OOOPS I DID IT AGAIN: Statsminister Erna Solberg (H) etter spørretimen i Stortinget onsdag forrige uke, her flankert av sine presserådgivere, fremst statssekretær Sigbjørn Aanes (H) og bak kommunikasjonsrådgiver Rune Alstadsæter. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Ny skattetabbe etter at hun forlot intervju: Erna skrøt på seg støtte fra professor: - Forstår ikke hvor hun tar det fra

Ernas skattetabber: ** Slakteren ** Ullprodusenten ** Hotelleierne

Statsminister Erna Solberg (H) skrøt på seg skattestøtte fra NHH-professor som slett ikke støtter henne. Det er ikke første gang hun tråkker i skattesalaten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I helgen skrev VG om hvordan Høyre-statsministeren avbrøt et intervju etter 42 sekunder da hun fikk spørsmål om kuttene i formuesskatten.

- Men nå har jeg svart nok på spørsmål om budsjett og skatt. Nå skal jeg til Bergen, sa Solberg og forlot intervjuet.

Senere samme dag stilte Solberg til nytt intervju med VG om samme tema. Denne gangen pekte hun på professor Trond Olsen ved Norges Handelshøyskole og hevdet han støttet kutt i formuesskatten.

FEIL MANN: NHH-professor Trond Olsen. Foto: ,

- Det er flere professorer ved NHH som har argumentert for å fjerne formuesskatten, blant andre Trond Olsen, sa statsministeren.

Men den gang ei:

- Jeg skjønner ikke hvordan hun kan referere til meg. Jeg har jo aldri uttalt meg om saken. Jeg forstår ikke hvor hun tar dette fra, sier Olsen til VG.

- Her har det glippet

Ved Statsministerens kontor svarer politisk rådgiver Rolf Erik Tveten for tabben.

- Her har det glippet for oss. Statsministeren mente å referere til en artikkel i Dagens Næringsliv 22. oktober, som var signert professorene Thore Johnsen og Terje Lensberg, sier Tveten.

Men det er ikke første gangen Erna Solberg tråkket i skattesalaten.

Flere ganger har Erna Solberg brukt eksempler og forklaringer for å forsvare skattekuttene, som senere har vist seg ikke å stemme.

«Skadet» bedrift var suksessbedrift

I november 2012 trakk Solberg frem den tradisjonsrike slakterbutikken A. Idsøe i Stavanger som ifølge Solberg måtte betale skatt av pølser på lager.

I en statsministerduell på NRK med Jens Stoltenberg (Ap) den høsten, angrep Solberg ved å fortelle om Idsøe, som gikk med 600.000 i underskudd i 2009.

FAKSIMILE: VG, 29. november 2012 Foto: ,

- De måtte ta ut 170.000 av sin bedrift for å betale formuesskatten til Jens Stoltenberg. Tror du ikke at dette skader bedriften, sa Solberg.

- Konsekvensen kan være at noen bedrifter som går med underskudd må ta opp lån for å dekke skatten, sa hun til lokalavisen Strandabuen.

Men da viste VGs gjennomgang at selskapet hadde gått med overskudd i flere år, at antallet ansatte bestod og at eierne ikke måtte ta opp lån for å betale formuesskatt.

Tull om ull

Bare noen måneder senere gjorde Solberg to tabber på få dager:

Først hevdet Solberg at eierne av Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk fikk urimelige utslag av skatten.

– Der måtte altså eierne ta opp lån på sine hus på 700.000 kroner for å kunne betale formuesskatten, sa Solberg til NRK.

Bakgrunnen er et intervju på TV 2 hvor eierne, tremenningene Ragnvald og Frode Svarstad, fortalte at de har måttet ta opp lån for å betale formuesskatten. De spesifiserte ikke hvor mye og når de lånte penger for å betale formuesskatten.

Men faktum var at eierne og Høyres «formueskatteofre» hadde fått 1,6 millioner kroner i utbytte, som de blant annet brukte til å betale formuesskatt.

- Har ikke vært noe tema

Bare få dager etter dette hevdet Solberg at flere familiedrevne hoteller måtte selges på grunn av formuesskatten.

- Derfor er det veldig mange, for eksempel familieeide hoteller rundt omkring i Norge som faktisk primært er ute for salg for tiden, for blant annet formuesskatten bidrar til at det er tungt å være nasjonal eier, sa Solberg i NRK-programmet Dagsnytt 18.

Da VG spurte om en liste med hotellene Solberg refererte til, viste hun til annonser på Finn.no og samtaler med folk rundt om i landet.

FAKSIMILE: VG, 7. februar 2013 Foto: ,

Partiet refererte til syv hotellbygg og 14 bedrifter som lå ute på nettorget, men ville ikke gi konkrete eksempler. VG kontaktet derfor samtlige hoteller som lå til salgs på Finn.no i den perioden.

Og stikk i strid med hva Solberg hevdet, var det ingen av hotellene som måtte selges på grunn av formuesskatten.

- Den har ikke vært noe tema i det hele tatt, sier eiendomsmegler Hermann Grøv, som skulle selge et hotell i Vang i Valdres.

Han forklarte at eieren, som har holdt på med hotellet i mer enn ti år ønsket å jobbe nærmere hjemme, og å gjøre noe nytt.

Lignende forklaringer ble gitt fra samtlige av de andre hotelleierne.

- Jeg hadde ikke drukket

Etter å ha brukt flere dager på å undersøke saken, sendte Erna Solberg en forklaring til VG:

«Vi har ikke detaljkunnskap om årsaken til hver enkelt bedrift som er for salg, men formuesskatt er trukket frem som en belastning gjentatte ganger fra næringen og hotelleiere» skrev Solberg.

Men det er ikke bare Høyres partileder som har tatt feil om formuesskatt:

Tidligere skattepolitisk talsmann, Gunnar Gundersen, bommet grovt da han hevdet at kommunene ikke ville tape én krone dersom skatten ble fjernet.

FAKSIMILE: VG, 24. juli 2013 Foto: ,

«Fjerning eller reduksjon av formuesskatten vil ikke påvirke kommunene. Den er statlig,» skrev han i en epost til Romerike Blad.

Men i 2012 hadde landets 428 kommuner en inntekt fra formuesskatten på i snitt 19 millioner hver.

– Jeg aner ikke hva som skjedde. Jeg har dummet meg fullstendig ut. Det er flaut, rett og slett, forklarte Gundersen til VG den gang, og la til:

– Jeg hadde ikke drukket, men det var sent på kvelden og jeg sendte eposten uten å tenke meg om, sa Gundersen.

Dro ut ørepropper og gikk

Få dager før valget i fjor måtte Erna Solberg også svare på kritikk som fremkom i en rapport fra to avgangsstudenter ved Skattesenteret ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Rapporten slo fast at formuesskatten ikke skaper problemer for bedriftene, noe Høyre bestred.

Men da Solberg skulle svare på kritikken i et TV-filmet intervju med NRK gikk det galt. Midt under intervjuet, som ble gjort via telefon, avbrøt Høyre-lederen.

– Unnskyld, jeg hører ikke hva du sier. Beklager. Du snakker for lavt, og jeg kan ikke gå inn i alle detaljene. Jeg har sagt hva jeg har å kommentere til dette. Så nå er vi ferdig, sa Solberg, før hun tok øreproppene ut av ørene og gikk.

Solberg forklarte hendelsen med at det var dårlig lyd på forbindelsen til reporteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder