Anti-muslimer møtt av Blitz og Nye SOS Rasisme under demonstrasjon

Motdemonstranter: - Ingen rasister i våre gater

Zakaria (7) holdt appell mot Pegida

OSLO SENTRUM (VG) Pegida ble møtt av flere hundre motdemonstranter da de mandag kveld arrangerte sin andre demonstrasjon mot islam i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Rundt 70 personer hadde møtt opp ved Oslo rådhus like før Pegidas markering mot innvandring skulle starte ved 19-tiden. Dette er langt færre enn forrige uke, da 190 mennesker deltok i marsjen.

Samtidig ble det arrangert to motdemonstrasjoner i Oslos gater. Blitz, Rødt og Antirasistisk Senter deltok i den ene, som skulle gå fra Youngstorget til Stortinget. I tillegg gikk Nye SOS Rasisme fra Nationaltheatret til rådhuset.

Politiets innsatsleder på stedet Tor Langlie anslår overfor VG at det til sammen var samlet rundt 300 demonstranter og motdemonstranter ved rådhuset mandag kveld.

– Jeg ler av dere

Politiet slo ring om Pegida-marsjen etter at en rekke motdemonstranter fra Blitz-miljøet samlet seg foran Rådhuset i Oslo like før den islamfiendtlige gruppen skulle starte sin marsj ved 19-tiden. Foto:Helge Mikalsen,VG

Motdemonstrantene gikk i tog med bannere med påskriften «Nei til muslimhat» og ropte «Ingen rasister i våre gater».

Like før Pegida-marsjen skulle starte hadde en rekke demonstranter fra Blitz-miljøet samlet seg foran Rådhuset – omringet av politiet.

– Ingen rasister i våre gater, ropte motdemonstrantene til den islamfiendtlige gruppen.

– Dere står her, og driver dank. Jeg ler av dere, sa en annen.

Syvåring demonstrerte mot Pegida

Demonstrantene ble holdt tilbake av politiet, som ved 19.15-tiden opplyser at de har kontroll over situasjonen.

– Det kom trøkk fra utsiden her tidligere, men nå har vi fått demmet opp for det – så nå har vi kontroll, sier innsatsleder Tor Langlie ved Oslo politidistrikt til VG.

En av de som hadde møtt opp til Nye SOS sin motdemonstrasjon, var Zakaria Hussain (7).

– Jeg er for fred. Jeg vet at de som demonstrerer vil ha sitt eget land der ikke muslimer skal få bo, men jeg vil at alle skal kunne leve sammen, sier Zakaria til VG.

Syvåringen var i desember appellant i forbindelse med et fakkeltog mot skolemassakren i Peshawar i Pakistan, og var da klar på at ingen barn skal være redde for å gå på skolen.

HOLDT APPELL: Syv år gamle Zakaria Hussain holdt mandag kveld appell for Nye SOS sin motdemonstrasjon til Pegida i Oslo sentrum. Foto:Helge Mikalsen,

Under forrige ukes Pegida-demonstrasjon ble det holdt korte taler mot muslimsk innvandring.

Det ble også tatt til orde for mer debatt og åpenhet rundt det demonstrantene omtaler som «elefanten i rommet», det vil si at media og politikere er for politiske korrekte, og ikke slipper til deres meninger om innvandring.

– Dette er helt saklige samfunnsproblemer som vi må få opp til diskusjon, sier initiativtager Max Hermansen til VG i forkant av mandagens Pegida-marsj i Oslo sentrum.

– Hvordan mener du at problemene i samfunnet vil forsvinne hvis man unngår muslimsk innvandring?

– Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser tydelig at fem nasjonaliteter med muslimsk bakgrunn er tre ganger så kriminelle som nordmenn, sier Hermansen til VG.

MOTDEMONSTRASJON: Nye SOS Rasisme var en av organisasjonene som mandag kveld arrangerte motdemonstrasjon til Pegidas marsj mot Islam. Foto:Helge Mikalsen,VG

Pegida-frontfiguren viser ofte til SSB for å underbygge sin islamkritiske argumenter, men hverken SSB eller voldsforskere kan gå god for påstandene om muslimer.

Operasjonsleder Tor Guldbrandsen forteller til VG at politiet er til stede under kveldens demonstrasjoner.

– Vi har gjort et grundig forarbeid, og hatt tett dialog med arrangørene. Det er gitt rammer rundt demonstrasjonene. I tillegg er det også et krav om at arrangørene stiller med egne vakter for at dette skal foregå i rolige former. All den tid dette er en lovlig markering verner vi om den, og det er ytringsfriheten politiet verner, sier han.

– Frykter dere at det kan oppstå bråk?

– Vi monitorerer situasjonen tett, og gjør det som er nødvendig for at disse markeringene skal gå rolig og verdig for seg. Tilstedeværelse og dialog er viktige redskaper i det arbeidet, sier Guldbrandsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder