VIL KJØLNE: Statsminister Erna Solberg (H) tror den opphetede debatten om reservasjonsrett vil avta - uten at hun trenger å løfte moralske pekefingre. Foto: JAVAD PARSA

Erna om reservasjonsmotstandere: - Dette er ikke en reservasjonsrett

Statsministeren hevder at regjeringen hverken er for eller imot at leger skal kunne reservere seg mot aborthenvisning. Høyre-folk skal få stemme fritt, lover hun.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge Erna Solberg (H) fronter ikke regjeringen noe standpunkt i den ene eller andre retningen i debatten om reservasjonsrett for fastleger. Det begrunner hun med at kommunene selv skal kunne bestemme hvorvidt fastlegene skal få si nei til aborthenvisning. Denne råderetten er noe KrF ønsker å gå en ny runde på.

- Det har vært diskusjon i Høyre tidligere, og med dette forslaget er vi hverken for eller mot. Det vi har lagt frem, er ingen av delene, sier statsministeren til VG.

- Så forslaget som er ute på høring om utvidet reservasjonsrett for fastleger, er ikke et forslag for reservasjonsrett?

- Dette er en ikke en reservasjonsrett, men en mulighet forutsatt at kvinnen er godt ivaretatt, svarer Solberg.

Høyre-kvinner ut mot forslaget

Flere Høyre-kvinner har gått ut og flagget sine motforestillinger til at landets fastleger skal få reservasjonsadgang.

Blant dem er statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg, stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde og Erna Solbergs statssekretær Julie Brodtkorb. I 2012 mente Brodtkorb at fastleger som nekter å henvise kvinner til abort må slutte i jobben. Nå mener hun derimot at dagens abortordning er «et overgrep» mot kvinner.

I forrige uke gikk Bergens-ordfører Trude Drevland (H) ut og kalte regjeringens forslag forhistorisk.

30. april går høringsfristen ut for reservasjonsforslaget til regjeringen. Det er blitt stilt spørsmål om Høyre-leder Erna Solberg svinger partipisken for at partifellene skal gå god for reservasjonsretten.

- Skal få stemme hva de vil

Dette benekter statsministeren overfor VG.

- Stortingsgruppen har akseptert denne avtalen Høyre har med KrF og Frp. Den er en del av regjeringsgrunnlaget. Stortingsgruppen skal få bestemme hva den selv vil stemme, men dette har vært tydelig behandlet i vår gruppe.

- Er det altså lov å være imot utvidet reservasjonsrett i Høyre?

- Det er lov å ha mange meninger, men det er lurt å sette seg ned og se på hva som foreslås.

SJØLI KOMMENTERER: Høies paradokser

Tror at debatten vil kjølne

Erna Solberg registrerer at det er flere medieoppslag der politikere og samfunnsdebattanter opplever regjeringens reservasjonsforslag som en innskrenking av abortmuligheten.

Ifølge statsministeren vil ikke dette være tilfellet. Slik hun ser det, vil kvinnene med regjeringens endringsforslag møte et «klart og tydelig helsevesen» der de får rask hjelp.

- Jeg har stor tro på at den når den opphetede debatten roer seg, kan flere se at med dagens ordning kan kvinner uten forvarsel møte en lege som ikke vil hjelpe dem. Nå skal det bli mer åpenhet og ryddighet for den abortsøkende.

UENIGE MED SAMARBEIDSPARTNERE: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen (Frp) og helseminister Bent Høie (H) møtte mandag Venstre-leder Trine Skei Grande og fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen til et toppmøte for forskning og høyere utdanning i statsministerboligen. Venstre nektet under forhandlingene å skrive under på samarbeidsavtalen om reservasjonsrett for fastleger. Foto: ROGER NEUMANN

- Vil ikke si noe om hva Høyre-folk skal gjøre

- Bør Høyres lokalpolitikere bidra til å sørge for at kommunene gir fastleger anledning til å reservere seg, nå som dere foreslår at det skal være opp til kommunene?

- Reservasjonsmuligheten er til høring. Regjeringen vil ta stilling til høringsforslaget og vil komme til Stortinget med en skisse. Vi skal ikke kortslutte alle diskusjoner to og en halv måned før høringsfristen går ut, svarer Solberg.

- Men vil du oppfordre dine lokalpolitikere til å frede KrFs reservasjonsønske?

- Med regjeringens forslag gis det mulighet til reservasjon, forutsatt at det ikke går utover kvinnens rettigheter. Det er kvinnen som står i fokus. Vi må bruke tid på å forklare dette, slik at ingen frykter at kvinner ikke skal få ta abort lenger. Jeg vil ikke løfte pekefingeren, men tenker at debatten vil modnes etter hvert. Jeg vil ikke si noe om hva Høyre-folk skal gjøre.

Viser til Legeforeningen

- Var kommunenes råderett over utvidet reservasjonsrett et av premissene som lå til grunn da dere skrev under samarbeidsavtalen?

- Premisset var at vi skulle basere oss på kompromisset hos Legeforeningen, og Helse- og omsorgsdepartementet har bidratt til en tolkning.

- Hvilket kompromiss viser du til?

- Legeforeningens forslag gir alle kvinner mulighet til å søke abort og møte en lege som kan hjelpe dem, svarer statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder