I TELEFONEN: Dette stillbilde fra overvåkningsvideoen viser den antatte norsk-somalieren (23) mellom kassaapparatene på kjøpesenteret mens han snakker i telefonen.

I TELEFONEN: Dette stillbilde fra overvåkningsvideoen viser den antatte norsk-somalieren (23) mellom kassaapparatene på kjøpesenteret mens han snakker i telefonen. Foto: OVERVÅKNINGSKAMERA,

Norsk-somalieren Hassan Dhuhulow (23) utpekt som terrorist: Skal ha tatt farvel med familien under terrorangrep i Kenya

67 mennesker drept på kjøpesenter

Norsk-somalieren Hassan Dhuhulow (23) skal ha ringt et nært familiemedlem og tatt farvel midt under terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Kenya i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst, skal det aktuelle familiemedlemmet som ble oppringt ha vært i Egypt da samtalen fant sted – en samtale som bar preg av å være et «farvel».

– Vi ønsker ikke å kommentere saken, men kan opplyse at etterforskningen snart avsluttes fra vår side. Det gjenstår kun et par detaljer, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

Les også: Forvandlingen: Slik ble Hassan fra Larvik terrorist

Etter det VG får opplyst, skal kenyansk politi ha sikret seg loggføringer over mobilsamtaler fra terroristene og delt materialet med samarbeidende tjenester i utlandet – deriblant PST.

Etterforskningen mot 23-åringen fra Larvik skal også ha avdekket at norsk-somalieren trolig hadde en sentral rolle i terrorangrepet mot kjøpesenteret i Kenya 21. september i fjor.

Totalt 67 menn, kvinner og barn ble drept.

– Ingen mobiltrafikk etter angrepet

Ifølge VGs opplysninger, skal det imidlertid ikke ha blitt registrert noen mobiltrafikk fra 23-åringen etter at angrepet var over.

– Alt tyder på at en norsk borger var med i angrepet og som også døde i angrepet. Vi kan kanskje aldri kunne bekrefte dette 100 prosent, men etter alt å dømme døde han i angrepet, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til i september.

LES OGSÅ:«Søsteren» dømt for falsk forklaring til PST

Overvåkningsbilder fra Westgate-kjøpesenteret viser det som skal være norsk-somalieren med blå jakke og en grå og blodtilsølt bukse som gjennomsøker senteret med automatgevær i skyteposisjon.

LES OGSÅ:Kjøpesenter-terror: DNA-mysterium rundt mistenkt nordmann

Ville kjempe for terrorgruppe

Terrorangrepet var brutalt og pågikk i flere timer midt i på dagen. Den somaliske opprørsgruppen al-Shahaab tok på seg ansvaret for angrepet og begrunnet det med et ønske om å hevne Kenyas militære innsats i Somalia.

Den norsk-somaliske 23-åringen skal – i den siste tiden han bodde i Norge – ha skrevet flere innlegg på ulike nettforum om at han ville kjempe for nettopp al-Shabaab i Somalia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder