Ny VG-måling: Liten Arbeiderparti-smell i Sarpsborg

SARPSBORG/OSLO (VG) Vi må 20 år tilbake i tid for å finne dårligere resultat for Ap i Sarpsborg. Men de ser likevel ut til å bli sittende med makten.

  • Cathrine Ekehaug
  • Geir Molnes
  • esfurune
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helt siden 1913 har Arbeiderpartiet hatt ordføreren i Sarpsborg. De har vunnet alle valg med soleklar margin i en mannsalder – og vel så det.

Dersom dagens VG-målingen for Sarpsborg blir gjeldende valgdagen, ser det ut til at de greier seg også i år. Målingen viser 42,6 prosent, hele 23,7 prosentpoeng foran nestemann Høyre (18,9). Men det ryker tre mandater, fra dagens 21 til 18. Det gjorde det også i 2011.

Sarpsborgs yngste kandidat: Stian (17) kan bli valgt inn i bystyret

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) tar målingen med fatning:

– Jeg vet ikke hvorfor vi går tilbake på målingen, men jeg tror det blir et jevnt valg der hver stemme kommer til å telle, sier han til VG.

For øvrig ser det ut til at kvinnelige sarpinger mer begeistret for Ap enn mennene. 46 prosent av kvinnene ville stemt Ap dersom det var kommunevalg i dag, mens 39,2 prosent av mennene ville gjort det samme.

Stupte i 1995

Selv om resultatene alltid har vært jevnt høye for Ap i Sarpsborg, gjorde de et stup på over 10 prosentpoeng fra 1991 til 1995. Det året fikk partiet en rekordlav oppslutning på 32,9 prosent. Ikke at det hadde så mye å si. Det neste største partiet det året var protestpartiet Det Demokratiske Samlingspartiet (DDS), som ble dannet på grunn av sykehusstrid.

– Det året var det en kamp om å bevare akuttmottaket og fullverdig sykehus i Sarpsborg. Arbeiderpartiet på fylkesnivå gikk inn for å samle det i Fredrikstad, forklarer Bernt Lyngstad, redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad.

En tidligere Ap-ordfører i Tune kommune, som var en egen kommune frem til 1992, dannet partiet. Paritet fikk en voldsom oppslutning under valget i 1995. Sammen med Høyre gjorde partiet en avtale om å ta fra Ap ordførervervet. Men i siste liten hoppet Høyre av og allierte seg med Ap.

– Dermed fikk Ap beholde ordførerposisjonen. Så faktisk var det Høyre som satte en stopper for et oppbrudd i den lange rekken med Ap-ordførere, forteller Lyngstad.

– Ordfører for alle

Siden den gang har Arbeiderpartiet klatret oppover igjen, og ordføreren håper og tror den høye oppslutningen over tid skyldes god politikk.

– Jeg tror også at vi har klart å fornye oss underveis, og at vi har hatt et godt samarbeid med andre partier. For min egen del har jeg prøvd å være en ordfører for alle, sier han.

Følg valgkampen i VGs direktestudio #VGvalg

JEVNT: Ordfører Sindre Martinsen-Evje (AP) tror valget blir jevnt. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Lekker til alle

Men tross høyt resultat i alle år, er det altså registrert en liten nedgang i år. Hvor tar egentlig Arbeiderpartiets velgere veien i Sarpsborg?

– I Sarpsborg lekker Arbeiderpartiet rett og slett i alle retninger, men flertallet av velgerne går til rødgrønne partier, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

I en rekke byer mister Arbeiderpartiet mange velgere til Miljøpartiet de Grønne, og Sarpsborg er intet unntak. Ifølge dagens måling ville 13,3 prosent av dem som stemte Ap i 2013 stemt MDG i dag. Miljøpartiet lander på 4,5 prosent, og det sikrer dem to mandater. Særlig unge i alderen 18–29 (6,1) og voksne mellom 30–44 (7,8) stemmer MDG.

Tilbakegang for Høyre

Høyre mister ifølge dagens måling ett mandat, og går fra ni til åtte. Deres blå brødre i Fremskrittspartiet gjør det omvendte, og går fra seks til syv mandater i bystyret. Målingen viser 16,3 prosent, frem 2,3 prosentpoeng fra 2011. Her er det også store kjønnsforskjeller: Hele 21,1 prosent av mennene ville gitt Frp sin stemme, mot 11,4 prosent av kvinnene.

Ifølge målingen vil både Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet beholde sitt ene mandat i bystyret på mandag. Henholdsvis 2 prosent av sarpingene ville stemt på Venstre og SV, mens 2,6 prosent ville stemt Sp. Det er en liten tilbakegang for alle tre.

Rødt og De Kristne inn

Kristelig Folkeparti går også tilbake, fra 5,8 ved forrige kommunevalg til 4,4. Dermed ryker det ett av deres tre mandater. De Kristne derimot får ett mandat inn med 2 prosent av stemmene. I InFacts tabell ligger disse under «andre».

Rødt har også karret seg frem, og ifølge målingen får de 1,8 prosent oppslutning, og dermed ett mandat i bystyret. Pensjonistpartiet går også frem, fra 2,5 prosent til 3 prosent. Deres ene mandat fra 2011 blir dermed sittende.

Kilde til tidligere valgresultat: Poll of polls, NRK valg, Wikipedia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder