Mette-Marit:  - Jeg er utrolig stolt av mannen min

FAMILIE PÅ KONFERANSE: Kronprins Haakon fikk i dag besøk av kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på lederkonferansen i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Takket nei til kronprinsens konferanse to ganger

BERGEN (VG) To ganger er lederen i Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen (26), blitt invitert til kronprins Haakons lederkonferanse. Han har takket nei begge gangene.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg mener det er galt at kronprinsen inviterer til konferanser som utvilsomt vil handle om politikk og politiske løsninger. Men den kritikken han har fått gjennom flere år for å være på kanten til å være politisk aktør, mener jeg også det er uklokt, sier Simonsen.

Nær 200 utvalgte unge ledere og talenter er mandag og tirsdag denne uken samlet i Bergen til kronprinsen tredje konferanse om Norges fremtid. En rekke fremtredende ledere fra norsk næringsliv og andre sektorer deltar på konferansen, som arrangeres i universitetsaulaen.

Da kronprinsesse Mette-Marit i ettermiddag introduserte konsernsjefen i Ericsson Group, Hans Vestberg, startet hun med å ta hylle kronprinsens arbeid med de årlige lederkonferansene.

– Utrolig stolt

– Jeg må si at jeg er utrolig stolt av mannen min, som gjør dette i år igjen, sa Mette-Marit, før deltagerne responderte med stående og langvarig applaus.

PAUSESTREKK: Møteleder Jenny Skavlan oppfordret til litt pausegymnastikk på lederkonferansen i går ettermiddag. Og kronprinsen og prinsesse Ingrid Alexandra tok oppfordringen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Professor Trond Nordby ved Universitetet i Oslo mener kongehuset ikke burde arrangere slike konferanser. Han hevder kronprinsen prøver å bli en lederskikkelse som står over politikken, og har tidligere bedt kronprinsen vurdere å abdisere.

– Ved å arrangere konferanser om Norges fremtid går han ut av sin nøytrale rolle, sa Nordby til VG i går.

Se hele deltagerlisten her

Invitert etter at han ble leder

Atle Simonsen ble invitert til SIKT-konferansen for første gang i fjor, et knapt halvår etter at han ble valgt til leder i Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon.

TAKKET NEI: Atle Simonsen (26) er leder i Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: Privat ,

I forbindelse med konferansen, som ble arrangert i Tromsø, fikk kronprinsen sterk kritikk fra flere hold, fordi skattepolitikk - som er et politisk omstridt tema - var blant spørsmålene som ble diskutert.

– Det er verre at kronprins Haakon snakker om skatt enn at prinsesse Märtha Louise snakker med døde, skrev redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv.

– Diskusjonene som kom i etterkant av fjorårets konferanse om skatt, var en bekreftelse til meg selv på at jeg gjorde riktig å ikke delta, sier Simonsen.

Var ikke i tvil

Da invitasjonen til å delta på årets konferanse kom fra Slottet, var Simonsen ikke i tvil om hva han skulle svare.

– Programmet er svært interessant og relevant, men jeg har valgt å ikke delta av prinsipielle årsaker. Det er mange aktører som med rette kunne arrangert slike konferanser, men kronprinsen er ikke en av dem.

– Men i år skal deltagerne diskutere ledelse, et mindre kontroversielt spørsmål enn skatt?

– Ja, men det er like mye politikk i næringspolitikk ,og jeg antar at han inviterer politikere for at vi skal diskutere og komme med innspill på rammevilkår for fremtidens næringsliv. Det blir uansett en politisk møteplass.

SKRØT AV HAAKON: Kronprinsesse Mette-Marit og de andre deltagerne på lederkonferansen i Bergen klappet i ettermiddag for kronprins Haakon og hans arbeid for å skape en møteplass for unge ledere og talenter. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Vil ha debatt om pengebruk

Simonsen mener debatten rundt SIKT-konferansene også bør lede til en diskusjon om innsyn i kongehusets og hoffets pengebruk.

– De har brukt 500.000 kroner av offentlige midler på denne konferansen. Jeg spør meg hvor mange på hoffet som arbeider og er lønnet for å lage en slik omfattende konferanse, sier Simonsen.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet sier til VG at det er ledelse, ikke politikk, som diskuteres på konferansen i Bergen.

– Det finnes ikke noe lignende tilbud for unge ledere i Norge, og kronprinsen har vært veldig opptatt av å skape en slik arena. Det må være lov å skape noe også for de aller flinkeste, sier Hagen.

DELTAR IGJEN: Ordfører Ivar Vigdenes (31) synes det er prisverdig at kronprinsen arrangerer en konferanse for unge ledere og talenter. Foto: Geir Otto Johansen , VG

Ifølge kommunikasjonssjefen bruker Slottet cirka ett årsverk på den årlige SIKT-konferansen, i tillegg til kronsprinsparets offisielle bevilgning på 500.000 kroner.

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (31), har vært med på samtlige SIKT-konferanser.

Bidrar til mer kunnskap

– Dette er en konferanse der man kan diskutere og få innspill fra folk i andre bransjer og på samfunnsområder. Det bidrar til kunnskapsheving, sier Vigdenes.

Han sier det er svært lærerikt å delta.

– Jeg synes kronprinsens initiativ er prisverdig. Dersom kongehuset skal videreutvikles og befeste sin posisjon, trengs det fornyelse. Jeg vil reise meg opp for dem som prøver å få til noe nytt. Det må kronprinsen få tillate seg, sier Vigdenes.

GOD STEMNING: Kronprins Haakon i munter samtale med generalsekretæren i The World Council of Religious Leaders, Bawa Jain. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Les også

 1. Professor: - Ikke kongehusets oppgave å arrangere slike konferanser

  BERGEN (VG) Professor Trond Nordby mener kronprins Haakon går ut av sin nøytrale rolle når han arrangerer konferanser om…
 2. Haakon og Mette-Marit festet med vennene

  Kronprinsesse Mette-Marit blir stadig bedre etter nakkeoperasjonen: Natt til onsdag var hun og kronprins Haakon ute med…
 3. Mette-Marits kjoler splitter Norge

  Halve befolkningen mener kronprinsesse Mette-Marit bør kjøpe alle klærne sine selv eller opplyse om hun får dem i…

Mer om

 1. Kronprinsparet
 2. Kronprins Haakon
 3. Bergen
 4. Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

 1. Professor: - Ikke kongehusets oppgave å arrangere slike konferanser

 2. Haakon samler nær 200 unge ledere i Bergen: Punger ut til kronprins-konferanse

 3. Hoffet har snudd – kronprins Haakon må dekke utgifter selv

 4. Kronprinsens båtliv

 5. Kronprins Haakon om bærekraft og sunnhet på hjemmebane: – Vi prøver å bidra

Fra andre aviser

 1. - Kritikk er ikke min favorittøvelse

  Bergens Tidende
 2. Kronprinsen feiret bursdagen på Mågerø

  Aftenposten
 3. Kronprinsen om Mette-Marits skiteknikk: - Hun er flink til å være fra Sørlandet

  Fædrelandsvennen
 4. Hoffet har snudd – kronprins Haakon må dekke utgifter selv

  Aftenposten
 5. Et monarki for fortiden

  Bergens Tidende
 6. Tronarvingens dårlige jobbsøknad

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder