DELER FOLK: Det planlagte minnesmerket ved Utvika har skapt debatt. Nå har det blitt avgjort at avdukningen av minnesmerket er utsatt i ett år. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Utøya-minnesmerke utsatt ett år

Avdukingen av minnesmerket ved Utøya etter terrorangrepene 22. juli 2011, er utsatt i ett år, opplyser kommunalminister Jan Tore Sanner.

 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge NTB går regjeringen inn for å opprettholde Sørbråten som sted for minnesmerket, til tross for naboenes protester.

Mandag kveld var alle de berørte partene samlet til et møte om det omstridte 22. juli-minnestedet som er planlagt på Sørbråten ved Utøya.

Etter møtet opplyste kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner NTB om at minnesmerket først vil bli åpnet 22. juli 2016, og ikke samme dato i 2015, som tidligere planlagt.

I en pressemelding regjeringen publiserte mandag kveld skriver de følgende:

«Den opprinnelige planen var å åpne minnestedet 22. juli 2015. Den planen ville krevd en søknad om dispensasjon fra den vanlige reguleringsbehandlingen i Hole kommune fordi arbeidet i så fall måtte startet opp før kommunen hadde behandlet reguleringsplanen. Regjeringen ønsker ikke en slik forskuttering av prosessen. Statsbygg følger opp arbeidet med reguleringsplanen.»

- Jeg har stor forståelse for at dette er en sak som vekker sterke følelser. Regjeringen er derfor opptatt av å ha god dialog med berørte om minnestedene og en verdig prosess for å få på plass minnesmerket. Nå blir det en ordinær reguleringsprosess rundt minnesmerket som er planlagt på Sørbråten i Hole kommune. Vi skal ikke ta noen snarveier i denne saken, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i pressemeldingen.

AUF-leder fornøyd

VG har pratet med AUF-leder Eskil Pedersen om avgjørelsen.

- At det nå blir en utsettelse på ett år, er helt i orden for oss. Det er viktig at berørte blir hørt. Men for oss og hele nasjonen er det også viktig at vi får et nasjonalt minnesmerke, sier Pedersen.

Han forklarer at han er fornøyd med at regjeringen har tatt et standpunkt om at minnesmerke blir ved Utvika og med uttrykket som planlagt.

- Utformingen er veldig sterk og verdig, sier AUF-lederen.

- Det er naboer som ikke ønsker dette minnesmerket så tett innpå. Hva tenker du om det?

- Det er derfor det er fint at vi får en lengre prosess der vi får lyttet til enda flere. Jeg har selv vært der ute og sett, og minnesmerket skal ligge ganske avsides. Slik må det være mulig å skjerme naboene. Jeg håper vi klarer å finne en løsning som blir bra for alle.

Flere artikler

 1. Departementet sier ja til omdiskutert 22. juli-minnesmerke

 2. Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli

 3. Regjeringen vurderer nytt minnested ved Utøya – naboer reagerer kraftig

 4. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

 5. 22. juli-støttegruppe og AUF vil flytte minnesmerke

Fra andre aviser

 1. 22. juli-minnesmerke utsatt ett år

  Aftenposten
 2. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

  Aftenposten
 3. Regjeringen velger omstridt Utøya-minnesmerke

  Bergens Tidende
 4. 22. juli-minnesmerket: Frykter at kunstnerne blir satt på sidelinjen

  Aftenposten
 5. Omstridt minnesmerke etter 22. juli vrakes

  Bergens Tidende
 6. Utøya-minnesmerke utsatt ett år

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder