MISTER MEDLEMMER: Nordmenn har virkelig benyttet kirkens nye, digitale muliget til å melde seg ut av kirken. Bildet viser Bragernes kirke i Drammen. Foto: Jan Ovind VG

15.000 ut av Kirken på fire dager

Ledende biskop Byfuglien ikke overrasket over medlemsraset

Til sammen 15.053 personer har meldt seg ut av Den norske kirke gjennom den elektroniske løsningen som ble lansert mandag, opplyser Kirken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var mandag denne uken at Kirken åpnet for at folk selv kan melde seg inn eller ut av Den norske kirke på kirkens egne nettsider. Det var ventet at adskillig flere melder seg ut- enn inn.

Den første uken med styrket utmeldingsmulighet, er medlemsraset enormt, viser kirkens egne tall. På fire dager er det nesten like menge utmeldinger som i hele fjor (15.900), ifølge Vårt Land.

De aller fleste utmeldingene kom den første dagen, med 10.854 utmeldinger. (se egen faktaboks).

Hittil i år har Den norske kirke mottatt 24.278 utmeldinger og 1369 innmeldinger.

Les også: 70.000 strøket som medlemmer i kirken

Var forberedt

Ledende biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, er ikke overrasket over at mange ville benytte anledningen til å melde seg ut.
– Vi var forberedt på et betydelig antall utmeldinger og har stor respekt for det enkelte menneskes valg. Disse signalene tar vi alvorlig. Vår oppgave fremover er å gi videre det kristne budskapet og slik formidle hvilken viktig plass kirken kan ha i menneskers liv, sier Helga Haugland Byfuglien i en pressemelding.

Folkekirke-fokus

VAR FORBEREDT: Biskop Helga Haugland Byfuglien er ikke overrasket over medlemsraset fra kirken. Foto: Linn Cathrin Olsen VG

Hun er opptatt av at Den norske kirke også i fremtiden vil være bevisst sitt ansvar som en nær og åpen folkekirke.
– Dette har vært og vil fortsatt være en svært viktig oppgave, særlig for den lokale kirken, sier Byfuglien.

Den norske kirke har 3,8 millioner medlemmer, eller omkring 73 prosent av landets befolkning.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum understreker også betydningen av folkekirken.
– Vi skal fortsatt ha en bred og åpen folkekirke. Men ingen skal være medlem i et trossamfunn mot sin vilje, og derfor er jeg glad for at denne selvbetjeningsløsningen er på plass. De som feilaktig er oppført som medlem i Den norske kirke eller som ikke ønsker å være medlem kan nå enkelt endre sin status, og det vil gi oss et mer korrekt register, sier Raaum.

Tror mange hadde bestemt seg

Tidligere har medlemmer måttet ta kontakt med det lokale menighetskontoret for utmelding. Nå kan du umiddelbart få vite om du er registrert som medlem- eller ikke i kirken. Og melde deg ut/inn med noen få tastetrykk dersom du ønsker det.

Her kan du sjekke om du er medlem og evt. melde deg ut/inn (ekstern lenke)

Les også: Statskirken kan miste mange medlemmer

Direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet tror mange som allerede hadde bestemt seg, benyttet anledningen til å melde seg ut elektronisk, og at dette er årsaken til det høye antallet utmeldinger på mandag.
– Selv om det aldri har vært vanskelig å melde seg ut av kirken, har mange latt være å sende utmeldingsskjema eller rette feil i registeret. Denne selvbetjeningsløsningen gjør det enklere å melde seg ut, sier Jens-Petter Johnsen.

På Facebook og Twitter er det flere som melder at de har tatt i bruk den nye tjenesten, ifølge Vårt Land.

Bloggeren Sunniva Rose skriver på Facebook: «I dag har jeg meldt meg ut av kirken. Jeg har aldri meldt meg inn. (...) Du kan også enkelt melde deg ut, hvis du, som meg for eksempel bare har blitt tvangsinnmeldt («ved en feil», ifølge utmeldingsinformasjonen).»

NRK-journalist Andreas Hadsel Opsvik på Twitter: «Meldte meg ut av kyrkja for tredje gong i dag, får tru det fungerar når det er digitalt.»

Kan bruke bank-ID

– Med 3,8 millioner medlemmer trenger kirken enkle og gode ordninger for å holde medlemsregisteret à jour. Derfor har Kirkerådet nå lagt til rette for at den enkelte selv kan bruke bank-ID eller annen elektronisk identifikasjon og rette feil direkte i databasen til medlemsregisteret. Gjennom ID-porten er det åpnet for både innmelding og utmelding av kirken, sa Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet til VG da ordningen ble kjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder