Elever streiker og demonstrerer: Vi er imot fraværsgrensen

Plassen foran Oslo rådhus ble i dag fylt opp av streikende elever som nekter å godta de nye fraværsreglene. – Urettferdig mot oss alle, sier en av de fremmøtte.

  • Brage Steinson Wiik-Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

Fra høsten av skal regjeringen innføre nye fraværsregler som blant annet går ut på at elever ikke vil få godkjent faget, dersom de har 10 prosent eller mer fravær i dette.

– Det går ut over de svakeste elevene, slår politisk nestleder i Elevorganisasjonen Oslo, Julian Søderberg (16), fast.

Streik: Elever får fravær for å streike mot fraværsregler

SIER NEI: Julian Søderberg sier til VG at de vil fortsette å kjempe mot fraværsreglene så lenge de eksisterer. Foto: Terje Bringedal VG

– Selv om man lager de nye reglene for å slå ned på skulking, må man forstå at ikke alt fravær er like lett å dokumentere, sier Søderberg til VG.

Blant annet forklarer den engasjerte nestlederen hvordan elever som opplever mobbing eller psykiske lidelser, kan få problemer med fraværsreglene, fordi det ikke alltid er så lett å få godkjent fravær for dette. På elevorganisasjonens hjemmesider kaller de fraværsgrensen en «drop-outgaranti»

Roper klart og tydelig, Nei!

Fra muren foran trappene ved rådhuset i Oslo står Søderberg med mikrofonen i hånden og snakker til de fremmøtte streakerne.

–Vi er to kanskje tre kanskje fire tusen elever som roper sterk til Torbjørn, Nei! vi er imot fraværsgrensen, roper han høyt.

(Artikkelen fortsetter under bilder)

DEMONSTRERER: Flere tusen skoleelever hadde meldt seg på et Facebook-arrangement for dagens streik. Mange av disse møtte opp utenfor rådhuset i Oslo i dag. Foto: Terje Bringedal VG

– Man kan ikke bare gå til helsesøster og få legeerklæring fordi man blir mobbet. Dette tar tid og det er vanskelig for mange å snakke om, det er disse vi er redd fraværsreglene skal gå utover, sier han.

Streik: Elever får fravær for å streike mot fraværsregler

Elevorganisasjonen mener nå at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må ta ansvar for å finne en løsning på hvorfor elevene skulker. Blant annet ved å øke midlene til skolehelsetjenesten.

– Her går han rett ut med pisken å ha prøvd gulroten, mener Søderberg.

Over hele landet

Jørgen Skarstein, som er politisk nestleder i Elevorganisasjonen, sier til VG at det har pågått streiker over hele landet i en periode. Elever har selv tatt initiativ, men i dag er det flere fylkeslag som arrangerer streik. Ved over et titalls steder rundt om i Norge tar elever standpunkt i dag.

– Det vil også være en nasjonal storstreik arrangert av oss 17. juni sier Skarstein til VG.

Politiet anslår at det var om lag 1000 personer til stede på dagens demonstrasjon foran rådhuset i Oslo.

Så du denne? Elevene raser mot lovendring

Kunnskapsministeren har tidligere snakket med VG der han har begrunnet lovendringen med frykt for at elevene mister verdifull opplæring. Da skrev han følgende i en e-post:

Les også: Flinke piker kan også bli «dropouts»

– Elevene mister viktig opplæring når de er borte fra undervisningen. Høringsrunden vi hadde i fjor viste at mange skoleeiere, skoleledere og lærere delte denne bekymringen. Samtidig er det klart at elever i videregående opplæring er en sammensatt gruppe.

Derfor har vi også bestemt at det skal være unntak fra fraværsgrensen, blant annet. for sykefravær og politisk arbeid. Dette er nettopp for å sikre at grensen kun skal gjelde ubegrunnet og udokumentert fravær. Det er selvsagt en risiko for at noen likevel ikke vil møte frem til opplæringen. Jeg tror skolene allerede ser på høyt fravær som en risiko for frafall, og har ulike tiltak rettet mot dette. Jeg forutsetter at skolene vil fortsette dette arbeidet, skrev Torbjørn Røe Isaksen.

Flere artikler

  1. Får fravær for å streike mot nye fraværsregler

  2. Kjøreskoler: Ungdommer avbestiller kjøretimer etter nye fraværsregler

  3. Ap sier nei til Strenge-Torbjørns fraværsgrense

  4. Ap-topp: Vil vurdere åpning for at elev-streik blir politisk fravær

  5. Mot nederlag for kunnskapsministeren: Omstridt fraværsgrense kan ryke i tolvte time

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder