TIL TOPPS: Statsviter, forsker og forfatter Laile Bokhari ble onsdag utnevnt til statssekretær med spesielt ansvar for beredskap ved statsministerens kontor. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
TIL TOPPS: Statsviter, forsker og forfatter Laile Bokhari ble onsdag utnevnt til statssekretær med spesielt ansvar for beredskap ved statsministerens kontor. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Byttet parti i siste liten - gjorde lynkarriere

INNENRIKS

Den nybakte Høyre-toppen Laila Bokhari (39) betalte medlemsavgift til Ap så sent som i 2012. Nå er hun en av Erna Solbergs (H) mest betrodde og nærmeste medarbeidere.

Publisert:

Erna Solbergs statssekretær innrømmer overfor VG at hun meldte seg inn i Høyre først etter at valgseieren var et faktum i september i år.

For fire år siden meldte hun seg inn i Ap - samme år som de rødgrønne vant valget.

Den nybakte Høyre-statssekretæren ønsker ikke å la seg intervjue om den bråvekslende partitilhørigheten sin.

- Jeg har av profesjonelle hensyn ikke flagget mitt politiske ståsted tidligere. Som forsker nasjonalt og internasjonalt har jeg ikke hatt et ønske om å flagge partitilhørighet, skriver hun i en epost.

På spørsmål om når hun var medlem i Ap, svarer Bokhari:

- I 2009-2010 betalte jeg kontingent til Arbeiderpartiet, men bodde i utlandet den perioden og var dermed ikke aktiv i partiet.

VGTV: Solberg: - Jeg har meddelt Kongen at jeg tar på meg oppdraget

Betalte ifjor

Men etter at VG har henvendt seg på nytt til Bokhari, statsministerens kontor og Høyre opplyser hun gjennom sin kommunikasjonsavdeling at Ap-medlemsskapet likevel ikke var avsluttet i 2010.

Det viser seg at hun betalte sin kontingent til Ap så sent som i fjor.

- Bokhari har undersøkt. Hun betalte en kontingent i 2012. Det var en automatisk giro, opplyser kommunikasjonssjef ved statsministerens kontor, Trude Måseide, til VG på fredag.

- Ikke den første

Bokhari bekrefter også at hun er nesten like fersk som Høyre-medlem som hun er i jobben som statssekretær.

- Jeg meldte meg inn i Høyre etter valget og takket ja til å bli statssekretær ved SMK. Det er en unik mulighet for meg til å bidra i den politiske oppfølgingen av Gjørv-kommisjonens rapport, skriver hun.

- Jeg er ikke den første som har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre. Ved valget var det ganske mange av oss.

Betrodd stilling

Onsdag ble hun altså utnevnt som statssekretær direkte under Erna Solberg - med særskilt ansvar for beredskapen i Norge.

En stilling så betrodd for Høyre-statsministeren at hun nevnte den spesielt under sin første pressekonferanse, samme dag.

- Jeg har lyst til å si at vi hele tiden har sagt at vi ønsker å styrke beredskapsfokuset ved statsministerens kontor. Derfor er jeg glad for at vi får en statssekretær med dedikert ansvar for sikkerhet og beredskap, Laila Bokhari, sa Solberg.

- Jeg har alltid vært opptatt av utenriks, sikkerhet og forsvarspolitikk. Dette er viktige politiske områder for Høyre og er et viktig satsningsområde i regjeringsplattformen, skriver Bokhari selv til VG.

VGTV: 22. juli-kommisjonen offentliggjør rapporten

Ordknappe

Statsministerens kontor vil ikke opplyse om Bokhari faktisk har gjort noe aktivt for å melde seg ut av Arbeiderpartiet etter den siste giroen - selv om dette kan medføre at hun formelt sett fortsatt er medlem hos rivalen.

Statsminister Erna Solberg opplyser til VG fredag ettermiddag at hun er kjent med Bokharis tidligere Ap-medlemnskap.

- Jeg er veldig glad for å ha fått en så dyktig medarbeider som Laila Bokhari med på laget for å styrke regjeringens arbeid med sikkerhet og beredskap. Laila Bokhari har en sterk bakgrunn på dette området, både som forsker, som medlem i Gjørv-kommisjonen, samt andre engasjementer og verv nasjonalt og internasjonalt. Jeg er gjort kjent med Laila Bokharis tidligere medlemskap i Arbeiderpartiet. Det viktigste for meg er at hun nå er medlem av Høyre. Jeg er sikker på at hun vil gjøre en strålende innsats for min regjering, sier Solberg.

VGTV: Erna hjemme etter seierskvelden: - I morgen skal jeg sove litt lenge

VG oppsøkte fredag Bokhari i Vandrehallen på Stortinget - etter at statsminister Solberg hadde lest opp sin regjeringserklæring. Hun avviste da igjen å svare på detaljer rundt medlemskapene i Ap og Høyre.

- Vi har sendt dere svar på spørsmålene, sier Bokhari.

- Men det er en hel del detaljer som er uklare?

- Det må du ta ta gjennom kommunikasjonsavdelingen, fastholder statssekretæren.

PS! Bokhari er ikke alene om å ha meldt seg inn et parti rett før hun fikk jobb i regjeringen. I 1996 meldte Anne Holt seg inn i Ap for å bli justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Noe mer uvanlig er det historisk sett å bytte parti rett etter valget.

Her kan du lese mer om