LOVLIG SKUTT: Denne ulvetispa ble skutt fra helikopter på lovlig vis i Rendalen i Hedmark 5. februar i år. FOTO: STATENS NATUROPPSYN
LOVLIG SKUTT: Denne ulvetispa ble skutt fra helikopter på lovlig vis i Rendalen i Hedmark 5. februar i år. FOTO: STATENS NATUROPPSYN

Pågrep 12 jegere for ulovlig ulvejakt - siktet etter «mafia-paragrafen»

Politiet: - Enda flere kan bli siktet

INNENRIKS

- Flere har jaktet ulv lovlig tidligere

HAMAR (VG/Østlendingen) Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter at 12 jegere i dag ble siktet for ulovlig ulvejakt i Hedmark. De pågrepne er menn i 40-50-årene, og noen av dem skal også ha deltatt i offentlige ulvejaktlag, opplyser politiet.

Publisert:

I den hittil eneste politiaksjonen mot ulovlig ulvejakt i Norge, er det pågrepet menn fra flere ulike jegergrupper i Hedmark. Tirsdag kveld satt jegerne i avhør flere steder i ulvefylket. Politiet antyder at det kan bli pågrepet enda flere i den storstilte aksjonen.

Samtidig opplyser politiet at jegerne er siktet for organisert kriminalitet, eller den såkalte mafia-paragrafen, med en strafferamme på fem år - i tillegg til siktelsen for miljøkriminalitet og ulovlig felling av ulv.

70 politifolk

Foruten å pågripe de 12 siktede fra kommunene Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal og Trysil har de rundt 70 politifolkene som deltok i aksjonen gjort beslag hos de siktede, blant annet av telefoner, pc-er og ipader, av våpen og annet som kan brukes som bevis mot de siktede.

- Gjennom flere tiår, kanskje så langt tilbake til 1980 - 1990-tallet har vi hatt mistanke om at organiserte miljøer har tatt ut ulv ulovlig, sier førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim til Østlendingen.

Flere jegergrupper

Politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt sier til VG at det har vært god kommunikasjon mellom jegergruppene som skal ha drevet ulovlig jakt på ulv i vinter.

Han vil ikke stadfeste at politiet har avlyttet denne kontakten gjennom kommunikasjonskontroll.

Kommunikasjonskontroll?

- Hvilke metoder vi har benyttet, vil jeg hverken bekrefte eller avkrefte. Men det er riktig at vi vet de siktede har hatt tett kommunikasjon seg i mellom, sier Klauseie.

- Er det folk blant de siktede som også har deltatt i lovlige, offentlige godkjente jaktlag etter ulv?

- Ja, det er folk blant de siktede som har deltatt i denne typen jakt, svarer Klauseie.

Han vil ikke oppgi hvor mange tilfeller av ulv som er drept etter ulovlig jakt, men bekrefter at det skal dreie seg om flere.

- Vi har noen tanker om det, ja. Uten å gi noe nærmere antall kan vi si at det dreier seg om flere tilfeller i denne aksjonen, sier Klauseie, som legger til at det er ulovlig jakt den siste vinteren som det lokale politidistriktet og Økokrim har konsentrert seg om.

Trolig utbredt

Mye kan tyde på at ulovlig jakt på ulv er utbredt. Forskningsprosjektet Skandulv ved Høgskolen i Hedmark slo fast at i underkant av 140 ulver er blitt drept ulovlig i Sverige og Norge i perioden fra 1999 til 2006.

Konklusjonen er at over halvparten av de drepte ulvene blir drept som følge av illegal jakt.

Kan gi seks års fengsel

De 12 som ble pågrepet tirsdag er alle siktet for alvorlig miljøkriminalitet, med en strafferamme på seks år.

De er siktet for ulovlig felling av ulv eller forsøk på ulovlig felling.

- Med det mener vi at de jaktet, skjøt og bommet, forklarer Tarjei Istad i Økokrim.

Etterforsker videre

I tillegg er de 12 siktet for organisert kriminalitet, noe som øker strafferammen med fem år.

Hvor mange ulver de kan ha skutt ville ikke politiet ha noen formening om før de får etterforsket saken videre.

Felles for de 12 pågrepne er at de er erfarne jegere. Hedmark er et typisk jegerfylke der det jaktes både elg, småvilt og rein.

Ellers er de, ifølge politiet, en sammensatt gruppe menn hovedsaklig i 40-50-årene.

Avhør tirsdag kveld

Alle de pågrepne satt i avhør på dagtid tirsdag og utover kvelden, og politiet vil ikke si noe om hvor den enkelte siktede pågrepne kommer fra.

Politiet har en stor jobb foran seg for å gjennomgå store mengder beslaglagt bevismateriale som politiet tok med seg i aksjonen i dag.

- Vårt inntrykk er at de pågrepne følger ulvene, ser etter spor og varsler hverandre om ulvens bevegelser. Vi håper å finne elektroniske bevis i det beslaglagte materialet, sier Istad.

Det vil bli tatt stilling til eventuell varetektsfengsling i slutten av uka.

Som forsvarere er oppnevnt advokatene Helge Næss Rustad og Helge Hartz.

Her kan du lese mer om