ÅPNE FLAMMER: Slik så det ut ed 03.15-tiden natt til mandag da det brant i en fabrikk på Herøya Industripark. Foto: VG-TIPSER

Eksplosjoner og brann på fabrikk i Porsgrunn: – Det smalt og blinket på himmelen

Det brøt i natt ut en kraftig brann på Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya. Naboer forteller om en stor og flere mindre eksplosjoner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Politiet fikk melding om én større eksplosjon rundt klokken 02.45 natt til mandag. En halvtime senere kom meldingen om at det brant i kompressorsalen i en bygning tilknyttet ammoniakkfabrikken.

– Det kom først flere meldinger om smell og lysglimt, og så startet det å brenne. Det brenner fortsatt, men brannvesenet mener nå at de har kontroll på brannen, sier operasjonsleder Aadne Røilid i Telemark-politiet til VG ved 04.45-tiden.

Har du bilder? Tips VG her!

Han forteller at et utfall ved en kraftstasjon i området kan ha ført til brannen, men ønsker ikke å slå dette fast.

– Jeg kan på nåværende tidspunkt ikke si noe mer om hvordan dette eventuelt henger sammen, sier han.

Like før klokken 05 opplyser politiet at brannen slukket.

Faren for gasslekkasje er satt til «lokalt nivå», noe som betyr at bare den aktuelle fabrikken er berørt – og ikke områdene rundt. Politiet har derfor på nåværende tidspunkt ingen planer om å evakuere beboere.

– Men i og med at det brenner, så har vi satt stab for å være forberedt og følge situasjonen, sier han.

Klokken 08.30 opplyser politiet til VG at de er ferdig på stedet og at industrivernet har tatt over.

– Vi er tilbake i en normalsituasjon. Det er ikke meldt om personskader eller skadelige utslipp. Når det gjelder årsak til brannen, så er det for tidlig å si noe om, sier operasjonsleder Ole Jørgen Lund.

En 18 år gammel kvinne som bor i Porsgrunn forteller at hun lå på sofaen med ørepropper da hun hørte lyder utenfor. Hun trodde først det var lyn og torden.

– Men plutselig smalt det skikkelig. Da jeg så ut av vinduet lyste og blinket det på himmelen, så kom det masse svart røyk, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Marianne (44) bor på andre siden av Porsgrunnselva.

– Jeg hørte et enormt smell. Det brant voldsomt, og svart røyk la seg over området, sier hun til VG.

Hun forteller at hun fryktet at familien måtte evakuere, og vekket derfor samboeren.

– Akkurat idet han hadde lagt seg igjen, kom det nye, mindre eksplosjoner. Det ryker fortsatt masse, men det er ikke lengre åpne flammer. Jeg er fortsatt helt skjelven, forteller hun ved 04-tiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder