BLIR SETT NED PÅ: De norske venninnene Laial Ayoub (t.v.) og Maryam Trine Skogen påpeker at ingen hadde sagt noe om at man badet i treningstøy. – Siden dette er et muslimsk plagg blir det sett ned på, sier de. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Norske Laial og Maryam: Derfor vil vi bruke burkini

Frp: Burkini bør forbys i skolen

Franske ordførere vil forby burkinien fordi de mener den er kvinneundertrykkende. Norske Laial og Maryam Trine mener det er helt motsatt - og bærer sin burkini med stolthet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Burkinien er med på å redde liv. Kvinner bør heller dekke seg til og lære å svømme, enn å droppe det på grunn av fordommer, sier Laial Ayoub.

Hun er selv aktiv bruker av burkini og engasjerer seg i debatten som nå raser over hele Europa. Ayoub, som driver Hijabbloggen ved siden av jobben, mener det omstridte forbudet i Frankrike flytter grensene for hva et samfunn skal regulere.

I slutten av august ble nemlig Nice den 15. byen i Frankrike som forbød det muslimske badeplagget. En administrativ domstol fastslo fredag at forbudet var ulovlig, men flere borgermestere har sagt at de likevel vil håndheve forbudet.

I Norge er bruken av den muslimske badedrakten tillatt i alle kommuner - men bruken av burkini i skolesammenheng og i svømmeundervisningen er omdiskutert.

– Ikke opp til myndighetene

Venninnene Laial Ayoub og Maryam Trine Skogen er enige om at ingen myndigheter bør kunne bestemme hvor mye eller lite man skal ha på seg.

– Det er mange fordommer der ute, og jeg er lei av å bli diktert, sier Skogen, som også er aktiv blogger.

Sett denne? Nå er det lov å bruke burkini i oslo-badene

Saken fortsetter under bildet

VIL SELV BESTEMME HVA HUN SKAL GÅ I: Maryam synes det er skremmende å se tendensene som vises i Frankrike. Her viser hun stolt frem badetøyet sitt. Foto: PRIVAT

Brukte hijab i skjul

Skogen kjøpte sin første burkini for ti år siden, og kler den stolt på seg når hun skal bade.

– Folk hadde ikke brydd seg om man badet i treningstøy. Men med en gang man dekker håret, er det muslimsk. Det er det religiøse symbolet det reageres på, sier hun.

– Det er skadelig for muslimer å måtte skjule at man er den man er. Den muslimske badedrakten gjør at muslimske kvinner får være med, og ikke minst får lyst til å lære seg å svømme. En muslimsk badedrakt er jo nettopp det som gjør at vi føler at vi kan være med på ting: At vi kan delta på lik linje med alle andre i samfunnet, sier Skogen.

– Mange mener hijab og burkini ikke er religiøse plagg, men at de er kvinneundertrykkende. Hva tenker dere om det?

– Jeg har ingen menn i livet mitt som tvinger meg til å bruke hijab. For meg er det en del av min religion. Ved å bruke den føler jeg at jeg kommer nærmere Gud. Jeg brukte det ikke før jeg var ca. 11 år fordi moren min var redd jeg skulle bli mobbet eller at folk skulle tro jeg var tvunget til å gå med den. Så brukte jeg den i skjul lenge. Det var for min egen del, sier hun.

– Det å dekke seg til er en del av religionen vår. Men det er en valgfrihet, og ingen skal tvinges. For meg handler det om ærbarhet, tradisjon og identitet. Man kjennes igjen som troende.

BEHAGELIG PÅ: Når Maryam skal bade ute bruker hun alltid det muslimske badetøyet burkini. – Det er utrolig behagelig på, sier hun.

Venninnene mener terrorgrupper har misbrukt islams navn og dermed skapt negative assosiasjoner til muslimske plagg.

– Vi lider under det. Det er ingen bomber inni her, sier Skogen og peker på sjalet hun har på hodet.

Ayoub, som har bodd i Norge i 26 år, mener hun har sett en endring i det norske samfunnet de siste årene.

– Muslimer har blitt en mer uønsket gruppe hvor enn de er i landet. Jeg har vært her lenge, men først nå de siste årene merker jeg fordommene sterkest. Også når det kommer til arbeidslivet, selv om jeg snakker språket flytende, sier hun.

Folk bør kle seg som de vil

– Jeg kjenner muslimske menn som ikke tør å gro langt skjegg, enda det er mote. Det er liksom disse knaggene på at alt som går i muslimsk retning skal være farlig, og det er utrolig synd, sier Ayoub.

Det er viktig for venninnene å ha rett til å gå med hva man vil. De vil bestemme over sin egen kropp.

– Jeg forventer ingenting fra andre. De må gjerne kle seg som de vil, men jeg vil få lov til å være 100 prosent meg selv jeg også, uten at det skal sees ned på, sier Ayoub.

IKKE UNDERTRYKT: Det hører til venninnenes religion å gå med muslimske plagg. Også burkini. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Frp: Burkini bør forbys i skolen

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mayzar Keshvari, mener bruk av burkini i skolesammenheng bør forbys.

– Burkini, hijab, burka, niqab og annen islamistisk uniformering hører ikke hjemme i det norske samfunn generelt og i skolen spesielt. Barn skal ikke påtvinges slike plagg og seksualiseres etter pervers islamistisk norm, sier han.

– Bør burkini forbys i Norge?

Burkini er generelt en uønsket ting i samfunnet, det er en del av islamistisk form for uniformering i det offentlig rom som er uakseptabelt. Men å forby det helt er det ikke grunnlag for. Når det kommer til bruk i svømmehaller bør man vurdere å ha restriksjoner på grunn av hygiene. Det er en grunn til at folk ikke bruker drakter og klær i svømmebasseng.

– Hva med religionsfriheten?

– Man har lov til å utøve den religionen man vil. Men det skal ikke gå ut over lover og regler i landet. Det handler om hva slags samfunn vi ønsker oss. Det er ikke et samfunn basert på islamistiske tradisjoner og verdier. Den massive innvandringen til Europa og Norge har bidratt til en reell verdikamp som må tas på alvor, dersom vi ønsker et fritt, liberalt Norge, må vi bekjempe autoritære krefter som islamisme og alt det representerer.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er det opp til den enkelte kommune og fylkeskommune å ta en vurdering i denne typen saker om spørsmålet skulle bli like betent i Norge. Per i dag tillater alle landets skoler bruk av det heldekkende badetøyet.

– Burkini er et plagg som er utviklet for å kunne svømme i. Av den grunn er det enkelt å godta at man bruker burkini i svømmeopplæringen, sier Tor Arne Volden, administrasjonskonsulent ved Norges Svømmeforbund.

PÅ STRANDEN I BURKINI: Dette bilde viser en tunisisk kvinne som går i det muslimske badetøyet. Her bader hun i stranden Ghar El Melh i Tunisia. Foto:AFP PHOTO / FETHI BELAID

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder