AKTOR: Politiadvokat Anne Cathrine I. Aga fra Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo var aktor i saken sammen med kollega Jorid Kile. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Oslo tingrett: Bulgarsk far, kone og sønn mafiadømt for menneskehandel

Oslo tingrett kalte slaverivirksomheten for et «familieforetak» og dømte alle familiemedlemmene til minst fire års fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Familiefaren Sergey Atanasov (43) fikk fem års fengsel, mens kona Tanya Mitkova Veleva (38) og sønnen Seergev Deyan Atanasov (22) fikk fire års fengsel.

I tillegg var en fjerde mannsperson, Orhan Hasanov Mehmedov (35), tiltalt i saken. Han ble imidlertid ikke dømt for menneskehandel, men for hallik- og mafiavirksomhet til to års fengsel.

Retten mente de fire bulgarerne hadde opptrådt som en mafiaorganisasjon og samtlige er derfor dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. Retten beskriver i tillegg de tre familiemedlemmenes organisering av sine ofre som et «familieforetak».

Aktor: Fornøyd

Dette var første gang oslopolitiets etterforskning av menneskehandel leder fram til en dom etter straffelovens paragraf 60a – mafiaparagrafen.

Alle nektet straffskyld.

– Han har nektet straffskyld hele veien, men jeg har ikke fått gått gjennom dommen med min klient ennå. Det skal jeg gjøre senere i dag. Før den tid ønsker jeg ikke å kommentere den, sier Simen Skjønsberg, som representerer familiefaren.

– Vi er fornøyde med å ha fått medhold i lovandvendelse, bruken av paragraf 60a og langt på vei straffutmålingen. Så får vi ta en vurdering i forhold til den fjerde tiltalte hvor paragrafen ble omgjort fra menneskehandel til hallikvirksomhet. Ankespørsmålet avgjøres av statsadvokaten, sier politadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga til VG.

Les også: Oslo-politiet tok storhallik

Bistandsadvokat: For lav erstatning

De to hovedfornærmede øst-europeiske kvinnene ble tilkjent 75.000 kroner i oppreisning.

– Min klient er svært lettet og glad for å ha blitt trodd og over at straffenivået gjenspeiler det hun har opplevd som alvorlige overgrep over tid. Etter mitt syn er erstatningen vesentlig for lav sett hen til sakens alvor og de krenkelser hun har vært utsatt for, så denne delen vil bli anket videre, sier Silje Elisabeth Stenvaag, som var bistandsadvokat for en av de fornærmede i saken.

Brit Kjelleberg representerer en tredje kvinne i saken som bistandsadvokat. Ifølge tiltalen ble hun utnyttet av Mehmedov i menneskehandel i en periode på en måned høsten 2012. Mehmedov ble imidlertid ikke dømt for menneskehandel, men for hallikvirksomhet.

– Min klient er ikke tilkjent erstatning/oppreisning da retten har domfelt tiltalte for et mildere forhold som ikke automatisk gir krav på oppreisning. Etter min oppfatning legger retten i den vurderingen feil faktum til grunn, og jeg vil derfor anbefale min klient å anke, skriver Kjelleberg i en SMS til VG.

BISTANDSADVOKAT: Silje Elisabeth Stenvaag representerte en av de to hovedfornærmede kvinnene i saken. Foto: Marte Vike Arnesen , VG

Syv dager i uka

Tiltaleperioden gjelder ett år fra høsten 2012 til høsten 2013 og dommen beskriver at de «prostituerte arbeidet stort sett alle ukens 7 dager». Etter at de kom til Norge etter flere års tvangsprostitusjon, deriblant i Polen, ble de etter ankomst umiddelbart satt på gata for å jobbe.

Pengene som ble tjent kunne variere fra 1000 til 10-12.000 kroner per dag og ble tatt av de tiltalte for egen berikelse.

Dommen beskriver også bakgrunnen til de fornærmede kvinnene. Den ene har kun sett foreldrene sine én gang – da hun ble hentet fra barnehjemmet, før hun kort tid senere ble levert tilbake igjen.

Les også: Politiet skrev misvisende rapport om offer for sexslaveri

Barnehjem

Etter å ha vokst opp på barnehjem, sto hun helt alene da hun som 18-åring måtte ut av hjemmet. Hun møtte en mann, som hun flyttet inn hos – før han senere solgte henne til de tiltalte, noe hun var uvitende om. Der ble hun en del av «familien», men måtte raskt tjene penger ettersom «ingenting var gratis.»

Deretter tok det rundt syv år før hun kom seg ut av de nå dømte bakmennenes grep, blant annet ved hjelp av Rosa-prosjektet i Oslo.

Den andre hovedfornærmede kvinnen var bare 15 år gammel da faren giftet henne bort i «et ekteskap som synes arrangert og hvor penger også synes å ha vært en del av avtalen», ifølge retten. Senere havnet hun hos den bulgarske familien som nå er dømt.

En utrolig historie: Elena kom til Norge for å tigge – skrapte hun fram én million på flaxlodd?

«Familieforetak»

Retten konkluderte med «familieforetaket» var funnet bevist gjennom den ni uker lange rettssaken, og at virksomheten deres har foregått i flere land over flere år.

Pengene de har tjent har gått inn i husholdningen, til å skaffe seg et hus «av en standard langt overstigende gjennomsnittet» i området de bodde i, biler, samt til «et forbruk hos den enkelte godt over det bulgarere flest kan ta seg råd til.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder