ANBEFALER: Norske helsemyndigheter anbefaler fortsatt alle 12 år gamle jenter å ta HPV-vaksinen. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Ny granskning: HPV-vaksine gir ingen uvanlige syndromer

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA frikjenner HPV-vaksinen for to alvorlige bivirkninger.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er bivirkningskomiteen til European Medicines Agency (EMA) som har gransket om det kunne være en sammenheng mellom syndromene POTS og CPRS, og konkludert med at det ikke er noen sammenheng.

– Vi er glade for å få dette avklart. Yngre kvinner kan ta HPV-vaksinen uten å være engstelige for bivirkninger og dermed unngå livmorhalskreft, sier Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Det var danske myndigheter som t idligere i år slo alarm etter at et 50-tall jenter hadde blitt rammet av syndromene POTS og CRPS etter å ha fått vaksine mot HPV-infeksjon. Det fikk EMA til å granske saken.

EMA påpeker at forekomsten av de aktuelle syndromene blant de vaksinerte er normal i den aktuelle aldersgruppen.

Steinar Madsen sier at de i Norge er rapportert 3 tilfeller av mulig POTS og CRPS.

– Det er ikke mulig å konkludere om en sammenheng ut fra enkelttilfeller. Bivirkningskomiteen til EMA har derfor sett på et langt større antall, men har altså kommet til at det ikke er vitenskapelig belegg for at det er noen sammenheng, sier Madsen.

Så du denne? Maria tok HPV-vaksinen som tolvåring: Har vært alvorlig syk i fem år

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og cirka 70 prosent av oss blir smittet av i løpet av livet. Målet med vaksinen er å beskytte jenter mot de to HPV-typene som oftest er årsak til livmorhalskreft.

I Norge ble HPV-vaksine innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse i 2009.

Glad helseminister

Helseminister Bent Høie sier at han er glad for dette resultatet av studien til EMA.

– Det bekrefter det inntrykket som v har hatt fra Norge, men dette resultatet kommer fra en bred studie fra et større materiale, sier Høye.

Han sier Regjeringen i statsbudsjettet for 2016 har satt av ekstra midler til et opphentingsprogram for HPV-vaksinering.

– Dette gjør det mulig for kvinner som er under 25 år som men som ikke har vært en del av programmet som ble startet blant 7.-klassinger i 2009 til å vaksinere seg, sier Bent Høie.

Les også: HPV-vaksinerte norske jenter undersøker for ny sykdom

Fortsatt bekymret

Overlege Jesper Mehlsen ved Frederiksberg Hospital i København, har vært kritisk til bruken av HPV-vaksinen, og har ikke endret mening etter at EMA’s studie har frikjent vaksinen.

– Jeg synes ikke det er tilstrekkelig grunnlag for den konklusjonen som de er kommet fram til. jeg synes det burde ha sagt at de hverken kan bekrefte eller avkrefte at det er en sammenheng som de har gjort tidligere, sier Mehlsen til dansk TV 2.

Jesper Mehlsen var i vår med i TV 2 dokumentaren «De vaksinerte piker». han far da en av to leger som sa at de mistenkte HPV-vaksinen hadde ført til en rekke alvorlige bivirkninger.

Jesper Mehlsen ved har jobbet mye med vaksinen, og har tidligere sagt til VG at vi trenger en time-out for HPV-vaksinen.

– En utvidelse av vaksinasjonsprogrammet i Norge – på nåværende tidspunkt og med alle uavklarte forhold med hensyn til bivirkninger – virker ganske uhensiktsmessig, for å si det pent, sa Mehlsen til VG i september.

I sommer tok han til orde for at danske helsemyndigheter burde advare mot fysisk aktivitet i tiden før og etter vaksinen. Forslaget ble ikke etterkommet.

Statsminister Erna Solberg foreslår nå å utvide tilbudet om vaksinering opp til 26 år.

Regjeringen baserer seg på råd fra Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder