TAKK FOR SIST: Statsminister Erna Solberg ble tatt imot på NATOs trapp av generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag ettermiddag,

TAKK FOR SIST: Statsminister Erna Solberg ble tatt imot på NATOs trapp av generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag ettermiddag, Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Erna til Jens: Når ikke NATO-målet

Jens utfordret Erna til å øke forsvarsbudsjettet enda mer

Gap på 15 milliarder før NATOs to-prosent mål er nådd

BRUSSEL (VG) Ifølge statsminister Erna Solberg (H) må Norge øke forsvarsutgiftene med 15-16 milliarder kroner for å nå NATOs nye standard.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Men det skjer ikke i hennes regjeringstid, slo hun fast overfor NATO-sjef Jens Stoltenberg onsdag ettermiddag.

For 15 måneder siden sa den nye regjeringen fra Høyre og Frp «morna Jens». Erna ble statsminister, og Jens ble etter hvert generalsekretær og NATO.

Selv om de gikk i tog mot terror i Paris sammen for bare 10 dager siden, var gårdagens høytidelige møte i Brussel det første formelle møtet mellom de to i sine nye roller.

Målet: To prosent

Jens sto på trappen i NATO-hovedkvarteret og tok Erna pent i hånden.

Inne i møtet minnet han sin etterfølger om målet som han nå er satt til å lede NATO mot: At alle medlemslandene skal opp til forsvarsbudsjetter over to prosent av brutto nasjonalprodukt.

- Det er en forpliktelse for alle NATO-land å følge opp de vedtakene vi gjør sammen. Det gjelder også to prosent-målet som ble vedtatt i Wales høsten 2014, sa Stoltenberg på VGs spørsmål etter møtet.

Ernas siste forsvarsbudsjett stoppet på 1,58 prosent av BNP.

Men så fikk hun ros av Jens for ikke å kutte:

- Norge øker budsjettene, som et av få land i NATO, sa han. Og fortsatte:

- Men NATOs mål handler om flere ting. Det første er å stoppe kuttene. Det har Norge gjort. Så handler det om å gradvis investere mer i forsvar og gå mot målet på to prosent innen et tiår. Men som tidligere statsminister vil jeg ikke gå inn i budsjettdrøftingene, det må Erna Solberg håndtere.

Og det gjorde Erna Solberg.

På VGs spørsmål om hun vil klare NATOs felles budsjettmål i denne stortingsperioden, svarte statsministeren:

- Norge har noen store investeringer i nye fly, og mer utstyr vi må få på plass, så jeg tror ikke det er et mål vi når innen to-tre år. Det er et langsiktig mål, sa hun.

Er ikke mulig

- Jeg tror alle som kjenner norske budsjetter, forstår at det ikke er mulig. En måte å nå målet, er at brutto nasjonalproduktet ikke vokser, men det er ikke strategien vår, presiserte Erna Solberg.

Hun anslår gapet mellom NATOs mål og hennes eget forsvarsbudsjett for 2015, til 15-16 milliarder kroner.

- Det vil ikke være mulig å ta inn i løpet av to-tre år. Men vi øker i årene som kommer, og vi har bedt om et nytt militærråd fra forsvarssjefen. Det kan være at vi må gjøre om på planene, og at vi må bruke mer penger på ting vi ikke har planlagt, sier statsministeren.

Trange budsjetter

NATO-sjef Stoltenberg erkjenner at han merker at medlemslandene har trange forsvarsbudsjetter, og er nøye med å rose land som i det minste øker sin pengebruk på forsvar – slik Norge gjør.

- Hvordan går små forsvarsbudsjetter ut over NATOs virksomhet?

- Erfaringen er at NATO gjør det vi sier at vi skal gjøre. Takket være blant andre Norge, kan vi nå få på plass en hurtigstyrke hvor også Tyskland og Nederland er med. Vi har betydelige tiltak gående i alliansen, luftpatruljering i Baltikum og flere skip i Østersjøen og Svartehavet.

- Men ser vi lengre fram, kommer vi til å trenge mer. Det som alle medlemslandene trenger, er mer penger til trening. Flere soldater trenger å øve mer. Så trenger vi mer avanserte systemer for etterretning og overvåkning,. Dette vil kreve store investeringer fra Norge og fra de andre medlemslandene, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder