Russiske mestre i propaganda

Russland trues med hjemsendelse fra fotball-EM på grunn av tribunevold og i dag faller dommen over russisk friidrett: De kan bli utestengt fra Rio OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Krisen i russisk idrett er selvforskyldt, men sett fra Kreml handler ikke dette om sport, bare om politikk. Trusler om idrettsboikott er bare uttrykk for en vestlig konspirasjon mot Russland.

Selvsagt er idrett og politikk sammenvevd. Politisk maktkamp og kynisme har mange ganger overskygger det olympiske charterets idealistiske prinsipper om internasjonal forbrødring og fredelig kappestrid. Ledere soler seg i glansen av de olympiske ringer. Politiske kontroverser, propaganda og skandaler fulgt de moderne olympiske lekenes historie, og i senere år en serie dopingsaker.

Under den kalde krigen ble idretten en politisk arena. Vestlige land med USA i spissen boikottet sommer-OL i Moskva i 1980 på grunn av Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Fire år senere svarte Sovjetunionen og 14 andre land i deres maktsfære med å boikotte Los Angeles OL.

Vladimir Putin er derfor ikke banebrytende når han bruker idretten i sitt nasjonalistiske prosjekt, men ingen har brukt mer penger enn ham. OL i Sotsji, glansbildet av det nye Russland, ble historiens dyreste. Sotsji står som et monument over Putins grenseløse ambisjoner. I 2018 er Putin vert for fotball-VM, det eneste idrettsarrangement som har et større globalt publikum enn OL. Da er det særdeles dårlig reklame å la voldelige nasjonalister reise til Frankrike hvor de banker opp tilskuere.

I november utestengte Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Russland fra internasjonale stevner etter at en uavhengig rapport fra anti-dopingbyrået WADA avslørte omfattende doping. I dag skal IAAFs styre ta stilling til om forbudet skal oppheves før sommerens OL i Rio de Janeiro. 21. juni møtes IOC for å ta en endelig avgjørelse.

Lite tyder på at Russland har brukt de siste månedene til å rydde opp. I en ny rapport fra WADA, som ble offentliggjort onsdag, fremgår det at russiske utøvere og sikkerhetstjeneste forhindrer dopingjegerne i å utføre sitt arbeid. Spørsmålet er om IOC vil overprøve et vedtak i IAAF, hvis det går i Russlands disfavør.

Det handler om politikk. Vil IOC påta seg byrden å utelukke en stormakt og utløse en flom av anklager om et anti-russisk komplott. Uansett sanksjoner er russisk idrett allerede blitt svertet og det er selvpåført.

VG mener:Fotball i fare

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder