KREVER SVAR: Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide, her med statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande rett etter partilederdebatten under Arendalsuka - elleve dager før regjeringen åpnet 24. konsesjonsrunde. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Hareide og Grande forlanger full redegjørelse etter olje-skandalen

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke fornøyd med Tord Liens beklagelse
og forklaring. – Vi må til bunns i denne saken, sier Hareide.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Den uryddigheten som har vært i denne saken har vært uheldig for Tord Lien som statsråd, men også for samarbeidet mellom regjeringen og oss. Det har skapt et inntrykk av at en svært viktig sak for KrF og Venstre ikke har blitt respektert og tatt på alvor av regjeringen, sier KrF-lederen til VG.

FEILINFORMERTE SJEFEN: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Erna freder oljeministeren: – Har full tillit til Tord Lien

– Statsministeren har blitt løyet til. Hun sier at hun har tillit til ham, men det gjenstår fortsatt mange ubesvarte spørsmål på dette tidspunktet. Det viktigste er å få en god forklaring på hvordan det var mulig å la dette skje, sier Trine Skei Grande til VG.

Dermed gjentar og forsterker Hareide kravet om forklaring han kom med til NRK fredag kveld, og får altså støtte fra Venstre-lederen.

Må forklare

Sent fredag kveld innrømmet olje- og energiminister Tord Lien overfor VG at han feilinformerte statsminister Erna Solberg (H) og, ved en feil, ledet henne til å tro at Lofoten og Mørekysten ville bli holdt utenfor den 24. runden med oljeleting på norsk sokkel.

Les også: Olje-Tord viste ikke frem olje-kartet til regjeringskollegene

Men Hareide forlanger at regjeringen forklarer hvordan eller hvorfor Olje- og energidepartementet (OED) i brevet til oljeselskapene likevel valgte å inkludere Lofoten og Mørekysten på listen over områder som oljeselskapene kunne undersøke og sende inn såkalte nomineringer på.

– Slik jeg forstår Liens svar så har altså OED, etter at saken er behandlet i regjeringen og statsministeren har fått alle dokumenter tilsendt til seg, gått inn i en pressemelding og i brevet til selskapene og fjernet et helt avgjørende premiss. Det er klart vi ikke kan slå oss til ro uten å få vite hvordan det kunne skje, sier Hareide.

Brøt samarbeidsavtalen

Han vil be regjeringen om en skriftlig forklaring.

Se kartene: Slik ville Olje-Tord åpne Norge for oljeselskapene

– Jeg kommer til å sende et spørsmål til regjeringen fra Stortinget og be om en fullstendig redegjørelse av hvordan dette kunne skje. Tord Liens generelle svar om at han har ansvaret og at han gjorde en feil er ikke tilstrekkelig. Denne saken er svært alvorlig fordi den har vært et brudd på samarbeidsavtalen, på forvaltningsplanene og på vernebestemmelsene. Derfor trenger vi en fullstendig forklaring det ikke hersker tvil om, sier Hareide til VG.

Han gjentar samtidig kravet om at kartene over leteområder som er åpne for oljesøknader fortsatt inneholder et 124 kvadratkilometer stort område utenfor Jærkysten.

Les saken: Regjeringen åpner for oljesøknader i vernet område

– Det er to ting som er viktige for meg nå. Det ene er at regjeringen umiddelbart får fjernet området utenfor Jærkysten fra kartene, slik at de overholder vernebestemmelsene. Det andre er at vi får en fullstendig forklaring på hvordan hele denne saken oppsto. De andre delene av denne saken mener jeg de nå har ryddet opp i, sier Hareide.

Skal løse floken med nye kart

Klima og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier at regjeringen vil komme med en endelig løsning på bråket om olje-kartene, men ikke før til våren 2017.

– Til våren vil vi rulle ut nye, digitale kart som vil vise ulik status på alle områder på kontinentalsokkelen. Der vil det være klart hvilke områder som er unntatt gjennom forvaltningsplanene. Vi vil også legge inn vernesoner, skipsleder, korallrev gyteområder og andre områder som har spesiell status. Dermed vil det være klart for alle hvilken status ulike områder på sokkelen har, sier Helgesen.

Han legger til at det uansett ikke er aktuelt med oljevirksomhet i den nye vernesonen på Jæren, selv om en stor del av sonen ligger i en blokk som formelt er åpnet.

På spørsmål om det nå blir laget nye kart for 24. konsesjonsområde, slik Venstre og KrF har krevd, viser Helgesen til olje og energidepartementet.

Lien svarer

Olje- og energiminister Tord Lien svarer dette på kravene fra KrF og Venstre:

«Som jeg har redegjort for overfor både VG og NRK var det OED som utarbeidet og sendte ut nominasjonsbrevet den 29. august. Det var derfor også departementet som kom med det faglige innholdet i pressemeldingen fra statsministerens kontor. I teksten SMK mottok og som ble publisert i forbindelse med pressekonferansen 29. august var det ved en inkurie ikke noe som kunne gi inntrykk av at blokker unntatt i tidligere nominasjonsrunder nå skulle inkluderes. Dette kom først fram av en revidert versjon av pressemeldingen publisert senere på dagen av OED. Det som har skjedd den siste tiden skyldes feil vurdering og ikke dårlige intensjoner. Det beklager jeg. Jeg har vært opptatt av at vi raskt skulle rette opp slik at det ikke skal hefte noen tvil ved regjeringens politikk.»

Om området utenfor Jæren skriver Lien:

«Når det gjelder det marine verneområdet ved Jæren er det viktig å skille mellom det som står i Samarbeidsavtalen, forvaltningsplaner, og andre forhold. I går uttalte klimaministeren at dette er ikke noe nytt og at det er ikke formålstjenlig å bruke petroleumskartene til å avmerke ulik status. Dette området har vært midlertidig vernet siden 2005. Jeg er helt enig med klimaministeren i dette. Også de rødgrønne utlyste konsesjonsrunder i denne blokken selv om området hadde vernestatus. »

Om kritikken fra Skei Grande skriver Lien:

«Det som har skjedd den siste tiden skyldes ikke dårlige intensjoner . I lys av det jeg har forklart er påstanden fra Skei Grande naturligvis heller ikke riktig.»

Les også

 1. Erna etter olje-skandalen: – Har full tillit til Tord Lien

  Statsminister Erna Solberg (H) rykker ut og forsvarer sin olje- og energiminister etter at han innrømmet å ha…
 2. Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg

  Etter massivt press legger olje- og energiminister Tord Lien (Frp) seg nå paddeflat og innrømmer at han oppga feil…
 3. Olje-Tord viste ikke frem olje-kartet før regjeringen sa ja

  Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen sa ja til å starte en ny runde med oljeleting utenfor norskekysten, uten…
 4. Refser Venstre for å la Olje-Tord slippe unna etter Lofoten-saken

  Bellona, De Grønne og SV kritiserer Venstre for å la oljeminister Tord Lien (Frp) slippe billig unna etter at han…
 5. Her vet ikke Erna at hun åpner Lofoten for olje-selskapene

  Her åpner statsminister Erna Solberg (H) 24. runde med oljeleting i Norge sammen med oljeminister Tord Lien (Frp).
 6. Slik ville Tord Lien endre olje-kartet

  Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) la opprinnelig opp til at oljeselskapene kunne søke om oljevirksomhet i helt inn…

Mer om

 1. Tord Lien
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg

 2. Regjeringen åpner for oljesøknader i vernet område

 3. Venstre og KrF krever at Olje-Tord må trekke olje-kart på nytt

 4. Oljeministeren om Lofoten-tabben: – Var klar over hvordan kartene så ut

 5. Pluss content

  Han ble tvunget av Erna

Fra andre aviser

 1. Lien bekrefter at han feilinformerte Solberg

  Fædrelandsvennen
 2. KrF og Venstre sår tvil om Solbergs forklaring av oljetabben

  Fædrelandsvennen
 3. Lien bekrefter at han feilinformerte Solberg

  Aftenposten
 4. VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

  Fædrelandsvennen
 5. KrF og Venstre krever konsesjonsrunde trukket tilbake

  Fædrelandsvennen
 6. VG: - Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no