DELTE ANSVARET: I desember i fjor fikk Sylvi Listhaug (til venstre) nøkkelkort og ansvar for innvandring i justisdepartementet, mens Anders Anundsen (Frp) fortsatt er justisminister med ansvar for grensekontrollen. Foto: Trond Solberg , VG

Støtter oppsamlingsleire for flyktninger i Sør-Europa

EU ønsker å opprette flyktningleirer som kan samle opp flyktninger fra hele EU- og Schengen-området. Norge følger dette arbeidet med stor interesse, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det nederlandske formannskapet i EU tok allerede i oktober et initiativ til en slik løsning. De jobber nå beinhardt for å få på plass avtaler om leire i Tyrkia, alternativt innenfor Schengen-området, slik at alle som kommer til Europa kan returneres til disse leirene, sier Anundsen til VG.

Hensikten, ifølge Anundsen, er å få kontroll over flyktningstrømmen til Europa og sørge for at asylstrømmen blir kontrollerbar for de landene som nå opplever en fullstendig ukontrollert strøm av mennesker over Schengens yttergrenser.

– Man ser for seg at alle som kommer til Europa, skal kunne returneres til disse leirene, forklarer Anundsen.

Vil ta ut 250 000

Den nederlandske planen blir trolig tema på EUs justisministermøte torsdag, hvor innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter planen skal delta.

BBC meldte i januar at det kunne være aktuelt for EU å ta imot opptil 250.000 flyktninger årlig fra disse leirene, forutsatt at Tyrkia godtok å huse alle disse flyktningene.

– Hele nøkkelen til å kontrollere strømmen av flyktninger, ligger i å få kontroll over yttergrensene, og samtidig få redusert tilstrømmingen av migranter som ikke har et beskyttelsesbehov, sier Anundsen.

Les også: Varsler strengere ID-kontroll for Schengen-reisende

Han frykter at flyktningstrømmen i 2016 vil bli enda større enn i fjor, som var et rekordår.

Høye tall gjennom vinteren

– Normalt har det vært svært få som har krysset Egeerhavet til Hellas i vintermånedene på grunn av storm og kulde. Men i år har det vært svært høye tall gjennom vinteren, og det tyder på at migrasjonen i 2016 kan bli betydelig større enn i 2015, sier justisministeren.

Hans ansvar i regjeringen begrenser seg nå til grensekontroll, mens hans nye kollega i Justisdepartementet, innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har overtatt ansvaret for migrasjon, innvandring og integrering.

Erna Solberg til VG: Derfor endret hun regjeringen

I fjor høst bekreftet den norske regjeringen at de kunne være villig til å ta imot 1500 flyktninger over to år, av de 160.000 flyktningene som EU vil fordele fra Italia og Hellas og til andre Schengen-land, gjennom sitt relokaliseringsprogram. Så langt har EU-landene tatt imot om lag 400.

Ingen til Norge foreløpig

Norge har foreløpig ikke fått tildelt noen. Grunnen skal være mangel på systemer for ID-avklaring i Hellas og Italia.

– Det har ikke vært velvilje på grunn av ukontrollert tilstrømning. Og det har vært utfordringer på avsendersiden, i Hellas og i Italia, forklarer Anundsen.

– Hittil har grensekontroll og byrdefordeling mellom EU-landene vært to atskilte diskusjoner. Men uten at man får kontroll på yttergrensene, vil det ikke være grenser for hvor mange som vil komme. Og uten kontroll vil det ikke være noen interesse blant de europeiske landene til å delta i byrdefordelingen, legger justisministeren til.

Ny myndighet

Et av tiltakene er å oppgradere grensemyndigheten Frontex til en ny myndighet, European Border and Coast Guard, som skal assistere medlemslandene der hvor grensekontrollen er i krise:

– Fra norsk side er vi positive til å sette EUs yttergrenseland i stand til å håndtere situasjonen. Men vi er skeptiske til forslaget om å kunne gå inn i et medlemsland uten samtykke fra vedkommende land, sier justisministeren.

Les også: Her startet det grenseløse Europa

Anundsen har foreslått inn mot EU at reaksjonen mot land som ikke følger krav om tiltak og nekter å ta imot hjelp, kan være å gjennomføre full indre grensekontroll mellom det aktuelle landet og resten av Schengen-området.

– I praksis blir da landet suspendert fra det indre samarbeidet inntil man igjen har kontroll. Schengen må respektere nasjonalstatens suverenitet, men samtidig ha virkemidler som kan gjenopprette kontroll, sier Anders Anundsen.

Yttergrensen

Norge har et par hundre kilometer av EUs og Schengens yttergrense mot Russland. Anundsen sier at det ikke har kommet en eneste asylsøker over grensestasjonen på Storskog siden 29. november i fjor:

– Tiltakene på vår side av grensen har vært effektive, og dialogen med russiske myndigheter er god, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder