DAG EN: Frps Per Sandberg, Siv Jensen, Finn Egil Holm og Ketil Solvik-Olsen setter seg til første dag med forhandlinger med Høyres Bent Høie, Jan Tore Sanner og kommende statsminister Erna Solberg. Forhanldingene foregår i et lite, lydisolert rom med lystette gardiner på toppen av den nye delen av Sundvolden HotelFoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Her skal Norge få ny regjering

SUNDVOLDEN (VG) Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen har isolert seg i et stillerom uten innsyn. Nå skal regjeringsgrunnlaget forhandles frem.

Artikkelen er over seks år gammel

Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen ankom Sundvolden i 14-tiden på tirsdag med hver sin koffert. De skal begge overnatte på hotellet, som ligger rundt en times kjøring fra Oslo.

Lydisolert rom

Partiene har leid hele konferansebygget på hotellet. Det ligger adskilt fra selve hotellet, og de kan dermed forhandle uten at presse eller andre gjester slipper i nærheten av dem.

Forhandlingene foregår i et lydisolert rom, med vinduer uten innsikt utenfra. Sikkerhetsforanstaltningene på hotellet er omfattende og man kan stadig se livvaktene bevege seg mellom etasjene.

Mandag la Høyre og Frp frem en samarbeidsavtalene med Venstre og KrF. Småpartiene blir ikke med inn i regjering, men har sikret seg gjennomslag på en rekke punkter - mot at de støtter regjeringen.

Slik blir Norges nye politikk .

Nå skal Høyre og Frp altså forhandle frem resten av grunnlaget for regjeringen. Klokken 15.10 satte de seg ned ved forhandlingsbordet.

ISOLERT: Høyre og Frp har leid hele konferansedelen på Sundvolden Hotell i Hole kommune. Møtene foregår i tårnet du ser på bildet.


Blant punktene i avtalen er amnesti for asylbarna, ingen konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen og innstrammning av norsk asylpolitikk.

Forsterket forhandlerne

Frp har forsterket sitt offesielle forhandlingsteam med et sekretariat som vil komme til å skifte på å støtte forhandlingsutvalget fra Sundvolden og Stortinget.

Frps forhandlingsteam består av Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik Olsen og generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm.

Ifølge Frps informasjonssjef, Ole Berget, er det de to politiske rådgivere for finansfraksjonen, Jørgen Næsje og Brage Baklien, spesialrådgiver og ansatt på Frps partikontor, Helge Fossum, og politisk rådgiver for Frps helsefraksjon på Stortinget, Jon Georg Dale, som utgjør sekretariatet.

Tar med talspersoner

Høyre har foreløpig ikke opplyst hvem de har forsterket den offesielle forhandlingsdelegasjonen med. Men VG får opplyst at partiet nå også setter på noen flere rådgivere og knytter til seg partiets talspersoner på de forskjellige fagområdene enda tettere enn i sonderingene. Disse skal støtte forhandlingsdelegasjonen til Høyre både fra Stortinget og Sundvolden. Arbeidet koordineres av leder for Høyres sekretariat, Lars Øy.

Det er fortsatt Høyre-leder Erna Solberg, de to nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie som forhandler for Høyre.

Hole-ordfører Per Ragnvald Berger kom til Sundvolden hotell rett etter klokken tre for å overrekke blomster til Jensen og Solberg. Berger er ordfører for Høyre.

De to forhandlingsdelegasjonene vil i dagene mens de forhandler frem en politisk plattform for Solberg-regjeringen, komme til å møte pressen hver dag klokken tre.

Partilederne møter pressen i dag klokken 18.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder