FLERE AV DISSE: Det ble påvist 65-68 helnorske ulv i vinter. Her ved en radiomerket ulv som observert midt i boliområdet på Nesodden i 2012. Foto: Jens Christian Mitchell NTB scanpix

Dobling i antall helnorske ulv

Vinterens overvåking av ulv viser omtrent dobbelt så mange helnorske ulver som i forrige vinter.

  • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette er en markant økning. Jeg tror ikke vi har registrert så mange helnorske ulv noen gang. Dette er en ny rekord i både antall og ynglinger, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata, til VG.

Les også: Ulvekrangel fortsetter etter forlik

Resultatene presenteres i en fersk statusrapport fra overvåkning av ulv i Skandinavia vinteren 2015-2016. Rapporten er laget av Høgskolen i Hedmark og svenske Vilskadecenter på oppdrag fra Rovdata i Norge og Naturvårdsverket i Sverige.

Ulvejakt: Regjeringen vil vurdere jakt med hund

– Det er i vinter registrert til sammen sju valpekull i ulveflokker med helnorsk tilhold, i revirene Osdalen, Julussa, Letjenna, Slettås, Flisdalen, Mangen og Østmarka. Seks av dem er født i revir som er mer enn femti prosent innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv. Det norske bestandsmålet på tre årlige helnorske ulvekull innenfor sonen er derfor nådd, skriver Jonas Kindberg, leder i Rovdata, på deres nettsider.

Her lusker ulven: Ulv på hagebesøk i Trysil

I vinterens overvåkningsperiode skal det være registrert en markant økning i antall ulver. 65-68 ulv som kun oppholdt seg i Norge og i tillegg minst 25 ulv som er påvist på begge sider av riksgrensen.

SV og Venstre: Ute av ulverforhandlingene

– Det betyr at det til sammen var 90-93 ulver med helt eller delvis tilhold på norske arealer nå i vinter, mot cirka 75 ulver vinteren før. Antallet helnorske ulver er omtrent doblet siden i fjor, mens antall grenseulver er noe redusert, utdyper Kindberg.

Ulv på golfbanen: «Jaktet birdies» og «eagles», endte opp med ulv

Kindberg sier til VG at populasjonen over lang tid har økt i Skandinavia, med en årlig tilvekst på om lag 12 prosent, fremfor alt på den svenske siden. Den viktigste grunnen til den markante veksten skal være at det er en større voksenoverlevelse enn det har vært tidligere. Når ulvene kommer opp i en alder på rundt tre år kan de begynne å produsere valpekullpå mellom to og åtte valper.

Tyder på nedgang i Skandinavia

Totalt er det bekreftet født 43 valpekull i Skandinavia i 2015, hvorav 32 i Sverige, fire i grenserevir og de nevnte sju i Norge.

Frykter ulven: «Datteren min får ikke gå ute alene»

– Selv med en markant økning i antall registrerte kull i Norge siste sesong, er det totale antall kull i Skandinavia redusert med tre siden 2014. Nedgangen skyldes at det ble påvist nær 20 prosent færre kull i Sverige i vinter sammenlignet med forrige vinter, skriver Petter Wabakken prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark, på Rovdatas nettsider.

Leste du denne? Her møter Lars ulv på vei til jobb

Det skal være flere grunner til den siste nedgangen på svensk side. Blant annet lavere produksjon av nye ulvekull på grunn av kraftig lisensjakt forrige år.

Den fullstendige rapporten kan du lese på Rovdatas nettsider.

Mer om

  1. Ulv

Flere artikler

  1. Rovdata: – Ikke vært flere ulver på lenge

  2. Rekordmange ulver født i Norge i vinter

  3. 13 nye ulvekull i vinter

  4. Flere ulver, men færre sauer blir drept

  5. Ulv forgiftet i Hedmark: – Håper folk som vet noe står frem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder