Anmeldes av Dyrebeskyttelsen

Politiet: Full forståelse for at dette er grusomt å se på

SKADET KATT: Politiet skriver at de avlivet katten på grunn av store hodeskader. Eliassen, som fant katten, hevder at bildet han tok av katten beviser at det ikke stemmer. Foto: , Privat/Facebook

Politiet slo ihjel katt med batong

– Det var sadistisk, sier taxisjåføren som fant katten.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

Tidlig onsdag morgen stoppet taxisjåfør Christer Eliassen ved Langstranda i Bodø da han så en katt i veikanten. Han gikk bort til katten, og så klappet han den. Han sier til VG at katten ikke var aggressiv, men at den lå og snudde på hodet.

– Den lå helt stille, så den var nok litt skadet. Men jeg klappet den fra hode til hale, uten at det så ut til at den hadde det vondt, så jeg tror den kanskje hadde vondt i et bein.

Eliassen ringte derfor politiet, men da patruljen ankom stedet skjedde noe Eliassen ikke hadde forventet.

– Jeg går ut av bilen for å møte de to, og den ene av dem går bort til katten, ser på den i noen sekunder uten å i det hele tatt bøye seg ned. Så henter han frem batongen og slår katten hardt over ryggen. Da ble jeg sint, og spurte hva faen han drev med. Han svarte at den skulle avlives. «Det skal da ikke du gjøre», sa jeg, og fikk til svar at det hadde ikke jeg noe med å gjøre. Så fikk jeg beskjed om å gå derfra, og så slo han den ihjel.

Det var Avisa Nordland som først omtalte saken.

Les også: Dumpet kattefamilie i pappeske i skogen - dømt til fengsel

SJOKKERT: Christer Eliassen mener politiets håndtering av saken er kritikkverdig, og sier at han vil stille som vitne dersom det blir rettsak av Dyrebeskyttelsens anmeldelse. Foto: , Privat

– Sadistisk

Eliassen mente at katten kunne være skadet, og ringte politiet i håp om at de kunne ta den med til en veterinær.

– Jeg ringte politiet for å få katten vurdert, ikke for å få den drept. Den må ha hatt det veldig vondt. Det var sadistisk, og utrolig fælt å se på.

Eliassen tok kontakt med politiet i Salten og fortalte hva som hadde skjedd. Han fikk beskjed om at han kunne anmelde saken.

Husker du denne? Her er Norges første dyrepoliti

Onsdag formiddag la politiet i Salten ut en melding på Facebook hvor de forsvarte bruken av batong mot katten.

«Politiet ble i dag oppringt av en drosjesjåfør som fortalte at han hadde funnet en påkjørt katt.

Patruljen som kom til stedet beskriver at mesteparten av kattens hode var knust. Det var ingen mulighet til å berge katten og katten led tydelig. Patruljens vurdering ble derfor å avlive katten på stedet for å unngå unødige pinsler for katten. Det å frakte katten til dyrlege ble vurdert, men på grunn av store hodeskader ble avlivning på stedet valgt.

Det første slaget politiet slo traff ikke slik det skulle og katten gikk noen meter før den la seg ned igjen. Politimannen slo på nytt og mener at katten døde etter det. Han avventet litt, og slo to nye slag for å være sikker på at katten var død. Alle vurderinger er gjort med tanke på at katten skulle lide minst mulig.

Vi har full forståelse for at dette er grusomt å se på. Dyr som lider er vondt og vi som må ta disse vanskelige avgjørelsene kjenner på akkurat dette, men vår hensikt er bestandig å begrense dyrets lidelse

Så du denne? Sandnes-kvinne dømt for drapsforsøk på kattunger

Ikke synlige hodeskader

Innlegget har skapt debatt i kommentarfeltet, og onsdag ettermiddag renner det inn flere kommentarer i minuttet under politiets innlegg. Flere er enige i politiets avgjørelse om å avlive katten, mens andre mener imidlertid at bruken av batong er kritikkverdig.

Blant de som har kommentert politiets innlegg er Eliassen som fant katten. Han skriver at politiets uttalelser innlegget «bare er tull».

I VEIKANTEN: Eliassen sier til VG at han klappet katten fra hode til hale, og at den ikke så ut til å reagere på grunn av smerter. Han tror at katten var skadet i et bein. Foto: , Privat

«Deres holdninger om katten, og også det at dere velger å beskytte hverandre internt i politiet på denne måten, er direkte sjokkernde.
Jeg må på en måte synes synd på politimannen, som opererer som innsatsleder hos dere, må legge seg i senga inatt med svært uggen følelse. Når han ligger der, og tenker over det han gjorde, kan det ikke føles godt for han. Det samme med hans kollega, som har vært med å dekke over ugjerningen.
Jeg er utrolig skuffet, både over politimannen som brukte 5 sek på å bestemme at katten ikke hadde livets rett. Enda mer sjokkert er jeg over måten han velger å ta livet av en tillitsfull katt, som satte pris på strykingen over ryggen de 15 minuttene jeg sto sammen med han. Og til slutt, er det altså politiets totale mangel på empati, men heller velge å støtte en politimann 100 prosent, tross ett dårlig valg.»

Eliassen mener at bildet han tok av katten, før patruljen ankom, er bevis på at katten ikke hadde «store hodeskader» slik politiet selv hevder.

Operassjonssentralen i Salten politidistrikt ønsket onsdag ettermiddag ikke å kommentere hendelsen, men sikter til pressemeldingene publisert på deres Facebook-side.

Nye regler: Nå er det forbudt å løfte katten etter nakkeskinnet

Anmeldes

Dyrebeskyttelsen i Norge har nå valgt å anmelde politiet i Bodø for hendelsen. Det melder de selv i en pressemelding.

– Dette er grov overtredelse av lov om dyrevelferd og forskrift om avliving av hund og katt. Det de i dette tilfellet har gjort er under en hver kritikk. Politiet skulle bragt katten til veterinær, og om de måtte avlive på stedet skulle dette vært gjort i tråd med gjeldende regelverk, sier daglig leder Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen.

Ifølge Dyrebeskyttelsen skal vitner ha beskrevet at katten har blitt slått 3-4 ganger over en periode på fem minutter.

For under én måned siden haglet det kritikk mot politiet i København etter at de hadde kvalt en hund med bare nevene.

Les også

Mer om

  1. Dyr
  2. Dyrevern

Flere artikler

  1. Politiet slo ihjel katt – saken henlagt

  2. Reagerer på at politiet kjørte over og drepte skadet katt

  3. Dumpet kattefamilie i pappeske i skogen – dømt til fengsel

  4. Kattemor funnet i plastpose med sine døde unger

  5. Foreldreløse etter at kattemoren ble skutt med luftgevær

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder