ULIK PRIS: Disse to godteposene veier begge 220 gram, men har som følge av prisekrigen på smågodt to vidt forskjellige priser. Foto: Terje Bringedal , VG

Smågodtkrigen: Nesten 50 kroner skiller disse godteposene

Butikkene bugner av ferdigposer med godteri. Men etter at lavpriskjedene startet priskrig på smågodt, er det ikke tvil om hva det lønner seg å kjøpe.

  • Silje Løvstad Thjømøe
Publisert:

Å gå på Rema 1000 en vanlig formiddag er normalt sett en rolig affære. Men da VGs utsendte denne torsdagen nærmet seg godteri-avdelingen ble det tydelig at det ikke er helt som det pleier: Et titalls mennesker har samlet seg foran smågodt-hyllene. Flere av dem sirkler rundt de ekstra stablene med smågodt-bokser som er satt på gulvet.

Lavpriskjedene startet denne uka en priskrig på smågodt der prisen er 2,90 kroner per hekto. Det er rekordbillig, og har ført til at kundene hamstrer smågodt.

Men hvor billig er det egentlig?

Se oversikt: Ny priskrig - kundene hamstrer rekordbillig smågodt

220 gram til svært ulik pris

VG har sammenlignet en pose smågodt i løsvekt med en ferdigpose med godteri. Det bugner av ulike smågodt-poser i butikkene, og VG valgte en tilfeldig pose som inneholder ulik sjokolade og vingummi – akkurat som man kan velge mellom i smågodthyllene.

Freia Jungelvenner er en 220 gram stor pose til 55,40 kroner.

VG plukket dermed smågodt til samme vekt. I kassen ble prisen på denne posen 6,30 kroner.

Det er med andre ord en prisforskjell på nesten 50 kroner mellom de to posene – selv om de begge inneholder smågodt med sjokolade og vingummi.

Kokk om priskrigen på smågodt: – Sykt at politikerne lar sukkeret flyte fritt

HAMSTRER: Lavpriskjedene har dumpet prisen på smågodt til 2,90 kroner per hekto. Dette er fra Rema 1000 på Evjekaia i Fredrikstad. Foto: Gisle Oddstad , VG

Nidar: – Priskampanjer er vanlig

Både Freia og Nidar produserer ferdigposer med smågodt. Da VG kontaktet Nidar ønsket ikke kommunikasjonsdirektør Robert Rønning å kommentere på priskrigen, som da gjør at ferdigposene fremstår som dyre sammenlignet med smågodt i løsvekt.

– Vi leverer det vi får bestilt, og det er ikke vår oppgave som leverandør å mene noe om prisene på varene. Det er butikkens suverene oppgave, sier han og legger til:

– Dette er en priskampanje til påske som noen butikker har, og det er ganske vanlig.

Les også: Få kroner å spare – mange kalorier

Da VG kontaktet ham stod han ute i en butikk for å sette opp stativer med smågodt fra Nidar, som er et av produktene Orkla leverer.

– Folk har faktisk stått i kø bak meg i dag, så vi merker at det er priskrig. Men det er jo kjempebillig, så jeg skjønner at folk handler, sier Rønning.

Freia: – Kommer med veiledende priser

Freia som produserer Jungelvenner eies av Mondelēz International. Kommunikasjonsdirektør Celin Huseby sier til VG at de ikke ønsker å kommentere prisforskjellen på ferdigposen og smågodtet i løsvekt.

– Vi i Mondelēz har valgt ikke å gå inn i løsgodteri-segmentet og per i dag fokuserer vi på ferdigblandede poser, sier hun.

På slankekur? Så mange kalorier er det i smågodtposen din

– Vi kommer bare med veiledende priser til våre kunder.

– Og hva er de prisene?

– Det kan jeg ikke kommentere, men det er butikkene som setter prisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder