MORGENRADIO: Andakten hos NRK P1 er et fast morgeninnslag mange tusen lyttere – og noen av dem vil kanskje skru av apparatet for godt hvis programmet endres. Dette bildet ble for øvrig tatt hos NRK P2 ved en annen anledning. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

NRK åpner for muslimsk andakt

Espen Ottosen: – Litt som å putte et klassisk musikkstykke inn i NRKs sportssendinger

Morgenandakten til NRK P1 har alltid hatt en kristen profil. Nå ønsker statskanalen å utvide mangfoldet, slik at også ikke-kristne andaktsholdere kan slippe til på lengre sikt.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag denne uken ble morgenandaktens lyttere møtt med en litt annerledes sending: Både velsignelsen og Fadervår, som er to faste elementer i programmet, var utelatt. Da den kristne avisen Dagen tok kontakt med NRK, fikk de vite at morgenandakten nok vil gjennomgå flere endringer i fremtiden.

Lederen for NRKs livssynsredaksjon, Njord Røv, uttalte til avisen at statskanalen ønsker større variasjon i programmet – og på lengre sikt kan det bli aktuelt å invitere andaktsholdere fra andre religioner.

Sistnevnte opplysning fikk ikke spesielt god mottagelse i nettartikkelens kommentarfelt, og diskusjonen fortsatte på Dagens Facebook-side: Svært mange ønsker at andakten skal være forbeholdt kristendommen. Programmet, som sendes to ganger i løpet av morgentimene, har om lag 300.000 daglige lyttere.

Skeptisk til endringer

Informasjonsleder ved Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, synes det er helt naturlig at folk reagerer. Han kjenner selv mange som hører programmet hver morgen.

– Flere hundretusen mennesker forventer en kristen andakt, og da synes jeg de skal få det, sier Ottosen til VG.

Han tror ikke det er noen god idé å inkludere ikke-kristne andaktsholdere i morgenprogrammet.

SKEPTISK: Informasjonsleder ved Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen. Foto:Silje Måseide / NLM,

– Det blir litt som å putte et klassisk musikkstykke inn i NRKs sportssendinger på lørdager – og det betyr jo ikke at jeg er imot klassisk musikk. Jeg er heller ikke imot at NRK slipper til andre trosretninger, men jeg tror ikke at morgenandakten er stedet for det.

Tross alt har majoriteten av befolkningen kristen bakgrunn, påpeker Ottosen.

Han er ikke i tvil om at lytterne ønsker å beholde dagens programprofil.

– Lyttertall har stor betydning, og jeg tror langt færre ville hørt på en muslimsk andakt. NRK må selvfølgelig sende programmer for en smalere gruppe også, men da tror jeg de bør finne en annen løsning enn å gjøre morgenandakten pluralistisk.

Akkurat dét er islamkommentator Mohammad Usman Rana enig i. Han har ikke noe spesielt forhold til statskanalens morgenandakt, men han synes det er fint at NRK vil utvide horisonten på sikt.

– Det er positivt at NRK reflekterer det religiøse mangfoldet vi har i Norge, men jeg forstår også kristne som synes at morgenandakten skal være som den alltid har vært – rettet mot kristne. Kanskje NRK kan finne andre måter å inkludere muslimske bønner på, slik at det ikke går ut over den kristne andakten, foreslår han.

FORSTÅR REAKSJONENE: Mohammad Usman Rana, her avbildet under en appell i for fire år siden. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Tror lyttere vil rømme

Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, er ikke i tvil: Andakten bør beholde sin tradisjonelle, kristne profil.

– Det er jo tydelig at dette har møtt et behov, for andakten har veldig mange lyttere. Derfor forstår jeg ikke hvorfor de skal ødelegge et såpass sterkt konsept, sier han.

Furnes mener at NRKs sendeflate er stor nok til å kunne tilby andre typer programmer ved behov – og at andaktens nåværende lyttere vil rømme hvis det blir gjort store forandringer.

– Folk lytter jo til det de synes er interessant, så jeg tror nok NRK vil miste mange kjernelyttere – de som har tillit til det som blir formidlet i dag – dersom de endrer andakten, sier Furnes.

Ingen endringer ennå

Lytterne til morgenandakten har kommet med flere tilbakemeldinger de siste dagene, som følge av fraværet til de to faste programpostene.

BEROLIGER LYTTERNE: Leder for NRKs livssynsredaksjon, Njord Røv, sier at det ikke vil gjøres store endringer i morgenandakten med det første. Foto:Erik Bull,NRK

– Noen har savnet Fadervår og velsignelsen, mens andre har ønsket endringen velkommen. Vi ønsker større bredde og variasjon i alt vi lager, og i flere år har vi på fredager kjørt andakt uten Fadervår og velsignelse. Vi vil understreke at dette ikke er borte fra andakten, vi har bare organisert det annerledes. Begge deler er til tilbake igjen allerede neste uke, sier NRKs Njord Røv til VG.

Han forsikrer at det fortsatt er lenge til morgenprogrammet vil inkludere ikke-kristne andaktsholdere, hvis det i det hele tatt blir aktuelt:

– Vi ønsker å ha stor takhøyde for våre andaktsholdere. Andakten er et sted hvor de vi inviterer snakker om sitt forhold til tro. Vi skal speile det religiøse mangfoldet i Norge, men det vil nok være en overvekt av kristent innhold i lang tid fremover, sier han.

Hva tenker du om NRKs andaktsplaner? Si gjerne din mening i kommentarfeltet!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder