PASS PÅ: Brannvesenet har en rekke tips til studenter og andre som skal ut i leiemarkedet.

PASS PÅ: Brannvesenet har en rekke tips til studenter og andre som skal ut i leiemarkedet. Foto: Oslo brann- og redningsetat.

Brannvesenet advarer studenter på boligjakt mot brannfeller

Ikke ta for gitt at alt er som det skal i boligen du vil leie, advarer Oslo brann- og redningsetat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Denne uken sendte Samordna opptak ut over 91 000 tilbud om studieplasser ved norske universiteter og høyskoler. For mange unge betyr det at de for første gang skal flytte hjemmefra, og for noen er den nye boligen å finne på det private leiemarkedet.

Oslo brann- og redningsetat oppfordrer nå studenter til ikke å velge private utleieboliger som ikke er brannsikre.

– Vi er redde for at studenter i et presset marked for å få hybel og leilighet treffer forhastede beslutninger, der de ikke tenker godt nok over å ha et trygt sted å bo, sier Hege Hammer, leder ved brannforebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat til VG.

Det er særlig i kjellerleiligheter og loftsleiligheter at brannvesenet har erfart at rømningsveiene ikke har vært gode nok.

– Det har vært kjellerrom hvor det er kronglete å komme seg ned, med små kjellervindu hvor det har bodd både en og flere personer i lokalet. Vi har også sett kjellerrom hvor det har vært en lysgrav utenfor, og over denne har det vært et gitter som ikke går an å få opp, og da kommer du deg ikke ut.

Brannsikkerhet ikke avgjørende

PÅ BOLIGJAKT: Sofie Hjorthol. Foto: Privat

Sofie Hjorthol (21) fra Trondheim skal i august flytte til Oslo for å studere, og for tiden er hun på jakt etter bolig. Hjorthol forteller at hun ser etter et sentralt bosted, gjerne et rom i et bokollektiv, slik at hun kan bli kjent med nye folk.

Brannsikkerheten i boligen hadde hun ikke tenkt på når VG ringer.

– Nei, det har jeg faktisk ikke tenkt på i det hele tatt. Det er sikkert fordi jeg er ung og ikke har så mye erfaring med å leie eller være på utkikk etter potensielle farer, sier hun.

Hun tror ikke brannsikkerheten blir et avgjørende spørsmål for henne videre i jakten:

– Det er få leiligheter på veldig mange studenter, så det ender med at folk tar det de får og at sikkerheten kanskje blir litt nedprioritert, sier Hjorthol.

Ida Melsæter (20) fra Molde er også på utkikk etter rom i et bokollektiv i hovedstaden. Hun sier det ikke er sikkert hun hadde tenkt over brannsikkerheten på en visning i en bolig.

PÅ BOLIGJAKT: Ida Melsæter. Foto: PRIVAT

– Det handler mer om å like stedet, og brannsikkerheten kommer kanskje ikke først. Men om det hadde vært snakk om en selveier, hadde jeg kanskje tenkt mer på det, for eksempel om vinduene er så små at det er vanskelig å komme seg ut, sier Melsæter.

Fikk du med deg? Husdyrenes helter: Brannmennene som redder alt fra katter til bier

Huseiers ansvar

I 2014 stengte brannvesenet i Oslo totalt 15 ulike boforhold på grunn av overhengende fare for at liv kan gå tapt ved en hendelse, opplyser Hammer.

Hun sier brannvesenet ikke har tall på omfanget av boliger på det private markedet som ikke er godt nok brannsikret.

– Vi er avhengige av tips for å få vite om dette og jobbe videre med det. Meld fra om du mener at du kommer over ulovlige boforhold, sier hun.

– Hva mener dere med kyniske utleiere?

– Dem som eier og ser en mulighet til å tjene penger, men ikke tar det ansvaret de er pålagt med tanke på at en bolig skal være trygg og sikker, sier Hammer.

– Det skal være to uavhengige rømningsveier. Den ene kan være et vindu som er stort nok til at du kan komme deg ut av det. Huseier har også ansvar for at det er varsling- og slukkeutstyr på plass, sier hun.

Les også: Studenter som trener gjør det bedre faglig

Fikk ikke instruksjoner

En undersøkelse fra Norsk brannvernforening i 2014 viste at 79 prosent av alle studenter som leier bolig under studiene, leier bolig av private aktører.

Rundt halvparten av dem som leide bolig privat sammen med andre, hadde ikke fått instruksjoner om brannsikkerheten av utleier.

Undersøkelsen viste også at kun 30 prosent av studentene som bodde i organiserte studentboliger, hadde fått informasjon om slokkeutstyr.

Kommunikasjonsdirektør Nina Langeland i Studentsamskipnaden i Oslo forteller at brannsikkerhet er et viktig tema for dem og at det nå gjøres ytterligere tiltak for å skjerpe sikkerheten.

– Våre brannvarslingsanlegg er koblet til brannvesenet. Vi har også en brannquiz som vi har testet ut og nå skal innføre på alle studenthusene, slik at vi gjør studentene oppmerksomme på at de vet hva som gjelder med tanke på brannsikkerhet i SiO, sier Langeland.

Også studentboligene tilhørende Studentsamskipnaden i Bergen er koblet direkte til brannvesenet, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen ved Studentsamskipnaden i Bergen.

– Vi har også brannkurs som alle studenter som skal bo i våre boliger må ta på nettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder