POLITILEDER: Kari-Janne Lid er leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: Trond Solberg , VG

Tre tenåringsgutter pågrepet for flere voldtekter

Skal ha vist videoer av seksuelle handlinger i klasserommet

Politiet i Oslo siktet tirsdag tre gutter i tenårene for flere voldtekter av mindreårige jenter. Seksuelle handlinger har blitt filmet og delt i sosiale medier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Oslo politidistrikt har over tid etterforsket flere anmeldte voldtekter knyttet til et ungdomsmiljø i Oslo. Vi gjennomførte i går en større aksjon hvor vi pågrepet tre gutter i tenårene som til sammen er anmeldte for flere voldtekter av mindreårige jenter hvorav noen var under den seksuelle lavalder, forteller leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid til VG.

Hun forklarer at etterforskningen har som mål å avklare om de siktede var over den kriminelle lavalder ved de eldste forholdene. En av de siktede er løslatt, og to vurderes fortløpende om de skal fremstilles for varetekt.

– Gjennom etterforskningen har politiet avdekket et ungdomsmiljø hvor vi ser en bekymringsfull seksualisert ungdomskultur hvor seksuell aktivitet og tilsynelatende frivillig sex filmes og deles på ulike sosial medier, noe som oppleves svært krenkende for dem som blir eksponert, og som har gitt alvorlige helsemessige og sosiale konsekvenser for flere av jentene, forklarer Lid.

Ekspertenes råd: – Vis interesse for barnas nettbruk

Gruppepress

Politiet sier de er bekymret både på jentene og guttenes vegne fordi det kan virke som om grensene for hva som er frivillig og lovlig, og hva som er påtvunget og krenkende seksuell atferd og handlinger er utydelige og uklare.

– Det kan virke som at det er et gruppepress for å være med på seksuelle utfoldelser, som filmes og senere deles, i fellesskap med flere til stede. Det er en forventning om at folk skal være med. Dette er en seksualkultur som bekymrer oss, sier Lid, som ønsker et sterkere fokus på hvordan digitale medier brukes blant unge i dag.

– Vi undrer oss over om de som er med på disse tingene er klar over konsekvensene.

Les også: Ex-lærer lurte barn til å dele bilder og video – nå får ofrene erstatning

Politiet håper etterforskningen skal avdekke hvor mye av det som skjer som er frivillig og ikke. Videre utelukker ikke politiet at etterforskningen vil avdekke ytterligere straffbare forhold, med flere gjerningspersoner og ofre.

– Vi mener det er grunn til å anta at flere kan ha blitt utsatt for seksuelt krenkende handlinger eller eksponering, ved deling av videoer, som de ikke har turt å anmelde på grunn av press og frykt for represalier og utfrysing, sier Lid.

Hun forteller at noen av forholdene går «noe tilbake i tid», men ønsker ikke spesifisere hvor langt tilbake.

Har du opplevd å ha blitt truet til å dele ting du ikke ønsker på nettet? Kontakt VGs journalister her

Skal ha vist videoer i klasserommet

Politiet ønsker heller ikke å si noe konkret om hvilket miljø det er snakk om, men forteller at saken dukket opp da man etterforsket en voldssak. I forbindelse med den kom det opplysninger om jenter i et miljø som følte seg utsatt for voldtekt.

Kari-Janne Lid forteller at de vet at mye blir filmet og delt. Ifølge opplysningene til politiet skal dette ha skjedd på blogger og lukkede facebookgrupper. Videoer skal ifølge politiets opplysninger også ha blitt vist direkte fra mobiltelefoner til medelever i klasserommet.

– Vi vet at noe av det som er filmet er delt, men foreløpig kjenner vi ikke omfanget. Filming av personer i seksuell aktivitet uten samtykke kan være straffbart. Deling av slikt materiale er straffbart. Det samme er medvirkning til slik deling, sier Lid.

Kripos: – Én person kan forgripe seg på hundrevis

Gjennom etterforskningen har politiet tatt beslag i datamaskiner og mobiltelefoner som nå blir gjennomgått, sammen med ulike kontoer i sosiale medier.

– Vi vet at en del av sexen skjer frivillig, men fra videoer kan vi for eksempel se om det har skjedd ufrivillig for noen som har vært overstadig beruset.

I tillegg til store mengder digitale beslag skal politiet gjennomføre rundt 40 vitneavhør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder