Sterk uenighet om Årets bilde

Ulike meninger blant erfarne fotografer

Er fotograf Kyrre Liens bilde fra Gazastripen årets beste bilde? Erfarne fotografer er veldig delte i sitt syn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sjeffotograf i AFP og tidligere fotosjef i Associated Press (Ap), Odd R. Andersen, ble på ingen måte blåst av banen av Utsikt-bildet fra Gaza.

– Det er et bra bilde, og ikke så uskarpt som juryen skal ha det til. Men her kunne fotografen ha jobbet mer i etterarbeidet med å få frem flere detaljer i bildet. Hadde jeg vært eneveldig jury, hadde jeg valgt Øyvind Elvsborgs bilde av Dalai Lama utenfor Stortinget, sier den erfarne pressefotografen til VG.

Les også:VGs Espen Rasmussen ble Årets fotojournalist

– Uskarpt

Fotograf og tidligere pressefotograf, CF Wesenberg, er enda mer kritisk.

– Årets bilde er jo uskarpt. Og det er på ingen måte det mest iøynefallende Årets bilde jeg har sett. Nei, jeg tilbyr her og nå juryen mine briller for å studere bildet på nytt. Og det er veldig svære og sterke briller, sier Wesenberg til VG.

Han ville ha foretrukket Paul Audestads bilde av en mann og en kvinne i Ukraina som holder et Madonna-maleri mellom seg.

STORE BRILLER: Fotograf CF Wesenberg er rykende uenig i juryens Årets bilde-beslutning. Foto:Espen Braata,VG

Her kan du studere vinnerbildene!

– Fantastisk fint

VGs fotosjef, Gisle Oddstad, er derimot helt enig med juryen.

– Jeg synes Årets bilde er et fantastisk fint bilde. Kyrre Lien har tatt et bilde som krever litt av den som ser bildet. Man må bruke litt tid på å komme inn i bildet, mener Oddstad.

Bergens Tidendes mangeårige fotosjef og prisbelønte fotograf, Roar Christiansen, støtter også juryens valg.

– Årets bilde gir rom for ettertanke. Det er et mørkt bilde, men jeg har ikke noe imot det. Etter at jeg har sett det flere ganger, brukt litt tid på det, så er det et godt bilde, sier Christiansen.

Kom tett innpå

Den prisvinnende fotografen, Kyrre Lien, brukte selv også tid på å jobbe seg inn mot vinnerbildet.

– Journalisten og jeg sov hos Harara-familien i Gaza for å komme tett innpå, sier den 24 år gamle prisvinneren til VG.

Bakteppet for at Lien fikk Årets bilde av Pressefotografens klubb var den blodige konflikten på Gaza sommeren 2014. I konflikten ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet.

ÅRETS BILDE: "Utsikt". Barna i Haraara-familien i Gaza henger opp tepper for skjule ruinene utenfor soverommet. Foto:Kyrre Lien,

Årets bilde heter «Utsikt» og viser barna i Harara-familien i Gaza som henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt.

Familien flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo.

– De henger opp gardinene hver natt for at det skal bli mørkt nok, sier Lien til VG. Han sier han fortsatt har kontakt med familien via Facebook.

– Bildet er beskrivende for situasjonen som er der, sier han om bildet.

– Forstår ikke bildet helt

Mangeårig pressefotograf og tidligere jurymedlem for Årets Bilde, Oddvar Walle Jensen, stusser over at Liens bilde vant.

– Jeg forstår ikke bildet helt med en gang. Det er et godt reportasjebilde, men for meg er det viktig å skjønne bildet med det samme. Må man forklare hva et bilde forteller, så er ikke det en fordel, sier Jensen, som likevel synes det er positivt at det er et annerledes bilde fra et krigsområde.

Lien begynte å ta bilder da han var 16 år gammel. Fotografen har i flere år jobbet for VG, men bildet som stakk av med førsteplassen tok han som frilanser og solgte til Aftenposten.

Krogvold: Modig valg

Fotograf-veteran Morten Krogvold er delt i sitt syn på Årets bilde.

TODELT: Morten Krogvold er mest imponert over prisvinnerens tilstedeværelse, selv om han ikke synes Årets bilde i seg selv er et fantastisk fotografi. Foto:Trond Solberg,VG

– Jeg synes ikke det er et fantastisk fotografi, men jeg er betatt av historien. I stort format ser jeg for meg at det er noe mørkt og sorgtungt over bildet som likevel tiltaler meg. Det er utvilsomt et modig valg av juryen. Jeg har også stor sympati med - og respekt for en fotograf som er så til stede på de krigsrammedes banehalvdel, sier Krogvold til VG.

Årets bilde, «Utsikt» vant også prisen i kategorien Nyhet – enkeltbilde.

– Symbolsk bilde

Juryen kaller det for et «utrolig godt nyhetsbilde» og skriver dette i sin begrunnelse:

«Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasnings- evne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss.»

Den 24 år gamle fotografen vant også 3. plass i kategorien «Nyhet – reportasje» for sine bilder fra MH17-flystyrten i Ukraina den 17. juli.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder