BESTEMMER: Beslutningsforum for nye metoder , Fra venstre Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest, Lars Vorland, adminstrerende direktør i Helse Nord, Daniel Haga, som nå er direktør for samhandling i Helse Midt-Norge, Øistein Myhre Vinje, observatør fra de Regionale brukerutvalgene. Foto: Anne May Knudsen, Helse Nord RHF ,

Holder medisin-prisen hemmelig

Norge og andre land får ofte store rabatter på medisinene fra
legemiddelfirmaene. Men hva sluttprisen for et legemiddel er, er ofte hemmelig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Som VG tidligere har skrevet, er Norge nå i forhandlinger med legemiddelfirmaet Roche om prisen på brystkreftmedisinen Kadzyla. Også den kan ende med å bli hemmelig.

– Vi forhandler, men om det blir en hemmelig avtale eller ikke, det vet vi ikke. Vi må se på sluttproduktet, sier Lars Vorland, leder i Beslutningsforum for nye metoder, til VG.

Bakgrunn: Tone (51) får ikke livsforlengende medisin fordi den er for dyr

Får medisin-rabatter

Norge og andre land får ofte rabatter fra legemiddelfirmaene når de innfører medisiner, slik at prisen blir langt lavere enn først forespeilet. Men hvor mye prisen lander på til slutt, er ofte hemmelig.

Da norske myndigheter innførte medisinen Olaparib tidligere i år, var prisen først på 876 936 kroner per såkalte «kvalitetsjusterte leveår». Det syntes norske myndigheter var for høyt, og har forhandlet seg frem til en lavere pris. Hva den nye prisen er, er hemmelig.

Onkolog: – Uheldig

Stein Sundstrøm, leder i onkologisk forening, reagerer på hemmeligholdet.

– Jeg synes det er uheldig. Vi har hørt fra den farmasøytiske industrien at de må gjøre det hemmelig ut fra konkurransehensyn. Beslutningsforum mener også at det er uheldig med hemmelige prisforhandlinger, men har likevel gått med på dette for å få ned prisen. Men primært burde den farmasøytiske industrien vært mer renhårige, og priset medisinene sine lavere i utgangspunktet, mener han.

Heller ikke Beslutningsforum, som bestemmer hvilke legemidler som skal innføres og ikke, synes det er enkelt at prisen er hemmelig.

– Vi liker det ikke. Vi er hundre prosent offentlig finansiert, og da bør det være åpenhet om hva vi bruker pengene på, mener Lars Vorland.

Da Beslutningsforum ble opprettet på vårparten 2014, ville de ikke ha hemmelige prisavtaler.

– Vi famlet litt i begynnelsen og lurte på hva vi skulle gjøre. Så kom Norheim-utvalget med sin innstilling, som sier at under visse forhold så er det akseptabelt å inngå hemmelige avtaler nettopp fordi du kan behandle mange flere pasienter.

Les også: May Gunn kan få kreft igjen. Da kan en ny medisin være løsningen

Har kostet over 700.000

Selv om den endelige prisen ofte er hemmelig, har Beslutningsforum en egen irka-grense de kan forholde seg til.

– Når prisen passerer 700.000 per kvalitetsjusterte leveår, så begynner vi å skjerpe oss, men vi har vedtatt priser over det, sier Vorland.

– Det er et veldig vanskelig område. Ideelt sett så tror jeg alle parter tenker at åpenhet er bra. Hvis det er sånn at man for å få disse rabattene må akseptere hemmelighold, så er det viktigste for oss at pasientene får tilgang til medikamentene. Det er klart det også er utfordrende med såkalte hemmelige avtaler, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder