DREPT I SYRIA: 25 år gamle Egzon Avdyli mente at han og hans meningsfeller ikke hadde samme ytringsfriheten som andre, og at muslimer i vesten var truet. Dette bildet ble tatt under Profetens Ummahs pressekonferanse i november 2012. Han var talsperson på konferansen. Foto: ROGER NEUMANN

Den drepte islamisten: Fra nett-jihadist til Syria-farer

Det var den norsk-albanske Egzon Avdyli (25) som ble meldt drept i Syria i dag. Slik var hans vei fra en nett-ekstremist til å være den fremste talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Overfor VG bekrefter generalsekretær Sylo Taraku i nettverket LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold) at familien til Egzon Avdyli er informert om dødsfallet.

Taraku kjenner Avdylis far og var i kontakt med ham tidligere onsdag.

- De prøver nå å skaffe seg mer informasjon om det som har skjedd, sier Taraku til VG.

Det var 19. januar 2012 at VG for første gang omtalte Egzon Avdyli.

Han hadde gjort seg bemerket i forbindelse med en forestående demonstrasjon, som kom noen dager etter at en muslimsk konvertitt publiserte en hatvideo på Youtube med trusler mot Kronprinsen, daværende statsminister Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

Siden utviklet han seg til en markant skikkelse blant det islamistiske miljøet i Norge.

I årene 2012 og 2013 ga han uttrykk for sterke meninger i offentligheten og var den som styrte Profetens Ummahs eneste pressekonferanse i november 2012.

Se video av pressekonferansen her

Januar 2012:

Demonstrasjonen mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan 20. januar 2012 var svært omstridt og Avdyli sto som administrator på Facebook-siden som organiserte demonstrasjonen. Det ble både postet trusler og sjikane mot norske myndigheter og enkeltpersoner på denne Facebook-siden.

I gruppen «Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan» sto han oppført med alias, «Abu Ibraheem»

Han la ut en voldsforherligende video på gruppens vegg. VG vet at Bærum-mannen Egzon Avdyli brukte en e-post med dette navnet, da han leverte den offisielle søknaden til politiet og Stortinget om å få avholde fredagens demonstrasjon. Selve søknaden underskrev han med sitt egentlige navn. En person som kalte seg Abu Ibraheem uttalte seg på vegne av arrangørene, til NRK.

- Jeg vil ikke snakke med media. Det eneste jeg vil si er at jeg håper flest mulig kommer på demonstrasjonen, sa Avdyli til Aftenbladet 19. januar 2012.

Mai 2012

16. mai ble den kjente islamisten Arfan Bhatti pågrepet av politiet og siktet for befatning med et håndvåpen i 2011. Han nektet straffskyld, men Oslo tingrett avgjorde at han skulle holdes i fullstendig isolasjon i to uker.

28. mai demonstrerte en gruppe islamister mot fengslingen utenfor Ullersmo fengsel. Blant de som holdt appell var islamisten Mohyeldeen Mohammed og den nå drepte 25-åringen.

- Han har blitt forfulgt og trakassert etter han åpent deklarerte sin baraa (fiendtlighet, red.anm.) til norske myndigheter, og snakket imot deres okkupasjon og overgrep i de muslimske land, sa Avdyli i følge Abc-nyheter.

Avdyli kritiserte også PST for å forfølge Bhatti for en hendelse som ikke er av betydning. Hendelsen gikk ut på at Bhatti skal ha holdt i et våpen. Bhatti selv mener at det var snakk om et lekevåpen, og mener at PST dramatiserer det hele, skrev ABC nyheter.

- PST har vært på Bhatti og Krekars nakke lenge, og vært ivrige med å fengsle begge to, hevdet Avdyli.

November 2012

6. november 2012 innkalte «Profetens Ummah» til pressekonferanse i Oslo for å informere «om hvem de er, hva de står for og de siste ukers hendelser», ifølge e-posten til norske medier.

Det er her Avdyli for første gang fremstår som gruppens talsmann.

Bakgrunnen for pressekonferansen var Mohyeldeen Mohammeds trusler mot journalisten Nina Johnsrud. Hun var til stede og konfronterte Egzon Avdyli, som styrte den norske delen av pressekonferansen.

- Jeg fikk beskjed om at e-posten ikke var ment som noen trussel og at jeg ikke trenger å ta det alvorlig. Det gjør i det minste ham ansvarlig for at det ikke skjer noe, sa Johnsrud til media etterpå.

Under pressekonferansen mente Avdyli og hans gruppemedlemmer seg forfulgt og at ytringsfriheten ikke gjaldt dem.

- Heksejakten som har funnet sted de siste ukene, startet av PST, er ikke basert på annet enn løgner, mente Avdyli.

- Hvilke verdier er det vi har krenket? I et demokratisk samfunn som Norge, der man sier at man setter ytringsfriheten så høyt, hvorfor er det da greit at dere angriper våre verdier, som profeten Muhammed, eller snakker nedlatende om sharia, sa han den gang.

Mars 2013

Det blir kjent at den svært omstridte britiske islamistlederen Anjum Choudhary hevder å være mentor for den norske gruppen Profetens Ummah.

Choudary bekrefter at han i vinter har vært i regelmessig kontakt med den selvutnevnte lederen i Profetens Ummah, Arslan Maroof Hussain, og med den norske gruppens talsmann Egzon (Ibraheem) Avdyli.

I samme periode blir det publisert en Youtube-video på den britiske Choudarys hjemmeside. Her henvender Avdyli seg til muslimer i vesten.

- Muslimer som er født og oppvokst i vesten har fått nok av sekularisering, den falske friheten og demokratiet de påstår er noe verden trenger, sier han i videoen.

Samtidig meldes det om interne stridigheter i Profetens Ummah. Aftenposten skriver at det er interne uroligheter i og rundt gruppens lederstil, eksponering og andre forskjeller i verdisyn og tolkning.

Så blir det stille rundt Egzon Avdyli, før i dag og budskapet om at 25- åringen er drept i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder