Erna: - Skulle ønske vi hadde fått alle svar

Etterlatte: - Hvert år har vært en påkjenning

Etterlatte etter «Scandinavian Star»-ulykken mener statsminister Erna Solbergs tilstedeværelse på 25-års-markeringen viser at saken deres endelig blir tatt på alvor.

 • Anne Stine Sæther
 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg håper Erna Solberg vil si at vi skal få en skikkelig etterforskning. Det er for ille at det ikke har skjedd før nå. Sannheten må frem, sier Hasse Magnusson ved «Scandinavian Star»-minnesmerket på Akershuskaia. For 25 år siden mistet han og kona begge sønnene i tragedien som krevde 159 mennesker livet.

I januar ble det klart at en stortingskommisjon skal granske hendelsen.

– Vi håper at noen har det vi mangler. Vi vil vite hva som skjedde, sier Hasse Magnusson.Ved siden av ham står kona, Kari Magnusson. Ved foten av festningen står andre pårørende, etterlatte og andre involverte. Snart kommer Dronning Sonja og Statsminister Erna Solberg (H). Det er første gang markeringen har fått slikt besøk.

– Jeg vil si takk til politikerne som viser interesse. Vi mangler en skikkelig etterforskning, sier hun.

STERKT MØTE: Statsminister Erna Solberg ble tydelig preget under markeringen av 25års dagen for «Scandinavian Star»-ulykken ved Akershuskaia. Til høyre sitter Dronning Sonja, overlevende Jan Harsem og Vidar Skillingsås. Foto:Trond Solberg,

Ble funnet i korridoren

– Men det hjelper ikke bare med ord. Vi må se handling, det er for ille at det ikke har skjedd før nå, og det er galskap at ikke politikerne har gjort noe med dette før, mener Hasse Magnusson.

Sønnene var Lars Henrik Magnusson og broren hans Lennart. De var 24 og 26 år da de ble drept.

Les også:Mysteriet Scandinavian star

Til stede på markeringen er også Sonja Hogstad og mannen Hjalmar Hogstad. De skulle bli svigerforeldrene til Lars Henrik, sønnen til ekteparet Magnusson. Lars Henrik var forloveden til Bente Hogstad som døde i brannen. Hun ble 21 år gammel.

- Hvert år har vært en påkjenning, forteller Sonja Hogstad.

Bente og Lars ble funnet døde i korridoren utenfor lugaren. Lennart ble funnet på badet. Han hadde desperat forsøkt å varsle broren og hans kjæreste om det som var i ferd med å skje.

MISTET BARNA: Flere etterlatte, pårørende og andre involverte møtte opp på 25års-markeringen. Foran fra venstre Hasse og Kari Magnusson som mistet to sønner. Til høyre sitter Hjalmar Hogstad, og bak ham står kona, Sonja Hogstad i beige kåpe. De mistet datteren sin for 25 år siden. Foto:Grøtt, Vegard Wivestad,NTB Scanpix

– Det er stort at Erna Solberg er her i dag. De har aldri vært med tidligere. Det viser at saken blir tatt på alvor, sier hun.

Blant de fremmøtte er det flere som gråter. Mange legger ned blomster ved minnesmerket, og holder rundt hverandre ved foten av Akershus festning. Det er 25 år og én dag siden «Scandinavian Star» forlot kaia i Oslo, fredag 6. april klokken 21.45, med kurs for Frederikshavn i Danmark. Skipet var fullt av familier på vei til påskeferie

25 år lang kamp

Et branntilløp ble slukket rett før klokken 02.00. Ca 02.15 startet storbrannen dypt nede i skipet. I løpet av få minutter fikk flammene voldsomt tak og giftig røyk og gass spredte seg via trappegangene oppover i skipet der mange lå og sov.

Grete Holen var blant de som overlevde mordbrannen som enda ikke er oppklart.

– Vi har kjempet en kamp i 25 år. At politikerne og de kongelige nå kommer på minnesmarkeringen viser at de prioriterer saken, sier hun.

–Markeringen er viktig for de pårørende, etterlatte og andre berørte. Selv om det er opprivende og sårt. Det har også vært viktig å holde saken varm, sier hun.

Solberg roste Stortinget

– Det gir et sterkt inntrykk å se de pårørende og etterlatte. 25 år etter er det mange spørsmål. Jeg skulle ønske vi hadde fått alle svar, sier Statsminister Erna Solberg (H) fra talerstolen. Solberg roste deretter Stortinget som skal nedsette utvalget som skal granske tragedien.

– Jeg håper vi har kommet frem til sannheten ved neste minnesmarkering, sier hun.

I flere år har de etterlatte kjempet for en parlamentarisk gransking av saken. En av pådriverne, Jan Harsem, mistet kona si i brannen. Selv reddet han og sønnen Halvor livet. Les den dramatiske historien her (krever innlogging)

– I en rettsstat som Norge skal ikke de som selv er utsatt for straffbare handlinger være pådrivere for etterforskningen, sier han, og forteller at dagens samling er mer enn en vanlig markering.

– Vi står midt i en rekke politiske og juridiske prosesser. Vi ønsker svar, sier han.

VISTE STØTTE: Dronning Sonja la ned krans under minnemarkeringen. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

- Plassert ansvar

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) er en av de som har jobbet for en offentlig granskning av myndighetenes håndtering av det verste massedrapet i Norden etter andre verdenskrig.

- At Stortinget nedsetter en granskning på denne måten er nokså ekstraordinært og det har bare skjedd seks ganger før. Det er viktig å se på myndighetenes behandling av saken og også å få plassert ansvar, sier Bøhler.

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, er glad for at saken nå skal granskes.

- At Statsministeren og Dronningen var her i dag synliggjør at storsamfunnet ikke har glemt. Det betyr mye. Mange her i dag har kjempet en ensom kamp. Så at storsamfunnet nå stiller opp, det tror jeg er viktig, sier Stang.

– Når vi mister noen, slik mange her i dag har gjort, vil man ikke kunne legge det bak seg. Men sjansene for å forsone seg med det som skjedde vil øke betraktelig hvis man får svar på de mange spørsmål man har, avslutter han.

Les også

 1. Scandinavian Star: 20 personer avhørt av politiet

  Oslo politidistrikt har avhørt 20 personer i etterforskningen av brannen på Scandinavian Star som nå pågår for fullt.
 2. Loven endres rett før dødsbrannen foreldes

  I siste statsråd før Scandinavian Star-saken foreldes som kriminalsak, skal foreldelsesfristen i mordbrannsaker endelig…
 3. 25 år siden fergebrannen som tok 159 liv: – Gjør alt vi kan for å gi de etterlatte  svar om «Scandinavian Star»-brannen

  Politiets etterforskningsleder for «Scandinavian Star»-brannen mener at slik saken står i dag, er en oppklaring av…
 4. Scandinavian Star: Disse må regne med å bli gransket

  Plikten til å forklare seg for granskingskommisjonen kan få fram viktig informasjon om brannen på Scandinavian Star.
 5. 25 år siden «Scandinavian Star»-brannen: Svein Eriks familie gledet seg til reisen med «Scandinavian Star». Timer etter at bildene ble tatt, var de alle døde

  Her står Svein Erik Fastengs foreldre Stein (50) og Viva (48) på kaien i Oslo og gleder seg til turen med «Scandinavian…

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Stortingets Scandinavian Star-kommisjon avviser sabotasje

 2. 25 år siden fergebrannen som tok 159 liv: – Gjør alt vi kan for å gi de etterlatte  svar om «Scandinavian Star»-brannen

 3. 25 år siden «Scandinavian Star»-brannen: Svein Eriks familie gledet seg til reisen med «Scandinavian Star». Timer etter at bildene ble tatt, var de alle døde

 4. Pluss content

  - Noen drepte mine fem nærmeste. Ingen ble straffet for det.

 5. 25 år siden «Estonia»-ulykken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder