DIGITALE SPOR: Etterforskningen av rekordbedrageriet utløste en storstilt digital etterforskning, opplyser politiet. Dette fotoet er fra operativ fase fra en annen etterforskning ved Datakrimenheten Foto: POLITIET Foto:

Bedragere lurte ansatt til å utbetale en halv milliard kroner

Oslo-politiet har samarbeidet med FBI

Ingen pågrepet så langt

«Toppsjefen» i det verdensomspennende selskapet kontaktet en ansatt i Norge og ga ordre om å overføre 500 millioner kroner til utlandet. Den norske medarbeideren nølte ikke og overførte millionene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Men det var en liten hake: Mannen som ringte, var ikke den internasjonale toppsjefen, men en svindler som utga seg for å være ham.

I løpet av noen hektiske dager i slutten av januar klarte internasjonale bedragere å svindle over 500 millioner kroner fra datterselskapet i det verdensomspennende konsernet, bekrefter politiinspektør Børre Walderhaug som leder Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet.

– Ansatte i det norske datterselskapet ble lurt til å overføre nærmere 66 millioner amerikanske dollar, eller over en halv milliard norske kroner, til flere forskjellige konti i utlandet gjennom en rekke transaksjoner på kryss og tvers over landegrenser, sier Walderhaug.

LEDER: Seksjonssjef Børre Walderhaug (til høyre) i Oslo Politidistrikt sammen med lederen av Datakrimenheten, politiinspektør Trond Austad. - Det har vært en omfattende etterforskning, sier Walderhaug. Foto: Kyrre Lien VG

Det skulle gå flere dager fra bedragerne satte i gang med svindelen til de ble avslørt.

– Omfattende etterforskning

Politiinspektøren opplyser at det norske datterselskapet gjennomførte en rekke tiltak da svindelen ble oppdaget.

– Datterselskapet kontaktet politiet og politiet i Oslo innledet en omfattende taktisk og digital etterforskning. Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt har de siste månedene gjennomført en svært omfattende etterforskning, sier Walderhaug.

Han forteller at politiet har hatt et godt samarbeid med selskapet.

– Det er ingen indikasjoner på at noen ansatte i selskapet på noe vis er involvert i svindelen, sier Walderhaug.

ETTERFORSKET: Laboratoriearbeid ved Datakrimenheten. Foto: POLITIET

Selv om bedragerne klarte å få overført rekordsummen, fikk de på langt nær ut alle millionene.

– Den internasjonale ledelsen i selskapet samarbeidet med politiet og en stor del av overførslene ble stanset og størstedelen av millionene ble frosset på flere konti i utlandet, sier politiinspektøren.

Fortsatt på avveie

Etter det VG får opplyst er fortsatt rundt 100 millioner kroner på avveie.

Politiinspektøren beskriver saken som kompleks.

– Politiet i Oslo har fulgt sporene i saken over flere uker, gjennom en av de mest omfattende digitale etterforskninger som er gjort i slike saker, sier politiinspektøren.

Men så langt har ikke dette ført til et gjennombrudd og ingen av de som har vært involvert i gigantsvindelen er blitt pågrepet.

– Oslo politidistrikt har lagt ned betydelige ressurser for å identifisere og lokalisere gjerningspersonene, som har befunnet seg i utlandet, sier Walderhaug.

Hva som er status i saken i dag ønsker ikke han å si noe om.

– Vi vil ikke kommentere hvilket selskap saken gjelder, sier Walderhaug.

ADVARER: Seksjonssjef Børre Walderhaug i Oslo Politidistrikt mener det er viktig at næringslivet gjør seg kjent med såkalt direktørsvindel. Foto: Kyrre Lien VG

Han forteller at Oslo-politiet har samarbeidet tett med politiet i en rekke land

– Det er en internasjonal etterforskning og Oslo-politiet har samarbeidet tett med Interpol, Europol, FBI og andre lands politimyndigheter, sier lederen av finans- og miljøkrimseksjonen.

Såkalt direktørsvindel

Det norske datterselskapet er blitt utsatt for en såkalt «direktørsvindel» som internasjonalt omtales som «CEO fraud». Dette er en fremgangsmåte hvor svindlere kontakter et selskap og på forskjellige måter utgir seg for å være selskapets konserndirektør.

Målet er å lure ansatte i selskapet til å overføre penger. Lederen av Finansseksjonen forteller at slike bedragerier er et økende problem på verdensbasis.

– Det er viktig at næringslivet gjør seg kjent med og setter denne formen for bedragerier på sin dagorden. Det må treffes forebyggende tiltak tilpasset egen organisasjon, sier Walderhaug.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder