UNDERSØKES: Her blir russebussen fra Fana Gymnas undersøkt hos Statens Vegvesen, Avd Åsane. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Bussjåfør i avhør: Visste ikke at det var noen på taket av russebussen

Sjåføren av russebussen «Black Rock City», hvor en 19-åring ble kritisk skadet natt til torsdag, har i avhør sagt at han ikke visste av det var noen på taket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser politiet til VG.

En 19 år gamme mann, som er medlem av russebussen «Black Rock City», ligger kritisk skadet på Haukeland universitetssykehus. Politiet mener han befant seg på taket av bussen mens de kjørte gjennom Arnanipatunnelen langs E6 utenfor Bergen.

Bussjåføren, en utenlandsk statsborger i 40-årene, ble avhørt fredag morgen. Han er ikke varetektsfengslet.

– Han visste ikke at det var noen på taket, han var ikke kjent med det, sier Endre Laukeland, seksjonsleder forebyggende seksjon ved Bergen nord politistasjon, til VG.

Lørdag har politiet foretatt en rekke avhør, både av bussjåføren og vitner, blant annet medrussen som var om bord i bussen.

– Medrussen er selvsagt veldig preget av hendelsen, sier Laukeland.

Han sier at det foreløpig er uvisst hvorfor mannen oppholdt seg på taket.

– Det er ingen ting som tyder på at det har vært noen fest på taket, det er viktig å få frem. Mannen var der alene, og årsaken til at han befant seg på taket er fortsatt ukjent.

Sjåføren siktet

Haukeland universitetssykehus opplyser til VG lørdag formiddag at 19-åringen fortsatt er kritisk skadet.

Sjåføren av bussen, en utenlandsk statsborger, er siktet for brudd på veitrafikklovens paragraf 3.

– Han kom til Norge for å kjøre for russen og skulle være her i to-tre uker for å kjøre denne russebussen, så skulle han hjem igjen når russetiden var ferdig, sier Laukeland.

Sjåføren hadde gyldig førerkort. Siden det er en såpass alvorlig sak er det tatt utvidede blodprøver av sjåføren.

– Men vi har ikke fått meldinger underveis om at noen mistenker at han var ruset, understreker Laukeland.

Ikke godkjent takrigg

«Black Rock City» hadde ikke fått takrigget godkjent av Statens vegvesen.

Det er strengt forbudt å oppholde seg på taket av kjøretøy i fart. Men også selve takriggen på den aktuelle bussen er ulovlig. Det har Bergen trafikkstasjon konkludert med etter en foreløpig undersøkelse av bussen.

– Det står ingenting om takriggen i vognkortet. Dermed er den ikke godkjent, har ingeniør ved Bergen trafikkstasjon, Knut Sylta, sagt til VG tidligere.

Det var Bergensavisen som først omtalte den ikke godkjente kronen. Den aktuelle russebussen hadde EU-godkjenning for 2016.

Sylta presiserer at absolutt alle endringer som gjøres på russebusser – både inn- og utvendig, skal godkjennes av Statens vegvesen.

Bakgrunn: Russ kritisk skadet – ble funnet av medruss på taket

Sylta er en del av ulykkesgruppen fra vegvesenet som gjennomgår bussen. De har tidligere opplyst at de har funnet en provisorisk stige stående opp mot bussens takluke.

TRAGEDIE: Det var i denne tunnelen, som ligger øst for Bergen, at 19-åringen skal ha slått hodet i taket. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder