IKKE FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke fornøyd med hvordan sonderingssamtalene har gått foreløpig, og mener de andre partiene har mer å gi. Foto: Trond Solberg

Stor avstand mellom de borgerlige

Venstre kan ikke leve med resultatet av sonderingene på asyl og miljø som ble presentert onsdag. Samtidig mener Venstre-leder Trine Skei Grande at det er mer å hente.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er fortsatt stor avstand mellom de fire ikke-sosialistiske partiene i helt sentrale saker som asyl- og innvandringspolitikk, miljøpolitikk og pengebruk, skriver Aftenposten.

Flere av medlemmene i Venstres og KrFs stortingsgrupper - som onsdag fikk et lite innblikk i resultatene av ni dagers sonderinger mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre - uttrykte torsdag overraskelse over hvor stor avstanden var i saker der utfallet er helt avgjørende.

Det gjelder blant annet asylpolitikken, Lofoten og kommuneøkonomi/handlingsregelen.

- Venstre må absolutt ha mer når det gjelder miljø, sier en Venstre-kilde.

Samtidig oppleves det i sentrumspartiene at Høyre kunne ha «gitt mer». Det er noe av grunnen til at man, særlig i Venstre, har tro på at det fortsatt kan være mye å hente, også i de vanskelige sakene som asyl og miljø.

Frp-Siv: Tror på avgjørelse om kort tid

Frp-leder Siv Jensen sier til VG at hun tror en endelig avgjørelse kommer i løpet av få dager.

Sonderingene er ennå ikke i dramatisk tidsnød, men dagene løper fort. Det er allerede brukt flere dager i denne fasen av regjeringsforhandlingene enn det Høyre la opp til rett etter valget.

Solberg har bare to uker på seg til å legge hele regjeringskabalen, inkludert fordelingen av statsrådsposter mellom partiene som skal med.

Det er en utbredt oppfatning at det hele må være klart senest fredag 11. oktober, dagen for tildeling av Nobels fredspris. Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen legger fram sitt siste budsjett mandag 14. oktober, og regjeringen går av like etter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder