KVELDSMØTE: Budsjettforhandlingene foregår for tiden i Stortinget, med KRF og Venstre på den ene siden av bordet, og Høyre og FRP på den andre. Fra venstre: Terje Breivik, Venstre, Hans Olav Syversen, KrF, Svein Flåtten, Høyre og Gjermund Hagesæther, Frp Foto: HARALD HENDEN/VG Foto: ,

Går mot dramatisk kveld i drakampen om budsjettet: Ekspert-triks: Slik kan forhandlingene reddes

Kveldstips: Melkekuene kan melkes enda litt mer: Resultat 300 mill kr.

Her er oversikten som viser hvordan Solberg-regjeringen planlegger å tappe statens selskaper for utbytte. - Små oppjusteringer kan løse opp de pågående forhandlingene om budsjettet, sier ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- De enkleste ”harry-pengene” som kan hjelpe opposisjonspartier eller forhandlerne ut av knipe er høyere utbytte fra statlige foretak, sier sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse.

Mandag kveld er det liten fremgang i budsjettforhandlingene, da det enda ikke er planlagt når de nye møtene mellom regjerings- og samarbeidspartiene skal finne sted.

Gammelt trisk i boken

Strøm har vært med å benytte muligheten før:

- Gjennom mine fire år som rådgiver for Høyres finansfraksjon i 2006-2010, husker jeg dette ble benyttet. Hvis opposisjonen tar tre prosentpoeng høyere utbytte fra disse statlige selskapene, vil det fremskaffe ca 300 millioner kroner til ”gode formål” i innspurten av forhandlingene mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF. Fristende, men sikkert ikke riktig for de ulike selskapene, sier han.

Statkraft-melkeku

Tabellen som Venstres fraksjon i finanskomiteen har fått fra Finansdepartementet viser hva som ligger an til å bli overskuddet i de ulike statlige selskapene og hvor mye regjeringen i statsbudsjettet har planlagt å ta i utbytte.

Den store melkekua er Statkraft hvor regjeringen planlegger å stikke av med 85 prosent av overskuddet i utbytte.

Avinor

Investeringsselskapet Argentum flås imidlertid mer; der planlegges å hente ut hele overskuddet.

Mens et selskap som Avinor eksempelvis, som ligger an til å få et overskudd på nesten 1,3 milliarder kroner, slipper unna med 39 prosent utbytte.

- Som man ser fra tabellen er mye finansiering allerede i forslaget til Statsbudsjett 2015 med ca 6,7 mrd kroner, hvor Statkraft er 5,2 mrd kroner.

- Jeg antar at deleide selskaper som Statoil, DnB og Telenor gir enda mer inn, men der kan ikke Regjeringen overstyre beløpene, sier Strøm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder