STORMOTTAK: UDI betaler fortsatt 625 000 kroner i døgnet for å huse flyktninger- og asylsøkere i dette bygget på Forus. Det har kapasitet på 1000 beboere, i dag bor det bare 395 personer der. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Vil reforhandle med Stavanger-milliardær Ydstebø: UDI betaler 625 000 kroner døgnet for asylmottak - bruker under halvparten av plassene

Avtalen mellom UDI og Rogaland-investor Alfred Ydstebøs selskap koster staten 234 millioner, ifølge kontrakten fra november. Nå vil UDI reforhandle.

 • Anne Stine Sæther
 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fire år gammel

700 000 kroner i døgnet de to første månedene. Fra 18. januar en døgnpris på 625 000 kroner. Det har akuttmottaket på Forusbeen kostet siden åpningen 18. november i fjor. I løpet av en uke da flyktningstrømmen var på sitt mest intense, ble tidenes asylavtale signert. Det gamle Telenorbygget skulle ha kapasitet til 1000 mennesker.

Det er Alfred Ydstebøs selskap Abri Vekst AS som drifter gigantmottaket. Finansavisen har tidligere skrevet at rogalendingen kan sitte igjen med minst 100 millioner kroner etter ett års drift av mottaket – en sum Ydstebø selv i mener er altfor høy.

– Jeg står for det jeg sa til avisen den gang: At det er for mye. Vi vet ikke noe om dette før i desember/januar, sier Ydstebø til VG.

Kraftig kritisert av tilsynet: Tar ut fire millioner i gevinst

UTFORDRING: Investor Alfred Ydstebø gikk inn i mottaksbransjen da han skrev kontrakt med UDI om akuttmottak for 1000 mennesker i det gamle Telenor-bygget på Forus. Foto: Hugo Bergsaker

40 prosent belegg

Den siste uken i januar bodde 931 flyktninger og asylsøkere på kjempemottaket. Siden har antall beboere gått ned hver eneste uke. I dag bor det 395 mennesker der. Mange av dem skal ut i nye permanente mottak så fort de er innflyttingsklare.

– Forusbeen har fungert godt og har hatt et mer omfattende tilbud enn det som kreves for et akuttmottak. Det gjelder både i form av aktivitetstilbud og informasjon til beboere som langt overgår det de var forpliktet til. Det har vært på nivå med et ordinært mottak. Vi har en god dialog med driftsoperatør og har en avtale om å snakke om kontrakten, sier regiondirektør Sissel Mehammer i UD til VG.

– Kan den reforhandles?

– Ja. Det er et punkt som sier at «alle endringer i forhold til eksisterende avtale er gjenstand for forhandlinger». Det betyr at vi kan forhandle.

Hun sier at avtalen med Ydstebø om bruk av Forusbeen, ble inngått på et tidspunkt med akutt tilstrømming av asylsøkere.

FORNØYD: Sissel Mehammer, regiondirektør UD, skal snakke med driftsoperatør om mottaket Forusbeen. Pris vil også være tema. Foto: UDI

– Da var det viktig å få opp et antall plasser og sørge for at alle fikk tak over hodet raskt. Avtalen inkluderer også tre måltider for dagen. Det koster mye penger, men Norge er forpliktet av internasjonale avtaler til å sørge for innkvartering.

Leste du denne: På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

Vil snakke om pris

Til tross for at bare 40 prosent av kapasiteten utnyttes nå som det bor bare i underkant av 400 personer der, er likevel døgnprisen den samme: 625 000 kroner.

– Når skal dere få prisen ned?

– Jeg har en avtale om å snakke med driftsoperatør om innholdet i kontrakten generelt. Da er det rimelig å snakke dem også om pris.

– Men haster det ikke å forhandle ned prisen når belegget er så lavt?

– Avtalen ble inngått da vi hadde behov for mange plasser raskt. Det er utgangspunktet. Et så høyt antall plasser krever også høy bemanning og for å inngå en slik avtale var det nødvendig med en viss forutsigbarhet. Forusbeen har gitt et tilbud utover det kontrakten tilsa. Det er ikke satt noen dato for samtalen vi skal ha og vi har holdt på med andre anbudskonkurranser. Men vi skal ha en samtale i løpet av kort tid, sier Mehammer.

STOR ORGANISASJON: Lars Petter Einarsson er informasjonsansvarlig i Abri Vekst. Han sier størrelsen på Forusbeen krever en stor organisasjon. Foto: Abri Vekst

Har dialog med UDI

Informasjonsansvarlig i Abri Vekst, Lars Petter Einarsson, sier at det er ansatt nærmere 100 personer med tilknytning til mottaket og at det ikke er gjort større endringer siden oppstarten i november, selv om antall beboere er mer enn halvert.

– Årsaken er avtalen med UDI om en kapasitet på inntil 1000 beboere, samt andre faste bebeoerrettede oppgaver vi gjør på vegne av UDI. Vårt utgangspunkt er at den inngåtte avtalen naturlig nok opprettholdes, men vi har hele tiden en konstruktiv dialog med UDI om både Forus Transittmottak og andre nye mottak, sier Einarsson i en e-post til VG.

Han sier at bygget på rundt 25.000 kvadratmeter krever en stor organisasjon for å opprettholde standarden når det gjelder brannsikkerhet, vedlikehold, rengjøring, kantinedrift og andre oppgaver som er uavhengig av antall beboere.

Investor Alfred Ydstebø skriver i en tekstmelding at han ikke har en kommentar utover det VG får opplyst fra selskapets informasjonsansvarlige.

– UDI har vel egentlig bare sagt at de ønsker å se på en annen struktur og det skal vi selvsagt ta en dialog på, skriver Ydstebø.

Les også

 1. Asyltopper får tilsynsslakt – tar ut fire millioner i gevinst

  De offentlig finansierte mottakene får kritikk for mugg, råte, skitt og manglende ventilasjon.
 2. UDI avlyser 8000 mottaksplasser

  Behovet for nye asylmottak er langt mindre enn forventet.
 3. Hero-brødre vokser på asylbarn

  Adolfsen-brødrene har tjent store penger på mottaksgiganten Hero. På kort tid har de også blitt blant de største i…
 4. Enda færre asylsøkere til Norge i april

  Bare 209 mennesker søkte asyl i Norge i april.
 5. UDI brukte over 76.000 kroner på taxi i fjor - hver dag

  Da asylbølgen rullet over Norge i fjor bestilte UDI drosjetransport for over 28 millioner kroner.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Utlendingsdirektoratet
 4. Asyl

Flere artikler

 1. Stavanger-mottak har 833 ledige plasser. UDI betaler fullpris

 2. Raske asylmottaksplasser ga rask gevinst

 3. Asylmottak åpnet i sommer – må stenge i desember

 4. Ordfører håvet inn 11 millioner på akuttmottak

 5. Disse fikk flest asylmillioner fra UDI

Fra andre aviser

 1. – Da jeg spurte hva som skjedde med de syke, svarte de at «de ligger der til de blir friske eller dør». Jeg skjønte at her kunne jeg gjøre en forskjell.

  Bergens Tidende
 2. Disse asylmottakene legges ned

  Aftenposten
 3. «En seng og mat i et par dager» ble tidenes regning

  Aftenposten
 4. «En seng og mat i et par dager» ble tidenes hotellregning

  Bergens Tidende
 5. Så mye kostet akuttovernattingen

  Fædrelandsvennen
 6. 20 asylmottak borte på ett år

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no