TROR PÅ SEIER: Sittende ordfører, Ronny Grindstein, som er trommis i et rockeband på fritiden, vil forandre lokaldemokratiet hvis han vinner valget med sitt nystartede parti.

TROR PÅ SEIER: Sittende ordfører, Ronny Grindstein, som er trommis i et rockeband på fritiden, vil forandre lokaldemokratiet hvis han vinner valget med sitt nystartede parti. Foto:Terje Mortensen,VG

Kommunen der politikerne slåss om alt - ordføreren vil endre demokratiet

Fire tidligere ordførere kjemper om jobben – tre med bakgrunn fra Sp

GRATANGEN (VG) Ordfører Ronny Grindstein har
fått rådhuset mot seg, og er utmeldt fra eget parti. Nå vil han endre demokratiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Gratangen har lenge vært kjent som «kommunen der de slåss om alt». Men denne historien overgår det meste.

– Det demokratiske folkestyret her i kommunen er pill råttent, sier ordfører Ronny Grindstein.

– Demokratiet, i sin reneste form, er hver velger, sin stemme. Da må politikerne kunne følge sin overbevisning, men partipisken brukes for å la en liten klikk overstyre, fortsetter han.

Les også: Ordførerkampen mellom unggutten mot pensjonisten

Han tar imot VG på kontoret sitt med utsikt mot fjorden i den lille fiske- og jordbrukskommunen i Sør-Troms, en times kjøring nordover fra Narvik. I bygget jobber flere byråkrater han er i full strid med.

– Det er nesten meningsløst å være ordfører når administrasjonen undergraver deg og du motarbeides av din egen partigruppe, sier Grindstein, som ble valgt inn for Senterpartiet ved valget i 2011.

Brakvalg forrige gang

Grindstein og hans daværende partifeller gjorde et brakvalg, og fikk rent flertall med ni av 15 plasser i kommunestyret, og fire av fem plasser i formannskapet.

Nå skulle småkrangler om lokale vedtak legges til siden, og Senterpartiet skulle bruke flertallet til å gjennomføre valgløfter i stor stil. Trodde man.

For etter bare noen uker startet problemene. Og her må vi introdusere Grindsteins motkandidat i dette valget, daværende annenkandidat for Senterpartiet, Rita H. Roaldsen.

MANGLER TILLIT: Senterpartiets nye førstekandidat, Rita H. Roaldsen, sier partiet har mistet all tillit til Grindstein. Foto:Terje Mortensen,VG

De to har nemlig helt motstridende versjoner av hva som gikk galt.

– Gang på gang ble vi enige om hva vi skulle stemme for på partiets gruppemøte, og så gikk Ronny til kommunestyret og la fram et helt annet, eget forslag, sier Roaldsen, som selv var ordfører i Gratangen fra 1999–2003.

– Han fulgte heller ikke kommuneloven, og havnet i full strid med administrasjonen på rådhuset. Han respekterer ikke rollefordelingen mellom politikere og byråkrater, sier Roaldsen.

Les også: Her startet Hanssons grønne eventyr

Ulike versjoner

Grindstein legger ikke skjul på konfliktene, men mener årsaken er en annen:

– Jeg trodde de skulle bli en «walk in the park», ettersom vi hadde flertall. Men allerede under budsjettplanleggingen opplevde jeg at et flertall i partigruppen ville sette til side valgløfter, og banke beslutninger gjennom, sier Grindstein.

– Som ordfører, valgt av folket, kunne jeg ikke godta det som skjedde. Jeg trakk meg som Senterparti-representant i formannskapet i kommunen, men har sett hvordan det som i realiteten er et mindretall styrt av Rita, har klart å trumfe gjennom saker, fortsetter han.

Striden med sin egen partigruppe forplantet seg til en konflikt med rådmannen, som ikke ville iverksette Grindsteins forslag.

Konflikten endte med at ordføreren ikke fikk rådmannen avsatt, fordi hun fikk støtte av resten av Senterpartiets gruppe, ledet an av Roaldsen – som jobber under rådmannen til daglig.

Meldte seg ut

Spol fram til Senterpartiets nominasjonsmøte før det kommende kommunevalget:

I GRATANGEN: VG-fotograf Terje Mortensen og reporter Nilas Johnsen Foto:Terje Mortensen,VG

Der ble Grindstein avsatt som ordførerkandidat, og svarte med å danne sitt eget parti: Gratangen demokratiske liste (GDL).

Dermed lå han an til å bli ekskludert fra Sp, men meldte seg ut av partiet. Med tungt hjerte.

– Langt inn i ryggraden er jeg en Sp-mann. Jeg er enig med deres partiprogram. Det er forståelsen av demokratiet jeg vil utfordre, og her bør stortingspolitikere lytte, for dette gjelder også nasjonalt:

– Partipisken brukes til å løpe fra valgløfter og tvinge gjennom beslutninger. Jeg mener hver folkevalgt må følge sin overbevisning, og holde de løftene de har gitt direkte til velgerne, sier Grindstein.

Roaldsen rister på hodet over Grindsteins demokratimodell:

– Ronny vil avvikle vedtatte spilleregler ved det norske demokratiet og innføre sitt eget demokrati. Vi har ikke tillit til ham, sier hun.

Les også: Fiskere i Altaelva fortviler over «hybrid-laks»

Tredje alternativ

Grunnet kranglingen har et tredje alternativ med utspring i Senterpartiet dukket opp:

OPPGITT: Roy Idar Sandberg var ordfører fra Sp tre ganger på nittitallet. Foto: Privat,

Gratangen Fellespolitiske Liste (GFL), som ledes av Roy Idar Sandberg, som var ordfører for Senterpartiet i tre perioder på nittitallet.

– Det politiske lederskapet i kommunen har vært så dårlig at jeg gjør comeback etter å ha vært ute av politikken siden 1999, sier Sandberg.

Sandberg mener Grindsteins demokratiske prosjekt vil medføre et handlingslammet kommunestyre, mens han sier han også er «skuffet» over sitt tidligere parti.

– Jeg har vært med på å bygge opp den lokale partiorganisasjonen, men følte meg ikke velkommen tilbake til Senterpartiet. Derfor stiller jeg på den uavhengige listen, fortsetter han.

Les også: Samene frykter å «bli slukt»

– En veldig uryddig prosess

Fra sidelinjen veksler Aps ordførerkandidat Eva H. Ottesen mellom å riste på hodet og å gni seg i hendene.

PÅ SIDELINJEN: Eva H. Ottesen (Ap) var ordfører fra 2003 til 2011. Foto:,

– Det som skjer i Sp er veldig uryddig. Det er spesielt å ha tre motstandere som egentlig er fra samme parti, sier Ottesen til VG.

Hun mener ordfører Grindsteins modell om at hver representant skal stemme etter egen overbevisning, ikke fungerer i praksis.

– Med all kranglingen gjør de på en måte jobben for oss. Men det spørs om de ikke finner sammen igjen etter valget dersom de får flere stemmer til sammen enn vi får, sier Ottesen.

Lokaljournalist i Fremover, Harold Jensen, har dekket politikken i Gratangen siden slutten av 1970-tallet.

– Som journalist er det jo spennende at det skjer noe. Det har vært «kranglelister» her ved mange tidligere valg, men det vi har sett den siste perioden har vært veldig ødeleggende for bygda, sier Jensen.

Les også: Alf er Finnmarks sterke mann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder