ENDELIG OMBORD: Siv Jensen må finne seg i at Erna Solberg er sjefen i den kommende regjeringen. I går kveld var Frp-lederen likevel et eneste stort smil - mest opptatt av at drømmen om regjeringsmakt nå blir virkelighet. Foto: MATTIS SANDBLAD

- Erna har temmet Siv i rekordfart

For drøyt to år siden var det Siv Jensen som ledet landets største borgerlige parti, og ville bli statsminister. Nå er Erna den ubestridte sjefen, mener ekspertene.

Artikkelen er over seks år gammel

En rekke ledelseseksperter VG snakket med etter gårsdagens pressekonferanse, mener Erna Solberg har vist sterke lederegenskaper gjennom sonderingene, og tatt kontroll over Siv Jensen.

- Siv er vel den av alle fire partiledere som er mest forandret! Hun virker rolig, argumenterer og svarer normalt med diplomati og respekt. Skal si Erna har klart å temme henne i rekordfart! Det er Erna som har kontrollen, Siv er lykkelig og fornøyd for endelig å bli tatt inn i varmen og tar konsekvensen av det, fastslår organisasjonssosiolog og ledercoach Anne Grethe Solberg.

BAKGRUNN: Slik blir Norges nye politikk

- Mer nøktern

EKSPERT: Organisasjonssosiolog og ledercoach Anne Grethe Solberg. Foto: JANNE MØLLER HANSEN

- Det var en helt annen side Siv Jensen viste av seg selv i går kveld enn valgnatten - den seansen der vi så en rå personlighet uten hemninger. På pressekonferansen så vi en kvinne som begynner å bevege seg inn i en statsmannsrolle. Mer kontrollert og mer nøktern i fremstillingsevnen, og det lover godt, mener Willy Haukedal, som er professor i ledelse ved Norges Handelshøyskole.

- Siv Jensen står frem som en ansvarlig politiker - vanligvis står hun frem med krav, og er hard på dem. Denne gangen fremstår hun romslig, nesten som at vi i dag så henne i statsrådposisjon - det var regjeringsmedlemmet som talte, mener redaktør i Ukeavisen Ledelse Magne Lerø.

To av fire partier

Først fredag skjønte Erna Solberg for alvor at hun ikke ville klare å gjennomføre sitt store borgerlige regjeringsprosjekt - å samle fire partier i regjering.

- Er det et nederlag for deg at det ble bare to partier i regjering?

- Nei, det ville vært fantastisk overraskende om alle fire gikk inn. Så det er ikke et nederlag med denne avtalen, sier Solberg til VG.

EKSPERT: Redaktør i Ukeavisen Ledelse Magne Lerø. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

Men gjennom de fire siste årene, har Høyre-lederen argumentert hardt for at hun skal lede en borgerlig flertallsregjering.

Dette gjentok hun senest en liten måned før valget:

-Det kan bidra til å skape en mer stabil og langsiktig regjering på borgerlig side. Det er viktig for god styring, sa Solberg til NTB.

I går kveld ble det endelig klart at hun ikke ville få det til.

- Dette var det nest beste vi kunne fått til, sier Solberg.

- Hvorfor fikk du det ikke til?

- Valgresultatet gjør nok at Venstre og KrF føler at styrkeforholdet i regjeringen blir vanskelig, sier Solberg.

Men gjennom tolv dager med sonderinger i Nydalen og på Stortinget, sier Solberg at hun trodde det var mulig å få til fire partier.

- Håpet har vært der hele tiden. Men jeg skjønte torsdag og endelig fredag at det ville bli vanskelig. Det ble ikke endelig før på fredag, sier Solberg.

- Kompromissenes dronning

Ledelsesekspertene VG har snakket med, er samstemte: At Erna Solbergs drøm om en flertallsregjering sprakk, har ikke svekket henne som leder.

- Nei, tvert i mot. Hun fremstår som kompromissenes dronning, sier organisasjonssosiolog og ledercoach Anne Grethe Solberg.

- Hun fremstod som fornøyd og med en tydelig moderatorrolle. Hun er regissøren som inkluderer, respekterer og aksepterer. Denne rollen gjør hun så proft at hun må ha tenkt mye på forhånd, mener Solberg.

Hun får støtte fra flere hold.

- Vi så en leder som hadde aksept for sine medarbeidere, en leder som hadde veldig legitimitet og troverdighet, sier Haukedal.

- Dette var ikke en autoritær, ensom heltinne, men en lederfigur som hadde en forankring i de som skal hjelpe henne med å nå målene, sier Haukedal.

Åpen om nest beste løsning

Også han avviser at Solberg er svekket som leder selv om to av fire partier valgte å trekke seg ut før de reelle regjeringsforhandlingene begynner.

- Det er et skille mellom ønsker og virkeligheten. Er man veldig opptatt av sine egne forventninger, kan man bli så bundet av dette at man ikke ser løsninger på verden slik den utformer seg. Å gi slipp på drømmen viser heller et menneske som er fleksibelt, og som utnytter de mulighetene som ligger i en uventet og uønsket virkelighet. Jeg vil heller si hun er styrket, sier Haukedal.

- Jeg synes hun var den som fremstod mest ærlig og troverdig. Hun var åpen på at dette var den nest beste løsningen - og gjorde ikke forhandlingene til en større seier enn de er. Det gir henne stor troverdighet, mener Lerø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder