Her bodde det 24 personer

Skredforsker: – Utrolige krefter har vært i sving

Husene under Sukkertoppen ble flyttet av rundt 5000 tonn snø. Svalbard-skredet sett fra luften gjør skredforsker Kjetil Brattlien bare mer forundret over at ikke flere liv gikk tapt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tall fra Sysselmannen viser at det til sammen befant seg 24 personer fordelt på ni hus da de dødelige skredet gikk lørdag formiddag. I tillegg var to hus tomme på dette tidspunktet.

– Av disse ble ni personer sendt til sykehus. Åtte av disse ni måtte graves frem av snømassene, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til VG onsdag.

To personer, Atle Kjartan Husby (42) og Nikoline Røkenes (2), omkom.

Nye bilder som ble tatt av lokalavisen Svalbardposten da Sysselmannen fløy over skredområdet tirsdag, viser i enda større grad enn før hvor stort og massivt skredet var, mener Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Skredforskeren er nå hjemme i Oslo etter noen intense dager i og over Longyearbyen for å få oversikt over området.

Les også: Her løsnet monsterskredet

FLYTTET ET BOLIGFELT: Husene ligger hulter til bulter og delvis nedgravd i snø etter lørdagens skred fra fjellet Sukkertoppen og ned mot spisshusene i Longyearbyen på Svalbard. Ett av husene var allerede revet da bildet ble tatt, for å sikre atkomst til veien som går gjennom boligfeltet. Foto: Geir Barstein , Svalbardposten

– Utrolige krefter

Enorme snømasser har flyttet de særpregede bolighusene som små monopolbrikker.

FÅR OVERSIKT: Ett av de ti husene som ble tatt av raset i forgrunnen mens helikopteret sjekker snøforholdene i fjellet. Foto: Terje Mortensen , VG

Bygninger ligger hulter til bulter, på skeive og tilfeldig etterlatt etter at snømassene har herjet med dem.

– Ett av husene har beveget seg om lag åtti meter. På sin ferd tok det med seg et annet hus foran seg. Det er helt utrolige krefter som har vært i sving, sier Brattlien til VG.

Den erfarne skredforskeren har jobbet på NGI i 20 år, men har aldri opplevd noe i nærheten av Svalbard-skredet.

– To tanker har satt seg fast i hodet mitt: Det ene er hvor massive skader det er. Det andre er at det er helt utrolig at det er to- og ikke flere liv som er gått tapt. Det er helt utrolig at tragedien ikke har fått et enda større utfall, sier Brattlien ettertenksomt.

Les også: Foreldrene til Nikoline (2) som omkom: Ubegripelig

Fem millioner kilo snø

Sammen med andre geologer har han beregnet bruddkanten til ca. 200 meter. Skredet brukte ca. 80 meter på å komme opp i en fart på rundt 80 kilometer i timen før det traff bebyggelsen.

Skredekspertene har regnet ut at rundt 5000 tonn – eller fem millioner kilo snø løsnet i raset.

Les også: Fullsatt kirke mintes Atle (42)

I ettertid mener ekspertene at man på tross av tragedien skredet førte med seg, kan prise seg lykkelige for at husene sto på påler.

Dermed kunne de flytte på seg og delvis seile nedover i skredet oppe i det øverste snølaget.

Tirsdag morgen ble arbeidet påbegynt med å rive to av de skredrammede spisshusene for å åpne veien inn til øvrig bebyggelse.

Husene er ubebodde og sto tomme da raset fant sted

Spisshusene, et ikonisk symbol på Longyearbyen, ble bygget i 1976.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder