet trukket tilbake og 41-åringen bestemte seg for å reise til utlandet.

DEBRIEF: De ansatte på hotellet var i møte etter at gisselsituasjonen var løst. – Vi er veldig, veldig glade for at vår medarbeider er i sikkerhet. Det har heldigvis fått en lykkelig slutt, sa hotelldirektør André Schreiner til VG. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Ifølge 41-åringen var det tilfeldig at han reiste til nettopp Norge. Planen var å skaffe seg penger på ulovlig vis. Derfor tok han med seg kniven og elektrosjokkvåpenet.

Mareritt, søvnmangel og stress

I dommen kommer det frem at den 34-årige renholderen har fått kraftige reaksjoner som følge av det som skjedde på rom 476. Han sliter med mareritt, søvnmangel og høyt stressnivå.

– Fornærmede var utsatt for et betydelig psykisk stress i flere timer. Fornærmede hadde ingen kjennskap til tiltalte fra før. Alt han visste var at tiltalte var kapabel til å ta et gissel og til å fremsette en bombetrussel, står det i dommen.

Oslo tingrett mener det er forståelig at renholderen følte at livet hans var i reell fare. 34-åringen har hatt problemer med å gjennomføre studiene og jobbe. Han har også måttet flytte.

– Bakgrunnen for dette er at han har vært redd for at tiltalte ikke var alene om handlingen, og at eventuelle medsammensvorne kunne ha et ønske om å eliminere ham fordi han var et «kronvitne» i saken. Det ovennevnte er etter rettens vurdering påregnelige og typiske konsekvenser av handlingene han ble utsatt for, står det i dommen.

Den ungarske gisseltageren ble dømt til å betale renholderen 60.000 kroner i oppreisningserstatning.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik var Cappelens hasjbutikk

 2. Pluss content

  «Som å slå av en lysbryter»

 3. Pluss content

  Ubesvarte spørsmål om tid

 4. Tatt i Marokko – dette er historien om gjenglederen

 5. Pluss content

  Hva skjedde på rom 2805?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder